📚 Principal & Vice Principal Practice Test | PROMISEDPAGE
PROMISEDPAGE EXCLUSIVE

Practice Test 2026

Principal & Vice Principal · UPSC / KVS / NVS / EMRS
UPSC KVS NVS EMRS

100% online · real‑time simulation — crafted by ex‑panel experts. Each test mirrors the official pattern, covers aptitude, pedagogy, leadership & administration. Detailed performance analytics & answer keys included.

Showing posts with label Education MCQ-2. Show all posts
Showing posts with label Education MCQ-2. Show all posts

Thursday, April 1, 2021

Education MCQ-2

 1 Find out the odd one :

1 Originality

2 Punctuality

3 Flexibility

4 Fluency

Answer: Punctuality

2 Who propounded Self Theory of Personality ?

1 Kretschmer

2 Allport

3 Eysenck

4 Roger

Answer: Roger

3 Archimedes found the solution of his problem when he was in his bath tub. This will come under which step of process of creativity ?

1 Preparation

2 Incubation

3 Illumination

4 Verification

Answer: Illumination

4 The pioneer of functionalism is

1 Wilhelm Wundt

2 William James

3 J.B. Watson

4 Kurt Lewin

Answer: William James

5 Nihar fails in the examination and attributes his failure to the framing of the faulty question paper. Which defense mechanism does he use ?

1 Projection

2 Compensation

3 Identification

4 Rationalization

Answer: Rationalization

6 Which of the following is not a characteristic of Naturalistic Inquiry ?

1 Multiple Realities

2 Generalization

3 Human Relations

4 Value Based Research

Answer: Generalization

7 Which of the following variances is not controlled or manipulated in a research design ?

1 Variance of independent variable.

2 Variance of dependent variable.

3 Variance of extraneous variables.

4 Error variance

Answer: Variance of dependent variable.

8 Which of the following is not a criterion for the statement of a good research problem ?

1 Expression of relationship between/among variables.

2 Clarity and unambiguousness.

3 Possibility of empirical testing.

4 Possibility of use of statistical analysis.

Answer: Possibility of use of statistical analysis.

9 Which of the following variables is continuous ?

1 Attitude towards school

2 Family size in a locality

3 Marital status of College students

4 Religious affiliation of workers.

Answer: Attitude towards school

10 Which of the following is a measure of location ?

1 Mode

2 Mean

3 Percentile

4 Standard Deviation

Answer: Percentile

11 An investigator wants to study the vocational aspirations of visually challenged children in a wide geographical area. He should select his sample by using

1 Sample Random sampling

2 Stratified sampling

3 Purposive sampling

4 Convenient sampling

Answer: Purposive sampling

12 The distribution of a large number of means based on samples of the sample size selected from the same population is known as

1 normal distribution

2 sampling distribution

3 standard distribution

4 rectangular distribution

Answer: sampling distribution

13 Two variables X and Y are correlated. This means that the two variables

1 cause variation in each other

2 measure the same trait

3 vary together

4 vary independently

Answer: vary together

14 When the questions are presented to the respondents in a face-to-face situation and the interviewer fills out the query rather than the subjects it is known as

1 An inventory

2 A questionnaire

3 A schedule

4 A test

Answer: A schedule

15 Who said this “Education is man-making. It is that by which character is formed, strength of mind is increased, intellect is expanded and by which man can stand on his own feet” ?

1 Vivekananda

2 Tagore

3 Dayanand Sarasvati

4 None of these

Answer: Vivekananda

Support Us · PROMISEDPAGE
PROMISEDPAGE test series · UPSC · KVS · NVS · EMRS
Support us

Help Keep This Site Alive

Your support helps maintain server cost and future development.
Choose your contribution
100
250
500
700
Click amount to select Secure UPI
9876543210@upi
Pay via GPay / PhonePe / Paytm
Your support keeps the test series updated & server running.

QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Mahatma Basweshwar Quiz

Loading…

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.