📚 Principal & Vice Principal Practice Test | PROMISEDPAGE
PROMISEDPAGE EXCLUSIVE

Practice Test 2026

Principal & Vice Principal · UPSC / KVS / NVS / EMRS
UPSC KVS NVS EMRS

100% online · real‑time simulation — crafted by ex‑panel experts. Each test mirrors the official pattern, covers aptitude, pedagogy, leadership & administration. Detailed performance analytics & answer keys included.

Monday, February 7, 2022

Understanding Marginalization / हाशियाकरण की समझ MCQs (Class 8) Social Science

 Question 1.________ is a locality that is populated largely by members of a particular community. ________ एक ऐसा इलाका है जो बड़े पैमाने पर एक विशेष समुदाय के सदस्यों द्वारा आबाद है।

(a) Ghetto यहूदी बस्ती

(b) Adivasis आदिवासी

(c) Minorities अल्पसंख्यक

(d) None of these इनमें से कोई नहीं

Answer: (a) Ghetto यहूदी बस्ती

Question 2. The poet Chokhamela belonged to which caste? कवि चोखामेला किस जाति के थे?

(a) Munda मुंडा

(b) Gond गोंड

(c) Mahar महार

(d) Santhal संथाल

Answer: (c) Mahar  महार

Question 3. The caste system is a hierarchical system and Dalits are considered to be. जाति व्यवस्था एक पदानुक्रमित व्यवस्था है और दलितों को माना जाता है

(a) at the lowest end सबसे निचले सिरे पर

(b) at the top end शीर्ष छोर पर

(c) nowhere कहीं नहीं

(d) at the middle-end मध्य छोर पर

Answer: (a) at the lowest end सबसे निचले सिरे पर

Question 4. In a social environment, Marginalisation is due to : सामाजिक परिवेश में हाशियाकरण किसके कारण होता है :

(a) Different Language अलग भाषा

(b) Different Religion विभिन्न धर्म

(c) Minority अल्पसंख्यक

(d) All of this ये सभी

Answer: (d) All of this ये सभी

Question 5. Niyamgiri is a sacred mountain of? नियमगिरि किसका पवित्र पर्वत है ?

(a) Adivasis आदिवासी

(b) Religious people धार्मिक लोग

(c) Both (a) & (b) दोनों (ए) और (बी)

(d) None of these इनमें से कोई नहीं

Answer: (c) Both (a) & (b) दोनों (ए) और (बी)

Question 6. Certain groups feel marginalised due to factors, like: कुछ समूह कारकों के कारण हाशिए पर महसूस करते हैं, जैसे:

(a) Social and cultural सामाजिक और सांस्कृतिक

(b) Economic आर्थिक

(c) Political राजनीतिक

(d) All of these ये सभी

Answer: (d) All of this ये सभी

Question 7. What is the use of timber? लकड़ी का क्या उपयोग है?

(a) Construction of houses घरों का निर्माण

(b) Railways रेलवे

(c) Furniture फर्नीचर

(d) All of this ये सभी

Answer: (d) All of this ये सभी

Question 8. What literally means the original inhabitants? मूल निवासियों का शाब्दिक अर्थ क्या है?

(a) Adivasis आदिवासी

(b) Minorities अल्पसंख्यक

(c) Ghetto यहूदी बस्ती

(d) Devoid रहित

Answer: (a) Adivasis आदिवासी

Question 9. The minorities are forced to live on the margins of economic and social development, this is known as अल्पसंख्यकों को आर्थिक और सामाजिक विकास के हाशिये पर जीने के लिए मजबूर किया जाता है, इसे कहते हैं

(a) malnourished कुपोषित

(b) marginalisation हाशियाकरण

(c) displaced विस्थापित

(d) all of these ये सभी

Answer: (b) marginalisation हाशियाकरण

Question 10. In 2003, the Safai Karamchari Andolan and 13 other organisations and individuals, including seven scavengers, filed a PIL in the 2003 में सफाई कर्मचारी आंदोलन और सात सफाईकर्मियों सहित 13 अन्य संगठनों और व्यक्तियों ने एक जनहित याचिका दायर की थी।

(a) High Court उच्च न्यायालय

(b) Local Court स्थानीय न्यायालय

(c) Supreme Court सुप्रीम कोर्ट

(d) District Court जिला न्यायालय

Answer: (c) Supreme Court सुप्रीम कोर्ट

Question 11.An area where the presence of the armed forces is considerable. एक ऐसा क्षेत्र जहां सशस्त्र बलों की उपस्थिति काफी है।

(a) Militarysed सैन्य

(b) Miletarised मिलिटरीकृत

(c) Melitarised मेलिटाइराइज्ड

(d) Militarised सैन्यीकृत

Answer: (d) Militarised सैन्यीकृत

Question 12. A person who does not get adequate nutrition or food is known as: जिस व्यक्ति को पर्याप्त पोषण या भोजन नहीं मिलता है, उसे कहा जाता है:

(a) malnourished कुपोषित

(b) nourished पोषित

(c) well-nourished अच्छी तरह से पोषित

(d) none of these इनमें से कोई नहीं

Answer: (a) malnourished कुपोषित

Question 13. Tribals are also referred to as---.  आदिवासियों को --- भी कहा जाता है।

(a) Adevasip आदेवसीप 

(b) Abivasis अबिवासी 

(c) Adivasis आदिवासी 

(d) Adiviya आदिविया 

Answer: (c) Adivasis आदिवासी 

Question 14. Stereotyping of Adivasis is related to their being: आदिवासियों की रूढ़िबद्धता उनके होने से संबंधित है:

(a) Exotic विदेशी

(b) Primitive आदिम

(c) Backward पिछड़ा

(d) All the above उपरोक्त सभी

Answer: (d) All the above उपरोक्त सभी

Question 15. How much is the population of the Adivasis in India? भारत में आदिवासियों की जनसंख्या कितनी है?

(a) 2%

(b) 4%

(c) 8%

(d) 16%

Answer: (c) 8%

Question 16. How many Muslims are literate? कितने मुसलमान साक्षर हैं?

(a) 65%

(b) 59%

(c) 80%

(d) 94%

Answer: (b) 59%

No comments:

Post a Comment

Support Us · PROMISEDPAGE
PROMISEDPAGE test series · UPSC · KVS · NVS · EMRS
Support us

Help Keep This Site Alive

Your support helps maintain server cost and future development.
Choose your contribution
100
250
500
700
Click amount to select Secure UPI
9876543210@upi
Pay via GPay / PhonePe / Paytm
Your support keeps the test series updated & server running.

QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Mahatma Basweshwar Quiz

Loading…

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.