📚 Principal & Vice Principal Practice Test | PROMISEDPAGE
PROMISEDPAGE EXCLUSIVE

Practice Test 2026

Principal & Vice Principal · UPSC / KVS / NVS / EMRS
UPSC KVS NVS EMRS

100% online · real‑time simulation — crafted by ex‑panel experts. Each test mirrors the official pattern, covers aptitude, pedagogy, leadership & administration. Detailed performance analytics & answer keys included.

Showing posts with label #हमारा देश: भारत Class 6 MCQs सामाजिक विज्ञान. Show all posts
Showing posts with label #हमारा देश: भारत Class 6 MCQs सामाजिक विज्ञान. Show all posts

Friday, February 4, 2022

Our Country India/हमारा देश: भारत Class 6 MCQs सामाजिक विज्ञान

 Question 1. In the east of India is the ---. भारत के पूर्व में --- है।

(a) the Arctic Ocean आर्कटिक महासागर

(b) Pacific ocean प्रशांत महासागर

(c) Arabian sea अरब सागर

(d) Bay of Bengal बंगाल की खाड़ी

Answer: (d) Bay of Bengal बंगाल की खाड़ी

Question 2. Which of the following States is a member of the ‘ Seven Sisters‘? निम्नलिखित में से कौन सा राज्य 'सेवन सिस्टर्स' का सदस्य है?

(a) West Bengal पश्चिम बंगाल

(b) Orissa उड़ीसा

(c) Tripura त्रिपुरा

(d) Bihar बिहार

Answer: (c) Tripura त्रिपुरा

Question 3. Which is the standard meridian of India? भारत का मानक याम्योत्तर कौन सा है?

(a) 82 × 1 / 2° W 82 × 1/2 डिग्री पश्चिम 

(b) 82 × 1 / 2° N 82 × 1/2 डिग्री उत्तर 

(c) 82 × 1 / 2° E 82 × 1/2 डिग्री पूर्व 

(d) 82 × 1 / 2° S 82 × 1/2 डिग्री दक्षिण 

Answer: (c) 82 x 1 / 2° E 82 × 1/2 डिग्री पूर्व 

Question 4. Which of the following states does not have common boundaries with Pakistan? निम्नलिखित में से कौन सा राज्य पाकिस्तान के साथ समान सीमा नहीं रखता है?

(a) Punjab पंजाब

(b) Gujarat गुजरात

(c) Haryana हरियाणा

(d) Rajasthan राजस्थान

Answer: (c) Haryana हरियाणा

Question 5.The river which is called the Ganga of the south ---. दक्षिण की गंगा कहलाने वाली नदी ---.

(a) Krishna कृष्णा 

(b) Tapi तापी 

(c) Narmada नर्मदा

(d) the Godavari गोदावरी

Answer: (d) Godavari गोदावरी

Question 6. The peninsular plateau is ---. प्रायद्वीपीय पठार है---

(a) Triangular in shape त्रिकोणीय

(b) Circular shape परिपत्र आकार

(c) Square in shape चौकोण 

(d) Rectangular in shape आयातकार 

Answer: (a) Triangular in shape  त्रिकोणीय

Question 7. Which of the following is not the sea that surrounds the Indian Peninsula? निम्नलिखित में से कौन भारतीय प्रायद्वीप को घेरने वाला समुद्र नहीं है?

(a) the Pacific Ocean प्रशांत महासागर

(b) the Indian Ocean हिंद महासागर

(c) Arabian sea अरब सागर

(d) Bay of Bengal बंगाल की खाड़ी

Answer: (a) the Pacific Ocean प्रशांत महासागर

Question 8. The northernmost limit of India is ---. भारत की सबसे उत्तरी सीमा है---

(a) 73º2 N

(b) 37º 6′ N

(c) 45º4 N

(d) 67º3 N

Answer: (b) 37º 6′ N

Question 9. India is located in which continent? भारत किस महाद्वीप में स्थित है ?

(a) Europe यूरोप

(b) Africa अफ्रीका

(c) Asia एशिया

(d) Australia ऑस्ट्रेलिया

Answer: (c) Asia एशिया

Question 10. Himalaya means the abode of ---. हिमालय का अर्थ है --- का वास।

(a) Snow हिम

(b) Milk दूध

(c) Water पानी

(d) Gas गैस

Answer: (a) Snow हिम

Question 11. Which is the only country in the world, which has an ocean after its name? विश्व का एकमात्र ऐसा देश कौन सा है जिसके नाम पर एक महासागर है ?

(a) Australia ऑस्ट्रेलिया

(b) Antarctica अंटार्कटिका

(c) India भारत

(d) America अमेरिका

Answer: (c) India भारत

Question 12. The Thar desert lies west of the ---. थार मरुस्थल --- के पश्चिम में स्थित है।

(a) Punjab पंजाब

(b) Deccan Plateau दक्कन पठार

(c) Aravallis अरावली

(d) the Himalayas हिमालय

Answer: (c) Aravallis अरावली

Question 13. India is located in which hemisphere? भारत किस गोलार्द्ध में स्थित है ?

(a) Southern-Eastern Hemisphere दक्षिणी-पूर्वी गोलार्ध

(b) Northern-Eastern Hemisphere उत्तरी-पूर्वी गोलार्ध

(c) Southern Hemisphere दक्षिणी गोलार्ध

(d) West-North Hemisphere पश्चिम-उत्तर गोलार्ध

Answer: (b) Northern-Eastern Hemisphere उत्तरी-पूर्वी गोलार्ध

Question 14. Which of the following country is smaller than India in terms of area? निम्नलिखित में से कौन सा देश क्षेत्रफल की दृष्टि से भारत से छोटा है?

(a) Canada कनाडा

(b) Australia ऑस्ट्रेलिया

(c) Argentina अर्जेंटीना

(d) Russia रूस

Answer: (c) Argentina अर्जेंटीना

Question 15. The greatest Himalayas are also known as ---. सबसे बड़े हिमालय को --- के रूप में भी जाना जाता है।

(a) Himari हिमरी 

(b) Hilmar हिलमर 

(c) Himad हिमद 

(d) Himadri हिमाद्रि 

Answer: (d) Himadri हिमाद्रि 

Question 16. Which is the highest Himalayan peak in India? भारत में हिमालय की सबसे ऊँची चोटी कौन सी है ?

(a) K2 के2

(b) Mount Everest माउंट एवरेस्ट

(c) Kanchenjunga कंचनजंगा

(d) Kilimanjaro किलिमंजारो

Answer: (c) Kanchenjunga कंचनजंगा

Question 17. Which is the easternmost state of India? भारत का सबसे पूर्वी राज्य कौन सा है ?

(a) Mizoram मिजोरम

(b) Tripura त्रिपुरा

(c) Arunachal Pradesh अरुणाचल प्रदेश

(d) Nagaland नागालैंड

Answer: (c) Arunachal Pradesh अरुणाचल प्रदेश

Question 18. They are rich in minerals like coal and iron ore ---. वे कोयला और लौह-अयस्क जैसे खनिजों में समृद्ध हैं ---।

(a) Plains मैदान

(b) Rivers नदियों

(c) Mountains पर्वत

(d) Plateau पठार

Answer: (d) Plateau पठार

Question 19.Towards the south of India is ---. भारत के दक्षिण की ओर है ---.

(a) the Pacific Ocean प्रशांत महासागर

(b) the Arctic Ocean आर्कटिक महासागर

(c) the Atlantic Ocean अटलांटिक महासागर

(d) the Indian Ocean हिंद महासागर

Answer: (d) Indian Ocean हिंद महासागर

Question 20. India can be divided into how many natural regions? भारत को कितने प्राकृतिक क्षेत्रों में विभाजित किया जा सकता है?

(a) 7

(b) 4

(c) 5

(d) 6

Answer: (d) 6

Support Us · PROMISEDPAGE
PROMISEDPAGE test series · UPSC · KVS · NVS · EMRS
Support us

Help Keep This Site Alive

Your support helps maintain server cost and future development.
Choose your contribution
100
250
500
700
Click amount to select Secure UPI
9876543210@upi
Pay via GPay / PhonePe / Paytm
Your support keeps the test series updated & server running.

QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Mahatma Basweshwar Quiz

Loading…

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.