📚 Principal & Vice Principal Practice Test | PROMISEDPAGE
PROMISEDPAGE EXCLUSIVE

Practice Test 2026

Principal & Vice Principal · UPSC / KVS / NVS / EMRS
UPSC KVS NVS EMRS

100% online · real‑time simulation — crafted by ex‑panel experts. Each test mirrors the official pattern, covers aptitude, pedagogy, leadership & administration. Detailed performance analytics & answer keys included.

Showing posts with label The Making of the National Movement 1870s-1947 MCQs Class 8. Show all posts
Showing posts with label The Making of the National Movement 1870s-1947 MCQs Class 8. Show all posts

Wednesday, January 20, 2021

11. The Making of the National Movement 1870s-1947

Click here for exercise of this chapter

Choose the correct answer:

Question 1. Marathi newspaper ‘Kesari’ was edited by

(a) Lala Lajpat Rai

(b) Balgangadhar Tilak

(c) Chitta Ranjan Das

(d) Sarojini Naidu

Answer: (b) Balgangadhar Tilak

Question 2. Lala Lajpat Rai was a nationalist from

(a) Bengal

(b) Bihar

(c) Punjab

(d) Haryana

Answer: (c) Punjab

Question 3. Which of the following movement is associated with Chitta Ranjan Das?

(a) Quit India Movement

(b) The Salt March

(c) Non-Cooperation Movement

(d) None of these

Answer: (c) Non-Cooperation Movement

Question 4. The founder of Khudai Khidmatgars was

(a) Mohammad Ali

(b) Shaukat Ali

(c) Badshah Khan

(d) None of these

Answer: (c) Badshah Khan

Question 5. Who established Natal Congress?

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Mahatma Gandhi

(c) Balgangadhar Tilak

(d) Lala Lajpat Rai

Answer: (b) Mahatma Gandhi

Question 6. Bengal was divided by the British in the year

(a) 1900

(b) 1910

(c) 1905

(d) 1920

Answer: (c) 1905

CULTURAL HERITAGE OF INDIA MCQs

Question 7. Hindustan Socialist Republic Association was related with the nationalist

(a) Lala Lajpat Rai

(b) Balgangadhar Tilak

(c) Bhagat Singh

(d) None of these

Answer: (c) Bhagat Singh

Question 8. The Vernacular Press Act was enacted in

(a) 1840

(b) 1857

(c) 1878

(d) 1890

Answer: (c) 1878

Question 9. Ilbert Bill was introduced in

(a) 1860

(b) 1878

(c) 1883

(d) 1890

Answer: (c) 1883 

Question 10. Naoroji was settled in London as a --- .

(a) a businessman and publicist

(b) an artist

(c) an educationist

(d) none of these

Answer: (a) a businessman and publicist

Question 11. Second World War ended in

(a) 1910

(b) 1920

(c) 1945

(d) 1947

Answer: (c) 1945

Question 12. The fight for Purna Swaraj was fought under the presidentship of

(a) Mahatma Gandhi

(b) Jawaharlal Nehru

(c) C. Rajagopalachari

(d) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: (b) Jawaharlal Nehru

Question 13. Who was the first Indian Governor-General of free India?

(a) Mahatma Gandhi

(b) Jawaharlal Nehru

(c) C. Rajagopalachari

(d) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: (c) C. Rajagopalachari 


11. राष्ट्रीय आंदोलन का संगठण : 1870 के दशक से 1947 तक

Click here for exercise of this chapter

सही उत्तर चुने: MCQs

प्रश्न 1. मराठी समाचार पत्र 'केसरी' --- द्वारा संपादित किया गया था.

(a) लाला लाजपत राय

(b) बालगंगाधर तिलक

(c) चित्त रंजन दास

(d) सरोजिनी नायडू

उत्तर: (b) बालगंगाधर तिलक

प्रश्न 2. लाला लाजपत राय --- राज्य के एक राष्ट्रवादी थे।

(a) बंगाल

(b) बिहार

(c) पंजाब

(d) हरियाणा

उत्तर: (c) पंजाब

प्रश्न 3. चित्त रंजन दास का संबंध निम्नलिखित में से किस आंदोलन से है?

(a) भारत छोड़ो आंदोलन

(b) नमक मार्च

(c) असहयोग आंदोलन

(d) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: (c) असहयोग आंदोलन

प्रश्न 4. खुदाई खिदमतगार के संस्थापक थे

(a) मोहम्मद अली

(b) शौकत अली

(c) बादशाह खान

(d) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: (c) बादशाह खान

प्रश्न 5. "नटाल कांग्रेस"' की स्थापना किसने की?

(a) जवाहरलाल नेहरू

(b) महात्मा गांधी

(c) बालगंगाधर तिलक

(d) लाला लाजपत राय

उत्तर: (b) महात्मा गांधी

प्रश्न 6. बंगाल को अंग्रेजों ने वर्ष में विभाजित किया था?

(a) 1900

(b) 1910

(c) 1905

(d) 1920

उत्तर: (c) 1905

CULTURAL HERITAGE OF INDIA MCQs

प्रश्न 7. हिंदुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिक एसोसिएशन का संबंध ---  राष्ट्रवादी से था.

(a) लाला लाजपत राय

(b) बालगंगाधर तिलक

(c) भगत सिंह

(d) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: (c) भगत सिंह

प्रश्न 8. वर्नाक्यूलर प्रेस एक्ट को अधिनियमित किया गया था.

(a) 1840 में

(b) 1857 में

(c) 1878 में

(d) 1890 में

उत्तर: (c) 1878

प्रश्न 9. इल्बर्ट बिल को पेश किया गया था.

(a) 1860 में

(b) 1878 में

(c) 1883 में

(d) 1890 में

उत्तर: (c) 1883 

प्रश्न 10. नौरोजी लंदन में एक --- के रूप में बसे थे।

(a) एक व्यापारी और प्रचारक

(b) एक कलाकार

(c) एक शिक्षाविद्

(d) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: (a) एक व्यापारी और प्रचारक

प्रश्न 11. द्वितीय विश्व युद्ध समाप्त हुआ.

(a) 1910

(b) 1920

(c) 1945

(d) 1947

उत्तर: (c) 1945

प्रश्न 12. पूर्ण स्वराज की लड़ाई किसकी अध्यक्षता में लड़ी गई थी.

(a) महात्मा गांधी

(b) जवाहरलाल नेहरू

(c) सी. राजगोपालाचारी

(d) सरदार वल्लभभाई पटेल

उत्तर: (b) जवाहरलाल नेहरू

प्रश्न 13. स्वतंत्र भारत के पहले भारतीय गवर्नर-जनरल कौन थे?

(a) महात्मा गांधी

(b) जवाहरलाल नेहरू

(c) सी. राजगोपालाचारी

(d) सरदार वल्लभभाई पटेल

उत्तर: (c) सी. राजगोपालाचारी

Support Us · PROMISEDPAGE
PROMISEDPAGE test series · UPSC · KVS · NVS · EMRS
Support us

Help Keep This Site Alive

Your support helps maintain server cost and future development.
Choose your contribution
100
250
500
700
Click amount to select Secure UPI
9876543210@upi
Pay via GPay / PhonePe / Paytm
Your support keeps the test series updated & server running.

QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Mahatma Basweshwar Quiz

Loading…

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.