Friday, April 12, 2024

ANCIENT INDIA : MCQs-3

200. A temple for 'Patini devi' was constructed by

(a) Karikala

(b) Paranar

(c) Senguttuvan

(d) Udiyanjeral

👁Answer

Correct Answer: (c) Senguttuvan


201. Which of the following was not the port of the Satavahanas?

(a) Barukkacha

(b) Kalyan

(c) Sopra

(d) Puhar

👁Answer

Correct Answer: (d) Puhar


202. Which of the following was the centre of inland trade of the Satavahanas?

(a) Nasik

(b) Srikakulam

(c) Tagara

(d) Surat

👁Answer

Correct Answer: (c) Tagara


203. Karikala was the centre of many legends found in

(a) Manimekalai

(b) Silappadhikaram

(c) Purananuru

(d) Kuruntokai

👁Answer

Correct Answer: (b) Silappadhikaram


204. During the 4th century AD the Western Satraps were conquered by

(a) Sassanian rulers

(b) Afghan rulers

(c) Satavahanas

(d) Kadambas

👁Answer

Correct Answer: (a) Sassanian rulers


205. Sudarsana lake was reconstructed by

(a) Nahapana

(b) Chashtana

(c) Rudradaman I

(d) Harsha

👁Answer

Correct Answer: (c) Rudradaman I


206. The first ruler of the Satavahanas was

(a) Simuka

(b) Govinda

(c) Sri Satakarni

(d) Nahapana

👁Answer

Correct Answer: (a) Simuka


207. Naganib was a ___Queen.

(a) Gupta

(b) Andhra

(c) Saka

(d) Pallava

👁Answer

Correct Answer: (b) Andhra


208. Which of the following works of Kalidasa gives information about the Andhras?

(a) Sakuntala

(b) Malavikagnimitra

(c) Meghaduta

(d) Kumarasambhava

👁Answer

Correct Answer: (b) Malavikagnimitra


209. Satavahana rule was extended to the Coromandal Coast by

(a) Sri Yajna Satakarni

(b) Pulumayi II

(c) Sri Satakarni

(d) Simuka

👁Answer

Correct Answer: (b) Pulumayi II


210. Chashtana was the Satraps of

(a) Gujarat

(b) Malwa

(c) Kathiawar

(d) Kashmir

👁Answer

Correct Answer: (b) Malwa


211. Srikakulam was the capital of

(a) Sakas

(b) Pahlavas

(c) Andhras

(d) Ashoka

👁Answer

Correct Answer: (c) Andhras


212. In whose court did Asvaghosa live?

(a) Harsha

(b) Samudra Gupta

(c) Kanishka

(d) Ashoka

👁Answer

Correct Answer: (c) Kanishka


213. The Sunga period saw the growth of one of the following religions. Identify.

(a) Brahmanism

(b) Saivism

(c) Buddhism

(d) Nature worship

👁Answer

Correct Answer: (a) Brahmanism


214. Whose general was Appolodotus?

(a) Euthydemus

(b) Demetrius

(c) Diodotus

(d) Antichos

👁Answer

Correct Answer: (b) Demetrius


215. Who erected the Garuda pillar at Besnagar?

(a) Bhagabhadra

(b) Heliodorus

(c) Menander

(d) Antialkidas

👁Answer

Correct Answer: (a) Bhagabhadra


216. During the pre-Gupta age the foreign trade was most extensive with

(a) South East Asian Countries

(b) China

(c) Central Asia

(d) Roman Empire

👁Answer

Correct Answer: (d) Roman Empire


217. Which among the following was not affected by the invasion of the Persians on India?

(a) Script in the North-West

(b) Coinage

(c) Court Ceremonies

(d) Sculpture

👁Answer

Correct Answer: (d) Sculpture


218. Gandhara School of Art was deeply influenced by

(a) Chinese (Mongolian) art

(b) Hellenic art

(c) Ranion (Persian) art

(d) Local (Indian) art

👁Answer

Correct Answer: (b) Hellenic art


219. Which one of the following was not a characteristic of society in Mauryan times?

(a) Slavery

(b) Rigidity of Caste

(c) Prostitution

(d) Widow remarriage

👁Answer

Correct Answer: (d) Widow remarriage


220. The ancient Chola kingdom existed in the delta of the river

(a) Tungabhadra

(b) Cauvery

(c) Krishna

(d) Godavari

👁Answer

Correct Answer: (b) Cauvery


221. Which of the following statements about Arthasastra is not true?

(a) It prescribes the duty of a king

(b) It describes the then economic life of the country

(c) It lays down the principles of politics

(d) It highlights the need for financial reforms

👁Answer

Correct Answer: (d) It highlights the need for financial reforms


222. What is said to be the original home of the Sungas?

(a) Kalinga

(b) Vidisa

(c) Berar

(d) Bharhut

👁Answer

Correct Answer: (b) Vidisa


223. Milindapanho is a

(a) History of a dynasty

(b) Prakrit drama

(c) Sanskrit play

(d) Religious conversation

👁Answer

Correct Answer: (d) Religious conversation


224. Who wrote Ashtadhyayi?

(a) Panini

(b) Katyayana

(c) Jayadeva

(d) Bharatha

👁Answer

Correct Answer: (a) Panini


225. The first Persian ruler who occupied part of Indian territory was

(a) Cyrus

(b) Cambyses

(c) Darius

(d) Xerxes

👁Answer

Correct Answer: (a) Cyrus


226. Alexander the great, was obliged to go back because

(a) he fell ill

(b) he suffered defeat in India

(c) his forces refused to go further

(d) he did not like India

👁Answer

Correct Answer: (c) his forces refused to go further


227. The one most important feature of the Mauryan Administration was

(a) wide powers enjoyed by the provincial governors

(b) the presence of a 'council of ministers'

(c) the presence of vast, numerous powers of the bureaucracy

(d) an extensive network of spy-system

👁Answer

Correct Answer: (c) the presence of vast, numerous powers of the bureaucracy


228. The principles of Ashoka's Dharma (Dhamma) were taken from

(a) Buddhism

(b) Jainism

(c) Brahmanism

(d) The moral virtues of all Indian religions of that period

👁Answer

Correct Answer: (d) The moral virtues of all Indian religions of that period


229. Which social evil was conspicuously absent in ancient India?

(a) Polygamy

(b) Sati system

(c) Devadasi system

(d) Purdah system

👁Answer

Correct Answer: (d) Purdah system


230. The greatest Saka ruler of India, who was a great conqueror, is said to have gained fame by being well-versed in grammar, polity, logic, music etc. and had taken a vow not to kill men except in battle. Who was he?

(a) Chastana

(b) Nahapana

(c) Rudrasimha

(d) Rudradaman

👁Answer

Correct Answer: (b) Nahapana


231. The greatest Kushana ruler whose contribution to Buddhism was even greater than that of Ashoka, was

(a) Kadphises

(b) Kanishka I

(c) Vasishka

(d) Huvishka

👁Answer

Correct Answer: (b) Kanishka I


232. The fourth and the last Buddhist Council was convened by

(a) Ashoka

(b) Menander

(c) Kanishka

(d) Huvishka

👁Answer

Correct Answer: (c) Kanishka


233. The first image of the Buddha-was carved out during the reign of

(a) Ashoka

(b) Pusyamitra Shunga

(c) Kanishka I

(d) Menander

👁Answer

Correct Answer: (c) Kanishka I


234. The Gandhara-Mathura School of Art, which flourished during the Kushana period and the foreign influence of

(a) Greece

(b) Rome

(c) Both (a) and (b) above

(d) China

👁Answer

Correct Answer: (c) Both (a) and (b) above


235. During the reign of Kanishka, Buddhism for the first time went to China and from China it went to

(a) Burma and Tibet

(b) Thailand and Cambodia

(c) Korea and Japan

(d) Indonesia and Vietnam

👁Answer

Correct Answer: (c) Korea and Japan


236. Who of the following was the personal physician of Kanishka and also the author of a famous treatise on the Indian system of medicine?

(a) Charaka

(b) Susruta

(c) Nagarjuna

(d) Jevaka

👁Answer

Correct Answer: (a) Charaka


237. The worship of images (of Buddha) in India began during the period

(a) Mauryan

(b) Sunga

(c) Kushana

(d) Gupta

👁Answer

Correct Answer: (c) Kushana


238. The earliest stratum of the history of the Tamils is known as

(a) Chola Age

(b) Pandyan Age

(c) Sangam Age

(d) Pallava Age

👁Answer

Correct Answer: (c) Sangam Age


239. The Sangam Age in the history of South India represents

(a) The period of Aryanisation of South India

(b) A period when an assembly of a college of Tamil poets was held at Madurai

(c) A literary-cultural phase of the Tamilham during the first three centuries of the Christian era

(d) Both (b) and (c) above

👁Answer

Correct Answer: (d) Both (b) and (c) above


240. During the Sangam Age brisk and nourishing foreign trade was conducted from the south Indian ports of Muziris, Kaveripattnam or Poom-Puhar and Arikamedu to

(a) West Asia

(b) South East Asia

(c) Roman World

(d) Central Europe

👁Answer

Correct Answer: (c) Roman World


241. Which of the following was not one of the ruling dynasties of South India in the Sangam Age?

(a) Chola

(b) Chera

(c) Pandya

(d) Pallava

👁Answer

Correct Answer: (d) Pallava


242. Which of the following is one of the greatest classics of the Sangam literature?

(a) Tikappiyam

(b) Kural

(c) Pattuppattu

(d) Silapadikaram or Manimekalai

👁Answer

Correct Answer: (d) Silapadikaram or Manimekalai


243. Which of the following is the correct chronological sequence of the ruling dynasties of northern India, from the decline of the Mauryas to the rise of the imperial Guptas?

(a) Sungas, Indo-Greeks, Kushans, Sakas and Guptas

(b) Sungas, Kushans, Parthians, Sakas and Guptas

(c) Sungas, Kanvas, Indo-Greeks, Sakas, Parthians and Guptas

(d) Kanvas, Sungas, Indo-Greeks, Sakas, Parthians and Guptas

👁Answer

Correct Answer: (c) Sungas, Kanvas, Indo-Greeks, Sakas, Parthians and Guptas


244. The last great ruling dynasty of Magadha was

(a) Sunga

(b) Kanva

(c) Kusana

(d) Gupta

👁Answer

Correct Answer: (d) Gupta


245. Kanishka is associated with an era which is known as

(a) Vikram era

(b) Saka-Shalivahan era

(c) Saka era

(d) Gupta era

👁Answer

Correct Answer: (c) Saka era


246. The greatest conqueror among the Gupta rulers was

(a) Samudragupta

(b) Chandragupta II

(c) Kumargupta

(d) Skandagupta

👁Answer

Correct Answer: (a) Samudragupta


247. A Gupta king has been called an Indian Napoleon and he was also an accomplished poet and musician (player of Veena) who was he?

(a) Samudragupta

(b) Kumargupta

(c) Chandragupta II

(d) Skandagupta

👁Answer

Correct Answer: (a) Samudragupta


248. The famous Mehrauli Iron Pillar inscription describes the conquest of

(a) Samudragupta

(b) Chandragupta II

(c) Chandragupta Maurya

(d) Chandra of Indraprastha

👁Answer

Correct Answer: (b) Chandragupta II


249. The Gupta king who is known in the Indian legends as Vikramaditya was

(a) Chandragupta I

(b) Samudragupta

(c) Chandragupta II

(d) Skandagupta

👁Answer

Correct Answer: (c) Chandragupta II


250. The Chinese traveller Fa-hien visited India and left a detailed account of the reign of

(a) Samudragupta

(b) Chandragupta II

(c) Kumargupta I

(d) Skandagupta

👁Answer

Correct Answer: (b) Chandragupta II


251. The foremost astronomer and mathematician of the Gupta period was

(a) Aryabhatta

(b) Varahamihira

(c) Brahmagupta

(d) Vanabhata

👁Answer

Correct Answer: (a) Aryabhatta


252. The Gupta artists had attained the highest perfection in

(a) architecture

(b) sculpture

(c) terracotas

(d) painting

👁Answer

Correct Answer: (b) sculpture


253. The most important reason(s) for the decline of the Gupta empire was/were

(a) invasions of the Hunas

(b) weak later Gupta rulers

(c) independence of the later Gupta rulers

(d) (a) (b) and (c) above

👁Answer

Correct Answer: (d) (a) (b) and (c) above


254. After the decline of the Guptas, which of the following cities of North India emerged as the centre of political gravity of North India?

(a) Ajmer

(b) Kannauj

(c) Dhara

(d) Delhi

👁Answer

Correct Answer: (b) Kannauj


256. The Chinese traveller Hiuen Tsang, called the Prince of Pilgrims visited India during the reign of

(a) Harsha

(b) Chandragupta II

(c) Dharampala

(d) Devapala

👁Answer

Correct Answer: (a) Harsha


257. Harshacharita the biography of Harsha, was written by

(a) Banabhatta

(b) Sudraka

(c) Sri Harsha

(d) Gunadhva

👁Answer

Correct Answer: (a) Banabhatta


258. Harsha was defeated by

(a) Sasanka

(b) King of Valabhi

(c) Bhaskarvarman

(d) Pulkesin II

👁Answer

Correct Answer: (d) Pulkesin II


259. Harsha was the last great royal patron of

(a) Jainism

(b) Buddhism

(c) Shaivism

(d) Bhagavatism

👁Answer

Correct Answer: (b) Buddhism


260. After the death of Harsha, a tripartite struggle ensued between the three contemporary powers for the supremacy of Kannauj. Which of the following was not a party in the struggle?

(a) Gurjar Partiharas

(b) Rastrakutas

(c) Palas

(d) Paramaras

👁Answer

Correct Answer: (d) Paramaras


261. What was Chandragupta-II also known as?

(a) Samudragupta

(b) Vikramaditya

(c) Skandagupta

(d) Raanagupta

👁Answer

Correct Answer: (b) Vikramaditya


262. That the Rig Vedic Aryana were a pastoral people is borne out by the fact that

(a) there are many references to the cow in the Rig Veda

(b) Most of the wars were fought for the sake of cows

(c) Gifts made to priests were usually cows and not land

(d) All of the above

👁Answer

Correct Answer: (d) All of the above


263. The Aryans succeeded in their conflicts with the pre-Aryans because

(a) they used chariots driven by horses

(b) they were from an advanced urban culture

(c) they were taller and stronger

(d) they used elephants on a large scale

👁Answer

Correct Answer: (a) they used chariots driven by horses


264. Coins made of metal first appeared in

(a) Harappan Civilisation

(b) Later Vedic Age

(c) Age of the Buddha

(d) Age of the Mauryas

👁Answer

Correct Answer: (c) Age of the Buddha


265. In the early Vedic-period, Varna system was based on

(a) Education

(b) Birth

(c) Occupation

(d) Talen

👁Answer

Correct Answer: (c) Occupation


266. Arrange the following Magadhan dynasties in chronological order:

1.Nandas

2.Sisunagas

3. Mauryas

4.Haryankas

(a) IV, II, III and I

(b) II, I, IV and III

(c) IV, II, I and III

(d) III, I, IV and II

👁Answer

Correct Answer: (c) IV, II, I and III


267. Which of the following are beliefs of Buddhism?

(i) The world is full of sorrows.

(ii) People suffer on account of desire.

(iii) If desires are conquered, nirvana will be attained.

(iv) he existence of God and soul must be recognised.

(a) (i), (ii), (iii) and (iv)

(b) (ii) and (iii)

(c) (i), (ii) and (iii)

(d) (ii), (iii) and (iv)

👁Answer

Correct Answer: (c) (i), (ii) and (iii)


268. The Greeks were driven out of India by

(a) Bindusara

(b) Ashoka

(c) Chandragupta Vikramaditya

(d) Chandragupta Maurya

👁Answer

Correct Answer: (d) Chandragupta Maurya


269. The Great Bath of Indus Valley civilisation is found at

(a) Harappa

(b) Mohenjo-Daro

(c) Ropar

(d) Kalibangan

👁Answer

Correct Answer: (b) Mohenjo-Daro


270. Who was the court poet of Harsha-vardhana?

(a) Bhani

(b) Ravi Kirti

(c) Bana

(d) Vishnu Sharma

👁Answer

Correct Answer: (c) Bana


271. 'Prince of Pilgrims' was the name attributed to

(a) Fa-Hien

(b) I-tsing

(c) Hiuen Tsang

(d) Megasthenese

👁Answer

Correct Answer: (c) Hiuen Tsang


272. The coins of which of the following reveal their love for music?

(a) Maurya

(b) Nandas

(c) Guptas

(d) Cholas

👁Answer

Correct Answer: (c) Guptas


273. The year of accession of Kanishka to throne was

(a) 108 AD

(b) 58 AD

(c) 128 AD

(d) 78 AD

👁Answer

Correct Answer: (d) 78 AD


274. Kalinga was took place in the year

(a) 263 BC

(b) 240 BC

(c) 261 BC

(d) 232 BC

👁Answer

Correct Answer: (c) 261 BC


275. The first Grammarian of the Sanakrit language was

(a) Kalhana

(b) Panini

(c) Maitreyi

(d) Kalidasa

👁Answer

Correct Answer: (b) Panini


276. The famous poet Kalidasa lived in the court of

(a) Chandragupta

(b) Chandragupta-II

(c) Samudragupta

(d) Kumaragupta

👁Answer

Correct Answer: (b) Chandragupta-II


277. Which one of the following vedas contains sacrificial formulae?

(a) Sama Veda

(b) Yajur Veda

(c) Rig Veda

(d) Athrva Veda

👁Answer

Correct Answer: (b) Yajur Veda


278. When did the best productions of Gandhara sculpture appear?

(a) Mauryan Period

(b) Gupta Period

(c) Kushana Period

(d) Harsha Period

👁Answer

Correct Answer: (c) Kushana Period


279. The caves of Ajanta and EIlora belonged to

(a) Jains

(b) Hindus

(c) Buddhists

(d) Sikhs

👁Answer

Correct Answer: (c) Buddhists


280. Name the temple in Indonesia where scenes from Ramayana and Mahabharata are depicted?

(a) Brihadeshwara

(b) Angkor Wat

(c) Kailashnath

(d) Borobudur

👁Answer

Correct Answer: (d) Borobudur


281. The greatest Kushana ruler whose contribution to Buddhism was even greater than that of Ashoka was

(a) Kadphises

(b) Kanishka I

(c) Vaishka

(d) Huvishka

👁Answer

Correct Answer: (b) Kanishka I


282. The worship of images in India began during the _____ period.

(a) Mauryan

(b) Sunga

(c) Kusana

(d) Gupta

👁Answer

Correct Answer: (c) Kusana


283. The concept of Eight-Cold Path forms the theme of

(a) Dipavamsa

(b) Divyavadana

(c) Mahaparinibban Sutta

(d) Dharmachakrapravartana Sutta

👁Answer

Correct Answer: (d) Dharmachakrapravartana Sutta


284. The famous ruler of ancient India who is said to have been converted to Jainism, towards the end of his life, is

(a) Bindusara

(b) Samudragupta

(c) Chandragupta

(d) Ashoka

👁Answer

Correct Answer: (c) Chandragupta


285. The harappan economy was primarily___ in nature.

(a) Rural

(b) Industrial

(c) Urban

(d) Capitalist

👁Answer

Correct Answer: (c) Urban


286. The concept of Anuvrata was advocated by

(a) Mahayana Buddhism

(b) Jainism

(c) Lokayata School

(d) Hinayana Buddhism

👁Answer

Correct Answer: (b) Jainism


287. Who, from among the following rulers, had ruled over the largest part of India?

(a) Kanishka

(b) Chandragupta I

(c) Chandragupta Maurya

(d) Ashoka

👁Answer

Correct Answer: (c) Chandragupta Maurya


288. The Upanishads are a series of books devoted to

(a) Yoga

(b) Social law

(c) Religious rituals

(d) Philosophy

👁Answer

Correct Answer: (d) Philosophy


289. Which of the following temples has acquired the name of the Black Pagoda?

(a) Sun Temple

(b) Lingaraj Temple

(c) Bhuvaneshwari Temple

(d) Jagannathdeva Temple

👁Answer

Correct Answer: (a) Sun Temple


290. Whom was Ashvaghosha a contemporary of?

(a) Menander

(b) Harsha

(c) Kanishka

(d) Ashoka

👁Answer

Correct Answer: (c) Kanishka


291. Name the later Gupta ruler who had performed the Ashvaghosha Yajna (Horse Sacrifice) and assumed the Imperial title of Maharajadhiraj?

(a) Kamarupa

(b) Mahasena Gupta

(c) Adityasen

(d) Kumaragupta III

👁Answer

Correct Answer: (c) Adityasen


292. With what subject does the Mitakshara deal?

(a) Law

(b) Grammar

(c) Medicine

(d) Theology

👁Answer

Correct Answer: (a) Law


293. The Mauryan administration was highly

(a) Decentralized

(b) Bureaucratic

(c) Centralized

(d) Despotic

👁Answer

Correct Answer: (c) Centralized


294. Emperor Harsha's southward march was stopped on the Narmada river by

(a) Pulakesin-I

(b) Pulakesin-Il

(c) Vikramaditya-I

(d) Vikramaditya-II

👁Answer

Correct Answer: (b) Pulakesin-Il


295. The Buddha's Eight Fold Path did not include

(a) Right Resolve

(b) Right Views

(c) Right Speech

(d) Right Table Manners

👁Answer

Correct Answer: (d) Right Table Manners


296. The aim of Ashoka's Dhamma was

(a) Subtle conquest

(b) Religious domination

(c) A casteless society

(d) Non-violence and peace

👁Answer

Correct Answer: (d) Non-violence and peace


297. By whom had the stupa at Sanchi in Madhya Pradesh been built?

(a) Ashoka

(b) Harshavardhana

(c) Kanishka

(d) Chandragupta

👁Answer

Correct Answer: (a) Ashoka


298. The author of Ashtadhyayai is

(a) Charaka

(b) Panini

(c) AIyabhatta

(d) Chanakya

👁Answer

Correct Answer: (b) Panini


299. In the Rigvedic period, after the king the next most Important functionary of the State was the

(a) Senani

(b) Revenue collector

(c) Magician-doctor

(d) Purohita

👁Answer

Correct Answer: (d) Purohita


300. The Indus Valley Civilization has been assigned the period 2500-1800 BC on the basis of

(a) Mystical insight by modern seers

(b) Markings on seals

(c) Radio carbon dating

(d) Travellers written accounts

👁Answer

Correct Answer: (c) Radio carbon dating


Thursday, April 11, 2024

ANCIENT INDIA : MCQs-1

1. Which of the following Vedas deals with magic spells and witchcraft?

(a) Rigveda

(b) Samaveda

(c) Yajurveda

(d) Atharvaveda

👁Answer

Correct Answer: (d) Atharvaveda


2. The later Vedic Age means the age of the compilation of

(a) Samhitas

(b) Brahmanas

(c) Aranyakas

(d) All the above

👁Answer

Correct Answer: (d) All the above


3. The Vedic religion along with its Later (Vedic) developments is actually known as

(a) Hinduism

(b) Brahmanism

(c) Bhagavatism

(d) Vedic Dharma

👁Answer

Correct Answer: (b) Brahmanism


4. The Vedic Aryans first settled in the region of

(a) Central India

(b) Gangetic Doab

(c) Saptasindhu

(d) Kashmir and Punjab

👁Answer

Correct Answer: (c) Saptasindhu


5. Which of the following contains the famous Gayatrimantra?

(a) Rigveda

(b) Samaveda

(c) Kathopanishad

(d) Aitareya Brahmana

👁Answer

Correct Answer: (a) Rigveda


6. The famous Gayatrimantra is addressed to

(a) Indra

(b) Varuna

(c) Pashupati

(d) Savita

👁Answer

Correct Answer: (d) Savita


7. Two highest ,gods in the Vedic religion were

(a) Agni and Savitri

(b) Vishnu and Mitra

(c) Indra and Varuna

(d) Surya and Pushan

👁Answer

Correct Answer: (c) Indra and Varuna


8. Division of the Vedic society into four classes is clearly mentioned in the

(a) Yajurveda

(b) Purusa-sukta of Rigveda

(c) Upanishads

(d) Shatapatha Brahmana

👁Answer

Correct Answer: (b) Purusa-sukta of Rigveda


9. This Vedic God was 'a breaker of the forts' and also a 'war god'

(a) Indra

(b) Yama

(c) Marut

(d) Varuna

👁Answer

Correct Answer: (a) Indra


10. The Harappan or Indus Valley Civilisation flourished during the ____ age.

(a) Megalithic

(b) Paleolithic

(c) Neolithic

(d) Chalcolithic

👁Answer

Correct Answer: (d) Chalcolithic


11. The first metal to be extensively used by the people in India was

(a) Bronze

(b) Copper

(c) Iron

(d) Tin

👁Answer

Correct Answer: (b) Copper


12. Which of the following civilisations is net associated with the Harappan Civilisation?

(a) Mesopotamian

(b) Egyptian

(c) Sumerian

(d) Chinese

👁Answer

Correct Answer: (d) Chinese


13. Of the following scholars who was the first to discover the traces of the Harappan Civilisation?

(a) Sir John Marshall

(b) RD Banerji

(c) A Cunningham

(d) Daya Ram Sahani

👁Answer

Correct Answer: (d) Daya Ram Sahani


14. The Harappan Civilisation achieved far greater advancement than Sumer, Elam etc. on account of its

(a) town planning

(b) metal working

(c) weights and measures

(d) seals and figures

👁Answer

Correct Answer: (a) town planning


15. The town planning in the Harappan Civilisation was inspired by a regard for

(a) beauty and utility

(b) uniformity

(c) sanitation and public health

(d) demographic factor

👁Answer

Correct Answer: (c) sanitation and public health


16. The Indus or Harappan Civilisation is distinguished from the other contemporary civilisations by its

(a) town planning

(b) underground drainage system

(c) uniformity of weights and measures

(d) large agricultural surplus

👁Answer

Correct Answer: (b) underground drainage system


17. Match the location of the following Harappan sites: 
 List-1 (Sites)                      List-2 (States) 
A. Ropar                                 (i) Uttar Pradesh
 B. Alamgirpur                     (ii) Punjab
 C. Kalibangan                     (iii) Gujarat
 D. Dholavira                        (iv) Rajasthan 
 E. Banawali                         (v) Haryana
 Codes:
        A    B    C    D    E
a)    ii     i     iv     ii     v
b)    i     ii     iii     iv    v
c)    ii     i     iii     iv     v
d)    ii     iii     i     v i    v
👁Answer

Correct Answer: (a)


18. The date of the Harappan Civilisation (2300-1750 BC) has been fixed based on

(a) Pottery design

(b) Stratification

(c) Aryan invasion

(d) Radio Carbon-14 dating

👁Answer

Correct Answer: (d) Radio Carbon-14 dating


19. Most of the large Harappan towns had for fortifications which served the purpose of

(a) safety from robbers

(b) protection against cattle raiders

(c) protection against floods

(d) All the above

👁Answer

Correct Answer: (d) All the above


20. Cereal(s) grown by the people of the Harappan Civilisation was/were

(a) Wheat

(b) Rice

(c) Millet

(d) All the above

👁Answer

Correct Answer: (d) All the above


21. The utensils of the Indus Valley people were mainly made of

(a) clay

(b) copper

(c) bronze

(d) bras

👁Answer

Correct Answer: (a) clay


22. Which of the following metals was not known to the Indus valley people?

(a) gold

(b) silver

(c) copper

(d) iron

👁Answer

Correct Answer: (d) iron


23. Which of the following objects was not worshipped by the Indus valley people

(a) Mother Goddess

(b) Pashupati Shiva

(c) Trees such as Peepal and Acacia

(d) Trimurti

👁Answer

Correct Answer: (d) Trimurti


24. At which of the following Harappan sites has a supposed dockyard been found?

(a) Kalibangan

(b) Lothal

(c) Suktagendor

(d) Sotka Koli

👁Answer

Correct Answer: (b) Lothal


25. The economy of the Indus Valley people was based on?

(a) Agriculture

(b) Trade and Commerce

(c) Crafts

(d) All the above

👁Answer

Correct Answer: (d) All the above


26. The Harappan Civilisation declined as a result of

(a) Aryan invasion

(b) Decline in foreign trade

(c) Ecological factors

(d) Not definitely known factors

👁Answer

Correct Answer: (d) Not definitely known factors


27. The most common animal figure found at all the Harappan sites is

(a) unihorn bull

(b) cow

(c) bull

(d) tiger

👁Answer

Correct Answer: (a) unihorn bull


28. The term Aryan, Indo-Aryan or Indo-European denotes a _____concept?

(a) Linguistic

(b) Racial

(c) Religious

(d) Cultural

👁Answer

Correct Answer: (a) Linguistic


29. According to the most widely accepted view, the Aryans originally came from

(a) India

(b) Central Asia

(c) Central Europe

(d) Steppes of Russia

👁Answer

Correct Answer: (b) Central Asia


30. Which of the following Vedas was compiled first?

(a) Rigveda

(b) Samaveda

(c) Yajurveda

(d) Atharvaveda

👁Answer

Correct Answer: (a) Rigveda


31. The Vedic economy was based on

(a) trade and commerce

(b) crafts and industries

(c) agriculture and cattle rearing

(d) all the above

👁Answer

Correct Answer: (c) agriculture and cattle rearing


32. The normal form of government during the Vedic period was

(a) democracy

(b) republics

(c) oligarchy

(d) monarchy

👁Answer

Correct Answer: (d) monarchy


33. Two popular Assemblies of the Vedic period were

(a) Sabha and Mahasabha

(b) Mahasabha and Ganasabha

(c) Sabha and Samiti

(d) Ur and Kula

👁Answer

Correct Answer: (c) Sabha and Samiti


34. The Indo-Greek Kingdom set up in north Afghanistan in the beginning of the second century BC was

(a) Scythia

(b) Zedrasia

(c) Bactria

(d) Aria

👁Answer

Correct Answer: (a) Scythia


35. The beat specimens of Mauryan art are represented by their

(a) Stupas

(b) Pillars

(c) Chaityas

(d) Caves

👁Answer

Correct Answer: (b) Pillars


36. Which of the following does not represent an important source material for the Mauryan period?

(a) Literary works

(b) Foreign accounts

(c) Numismatic evidence

(d) Epigraphic sources

👁Answer

Correct Answer: (c) Numismatic evidence


37. According to Strabo, the Tamil kingdom to first send emissaries to meet Augustin in Athens in 20 BC, was

(a) Pallava

(b) Chola

(c) Pandya

(d) Chera

👁Answer

Correct Answer: (c) Pandya


38. Who among the following was the founder of the Nanda dynasty?

(a) Mahapadma Nanda

(b) Ashoka Nanda

(c) Dhana Nanda

(d) None of the above

👁Answer

Correct Answer: (a) Mahapadma Nanda


39. The word 'Veda' has been derived from the root word 'Vid' which means

(a) Divinity

(b) Sacredness

(c) Doctrine

(d) Knowledge

👁Answer

Correct Answer: (d) Knowledge


40. The Kushan rule was brought to an end by

(a) The Nagas

(b) The Britishers

(c) Samudragupta

(d) The Hindu Shahi Dynasty

👁Answer

Correct Answer: (d) The Hindu Shahi Dynasty


41. Ashoka has been particularly Influenced by the Buddhist monk

(a) Ambhi

(b) Upagupta

(c) Asvaghosha

(d) Vasubandhu

👁Answer

Correct Answer: (b) Upagupta


42. During Kanishka's reign, the centre of political activity shifted from Magadha to

(a) Delhi

(b) Ayodhya

(c) Kannauj

(d) Purushapura (Peshawar)

👁Answer

Correct Answer: (d) Purushapura (Peshawar)


43. Which of the following Sanskrit language?

(a) Kushanas

(b) Mauryas

(c) Guptas

(d) Indo-Greeks

👁Answer

Correct Answer: (c) Guptas


44. Who had got the Konark Sun Temple constructed?

(a) Kanishka

(b) Ashoka

(c) Narasimha Deva II

(d) Rajendra Chola

👁Answer

Correct Answer: (c) Narasimha Deva II


45. Which one of the following sculptures invariably used green schist as the medium?

(a) Maurya sculptures

(b) Mathura sculptures

(c) Bharhut sculptures

(d) Gandhara sculptures

👁Answer

Correct Answer: (c) Bharhut sculptures


46. Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta period?

(a) Saumilla

(b) Sudraka

(c) Shaunaka

(d) Susrutha

👁Answer

Correct Answer: (d) Susrutha


47. In the context of ancient Indian society, which one of the following terms does not belong to the category of the other three?

(a) Kula

(b) Vamsa

(c) Kosa

(d) Gotra

👁Answer

Correct Answer: (c) Kosa


48. Who wrote Mrichchhakatika (Clay Cart)?

(a) Akbar

(b) Kalidas

(c) Sudraka

(d) Dandin

👁Answer

Correct Answer: (c) Sudraka


49. After the partition of India, the largest number of Harappan towns and settlements have been found In

(a) Punjab

(b) Haryana

(c) Gujarat

(d) Uttar Pradesh

👁Answer

Correct Answer: (c) Gujarat


50. The Indus Valley civilisation can be said to belong to the

(a) Paleolithic age

(b) Primitive age

(c) Neolithic age

(d) Bronze age

👁Answer

Correct Answer: (d) Bronze age


51. Who among the following used to hold a religious assembly at Prayag every five year?

(a) Ashoka

(b) Harshvardhana

(c) Kanishka

(d) Chandragupta Vikramaditya

👁Answer

Correct Answer: (b) Harshvardhana


52. Gautam Buddha as a prince was known as

(a) Gautam

(b) Siddhartha

(c) Rahul

(d) Suddhodhana

👁Answer

Correct Answer: (b) Siddhartha


53. The Jatakas are a collection of stories

(a) Meant for children

(b) Based on pet Hindu myths

(c) About Jains saints

(d) Pertaining to several different earlier births of the Buddha

👁Answer

Correct Answer: (d) Pertaining to several different earlier births of the Buddha


54. Architectural developments In India manifested themselves In their full glory during the period of the

(a) Guptas

(b) Nandas

(c) Mauryas

(d) Cholas

👁Answer

Correct Answer: (a) Guptas


55. The deep transforming effect that the Kalinga War had on Ashoka has been described in

(a) Archaeological excavations

(b) Rock edicts

(c) Coins

(d) Pillar edicts

👁Answer

Correct Answer: (b) Rock edicts


56. The proud title of 'Vikramaditya' had been assumed by

(a) Harsha

(b) Chandragupta II

(c) Kanishka

(d) Samudragupta

👁Answer

Correct Answer: (b) Chandragupta II


57. In which region was the first metallic coin used In India?

(a) The Indo-Gangetic plain of central India

(b) The Himalayas

(c) Bihar and Eastern Uttar Pradesh

(d) The Deccan Plateau

👁Answer

Correct Answer: (a) The Indo-Gangetic plain of central India


58. Which of the following was the first metal to be discovered and used as tools by humans?

(a) Iron

(b) Gold

(c) Tin

(d) Copper

👁Answer

Correct Answer: (d) Copper


59. The philosophy propounded in the Upanishads is known as

(a) Advaita

(b) Vedanta

(c) Yoga

(d) Samkhya

👁Answer

Correct Answer: (b) Vedanta


60. After the growth of the Vedic religion the most important development in the history of the so-called Hinduism was the development of

(a) Shaivism

(b) Saktism

(c) Bhagavatism

(d) Tantricism

👁Answer

Correct Answer: (c) Bhagavatism


61. Bhagavatiam refers to worship of

(a) Vasudeva Krishna

(b) Brahma

(c) Brahma-Vishnu-Shiva

(d) Durga as Shakti

👁Answer

Correct Answer: (a) Vasudeva Krishna


62. Vaishnavism, a later development of Bhagavatism, advocates the worship of

(a) Vishnu

(b) Ram and Krishna

(c) Vishnu and his incarnations

(d) Vishnu and Lakshmi

👁Answer

Correct Answer: (c) Vishnu and his incarnations


63. The Hindu social sacraments such as marriage etc. are performed on the basis of the rituals described in the

(a) Rigveda

(b) Yajurveda

(c) Grihyasutras

(d) Upanishad

👁Answer

Correct Answer: (c) Grihyasutras


64. The founder of Jainism was

(a) Rishbha

(b) Neminath

(c) Parsvanatha

(d) Vardhaman Mahavira

👁Answer

Correct Answer: (c) Parsvanatha


65. Vardhamana Mahavira the 24th Tirthankar of Jainism was born at ____ and died at ____.

(a) Vaishali and Rajagriha

(b) Kusinara and Pava

(c) Kundagrama and Pava

(d) Kashi and Champa

👁Answer

Correct Answer: (c) Kundagrama and Pava


66. The 'Three Jewels' (Triratnas) of Jainism are

(a) right faith or intentions, right knowledge and right conduct

(b) right action, right livelihood and right effort

(c) right thoughts, non-violence and non-attachment

(d) right speech, right thinking and right behaviour

👁Answer

Correct Answer: (a) right faith or intentions, right knowledge and right conduct


67. Of the five vows (Panch Anuvratas) of Jainism, four existed before Mahavira. The one which he added was

(a) not to kill (non-injury)

(b) not to steal

(c) non-attachment to worldly things

(d) celibacy

👁Answer

Correct Answer: (d) celibacy


68. In Jainism the aim of life is to attain Nirvana or Moksha for which one has to

(a) follow three jewels and five vows

(b) practice, non-violence and non-injury to all living beings

(c) renounce the world and attain right knowledge

(d) believe in the Jains and absolute non-violence

👁Answer

Correct Answer: (a) follow three jewels and five vows


69. Jainism was divided into two sects - Swetambaras (White-clad) and Digambaras (Sky clad or naked) - During the reign of the

(a) Nandas

(b) Mauryas

(c) Kusanas

(d) Shungas

👁Answer

Correct Answer: (b) Mauryas


70. The name Buddha means

(a) enlightened

(b) learned

(c) divine

(d) sacred

👁Answer

Correct Answer: (a) enlightened


71. Match the events of the Buddha's life with the place a of their occurrence:

List-1                                                     List-2

A. Birth                                                (i) Kusinagar

B. Attainment of knowledge                (ii) Sarnath

C. First Sermon                                    (iii) Bodh-Gaya

D. Death                                                (iv) Lumbini

Codes:
        A    B    C    D   
a)        ii    iii     iv    
b)    ii         iv     iii   
c)    iii     i        iv     

d)    iv     iii     ii    i

👁Answer

Correct Answer: (d)


72. Buddhism was divided into Mahayana and Hinayana during the reign of

(a) Asoka

(b) Kanishka

(c) Menander

(d) Harsha

👁Answer

Correct Answer: (b) Kanishka


73. The great exponent of Mahayana Buddhism was

(a) Ashvaghosa

(b) Vasubandhu

(c) Nagarjuna

(d) Nagasena

👁Answer

Correct Answer: (c) Nagarjuna


74. Jatakas are the stories of

(a) Buddha's life

(b) Buddha's previous lives

(c) The lives of the future Buddhas

(d) Great saints of Buddhism

👁Answer

Correct Answer: (b) Buddha's previous lives


75. Outside India, Buddhism was first accepted in

(a) China

(b) Japan

(c) Sri Lanka

(d) Tibet

👁Answer

Correct Answer: (c) Sri Lanka


76. In the sixth century BC northern India was divided into

(a) sixteen great states

(b) eight republican states

(c) both (a) and (b) above

(d) Anga and Magadha

👁Answer

Correct Answer: (c) both (a) and (b) above


77. Of all the states in northern India in 6th century BC which of the following states emerged as the most powerful?

(a) Anga

(b) Magadha

(c) Kashi

(d) Kosala

👁Answer

Correct Answer: (b) Magadha


78. When Alexander invaded India, Magadha was being ruled by the

(a) Haryankas

(b) Sisunagas

(c) Nandas

(d) Mauryas

👁Answer

Correct Answer: (c) Nandas


79. Chandragupta Maurya with the help of Chanakya decided to overthrow the Nandas because

(a) Chanakya had been humiliated by the Nandas

(b) the Nandas were low-born

(c) the Nandas had accumulated a great deal of wealth by extortion and oppression of the people

(d) Chanakya wanted to restore the ideal of Kshatriya rule

👁Answer

Correct Answer: (c) the Nandas had accumulated a great deal of wealth by extortion and oppression of the people


80. The decline of the Nandas at the hands of Kautilya and Chandragupta Maurya has been vividly portrayed in the Sanakrit play written by Kalidasa

(a) Mudrarakshas

(b) Devichandragupta

(c) Malavikagnimitram

(d) Mrichhakatika

👁Answer

Correct Answer: (c) Malavikagnimitram


81. Kautilya (also known as Vishnugupta and Chanakya) is the author of Arthasastra which has been compared with

(a) Plato's State

(b) Machiavelli's Prince

(c) Karl Marx's Das Kapital

(d) Hitler's Mein Kampf

👁Answer

Correct Answer: (b) Machiavelli's Prince


82. Megasthanes, the ambassador of Selucus at the Mauryan court in Pataliputra, wrote an account of the period in his book

(a) Travels of Megasthanes

(b) Indika

(c) Indicoplecusts

(d) Both (b) and (c)

👁Answer

Correct Answer: (b) Indika


83. Which of the following is the single most important source of the history of Ashoka?

(a) Sri Lankan chronicles Dipavamsa and Mahavamsa

(b) Buddhist works Divyavadana and Ashokavadana

(c) Inscriptions of Ashoka

(d) Archaeological Sources and the Puranas

👁Answer

Correct Answer: (c) Inscriptions of Ashoka


84. After the Kalinga War, Ashoka decided never to wage any war because?

(a) After the conquest of Kalinga the political unity of Mauryan India had been achieved

(b) Ashoka felt apologetic about the destruction of men and material on both sides in the war

(c) He was moved by the violence, slaughter and sufferings to the combatants and non combatants in the war

(d) Shortly after the war he adopted Buddhism which was opposed to violence

👁Answer

Correct Answer: (c) He was moved by the violence, slaughter and sufferings to the combatants and non combatants in the war


85. In his inscriptions Ashoka called himself

(a) Devanampriya Priyadarshi King

(b) Ashoka Priyadarshi

(c) Dhammasoka (Dharmasoka)

(d) Daivaputra

👁Answer

Correct Answer: (a) Devanampriya Priyadarshi King


86. Ashoka’s claim to be one of the greatest rulers in world history life in the fact that

(a) his aims covered both the religious and secular aspects of life

(b) he worked for the material moral and spiritual uplift of the people

(c) after a single conquest he dedicated himself completely to the cause of peace

(d) he attempted to unify the people of different castes and communities into a bound of common moral ideal

👁Answer

Correct Answer: (c) after a single conquest he dedicated himself completely to the cause of peace


87. The moat important official post with vast responsibilities created by Asoka was

(a) Rajuka

(b) Yukta

(c) Dharamamahamatya

(d) Prativedaka

👁Answer

Correct Answer: (c) Dharamamahamatya


88. The Mauryan sculptors had attained the highest perfection in the carving of

(a) floral designs

(b) pillars

(c) animal figures

(d) yaksha figures

👁Answer

Correct Answer: (c) animal figures


89. The most striking feature of the Ashokan pillars is their

(a) monolithic structure

(b) carving

(c) polish

(d) uniformity of workmanship

👁Answer

Correct Answer: (c) polish


90. Which of the following was not one of the actual cause for the decline of the Mauryan empire?

(a) Ashoka's pacifist policies

(b) Division of the empire after Ashoka

(c) Foreign aggressions particularly Greek

(d) Economic and financial crisis

👁Answer

Correct Answer: (a) Ashoka's pacifist policies


91. Who usurped power from the Mauryas after killing the last Mauryan ruler Brihadratha?

(a) Pushyamitra Sunga

(b) Agnimitra

(c) Vasumitra

(d) Jyesthamitra

👁Answer

Correct Answer: (a) Pushyamitra Sunga


92. The most famous Indo-Greek ruler of India, famous for his sense of Justice and dialogues with a Buddhist monk Nagasena (as described in the Buddhist work Milinda Panho) was

(a) Demetrius

(b) Menander

(c) Eukratises

(d) Heliocles

👁Answer

Correct Answer: (b) Menander


93. The first great empire to the south of the Vindhayas was of the

(a) Cholas

(b) Cheras

(c) Pandyas

(d) Satavahanas

👁Answer

Correct Answer: (d) Satavahanas


94. The greatest claim to fame of the Satavahanas is on account of

(a) Pursuing a tolerant religious policy and giving common patronage to Buddhism and Brahmanism

(b) Adoption of Prakrit as their court language in preference to Sanskrit

(c) Great economic prosperity and brisk inland and foreign trade

(d) Great contribution to Indian art as evident from the art of Amravati and Nagarjunakonda

👁Answer

Correct Answer: (c) Great economic prosperity and brisk inland and foreign trade


95. Mohenjo-Daro is situated in

(a) Montgomery district

(b) Larkana district

(c) Chandigarh area

(d) Gujarat

👁Answer

Correct Answer: (b) Larkana district


96. Which of the following is the oldest of the Vedas?

(a) Sama Veda

(b) Atharva Veda

(c) Yajur Veda

(d) Rig Veda

👁Answer

Correct Answer: (d) Rig Veda


97. The family of the Rig Vedic Aryans was

(a) Patrilineal

(b) Patriarchal

(c) Matriarchal

(d) Matrilineal

👁Answer

Correct Answer: (b) Patriarchal


98. Gautama Buddha was brought up by

(a) Mahaprajapati

(b) Mayadevi

(c) Kundavi

(d) Sangamitra

👁Answer

Correct Answer: (a) Mahaprajapati


99. Mahavira was

(a) the 20th Tirthankara

(b) the 21st Tirthankara

(c) the 23rd Tirthankara

(d) the 24th Tirthankara

👁Answer

Correct Answer: (d) the 24th Tirthankara


100. The Phrsae the 'Light of Asia' is applied to

(a) Alexander

(b) Chandragupta Maurya

(c) Mahavira

(d) The Buddha

👁Answer

Correct Answer: (d) The Buddha


Tuesday, April 9, 2024

OBJECTIVE GENERAL ENGLISH-4

1. A day in winter is cold but to turn a cold shoulder to a person is to

A. Approach him

B. Hurt him

C. Pursue him

D. Ignore him

👁Answer

Correct Answer: [D] Ignore him


2. There's no love lost between them.

A. Challenge

B. Quarrel

C. Avoid

D. Not on good terms

👁Answer

Correct Answer: [D] Not on good terms


3. He gained success by dint of hard work.

A. By way of

B. By virtue of

C. By means of

D. Force of

👁Answer

Correct Answer: [C] By means of


4. I did not notice in him anything out of the way.

A. Charming

B. Attractive

C. Familiar

D. Strange

👁Answer

Correct Answer: [D] Strange


5. The success of his welfare project added another feather in his cap.

A. Frined

B. Achievement to be proud of

C. Advantage

D. Problem

👁Answer

Correct Answer: [B] Achievement to be proud of


6. Edmund Burke had a wonderful gift of the gab. Gift of the gab means:

A. Eloquence

B. Goodness

C. Intelligence

D. Humanity

👁Answer

Correct Answer: [A] Eloquence


7. Her bank account was in the blank.

A. Was kept secret

B. Contained the profits of crime

C. Contained untaxed money

D. Had a credit balance

👁Answer

Correct Answer: [A] Was kept secret


8. To make headway is to -

A. To progress towards collision

B. To proceed to travel

C. Make Progress

D. Make little progress

👁Answer

Correct Answer: [C] Make Progress


9. On no account

A. By all means

B. By hook or by crook

C. With an ill grace

D. In the open

👁Answer

Correct Answer: [A] By all means


10. It is high time that India and Pakistan iron out their differences over Kashmir and other issues.

A. Smooth over an argument or quarrel

B. Argue out

C. Find a solution

D. Harden even further their belligerent attitude

👁Answer

Correct Answer: [C] Find a solution


11. The president's visit was called off at the eleventh hour.

A. At the last possible moment

B. Shortly before noon

C. At the earliest opportunity

D. At 11 a.m.

👁Answer

Correct Answer: [A] At the last possible moment


12. Waiting with bated breath is to —

A. Waiting for the dentist with the complaint of bad breath

B. Waiting to take revenge

C. Feel very excited

D. Feel breathlessness

👁Answer

Correct Answer: [C] Feel very excited


13. The man was willing to undertake the work for consideration

A. Only for a brief period

B. On certain terms

C. Out of sympathy

D. Against payment

👁Answer

Correct Answer: [D] Against payment


14. The rule has been declared null and void.

A. Invalid

B. Inappropriate

C. Devoid of substance

D. Incorrect

👁Answer

Correct Answer: [A] Invalid


15. He has been here for years and should know the ins an outs of the job.

A. Entries and exits

B. The problems and their solutions

C. The secrets

D. All the details

👁Answer

Correct Answer: [D] All the details


16. In a nutshell

A. To throw in the sponge

B. To put on paper

C. In the open

D. In all its detail

👁Answer

Correct Answer: [D] In all its detail


17. He stood his ground with firmness.

A. Maintained his position

B. Built a wall

C. Dug up the ground

D. Built a house

👁Answer

Correct Answer: [A] Maintained his position


18. Keeping late hours in office is playing havoc, with his health.

A. Harming marginally

B. Ruining completely

C. Advantageous for

D. Improving marginally

👁Answer

Correct Answer: [B] Ruining completely


19. 'To come to the fore' means to become —

A. Weak

B. Aware

C. Prominent

D. Aggressive

👁Answer

Correct Answer: [C] Prominent


20. The expression 'to take stock of ' means :

A. To survey

B. To manipulate

C. To question

D. To argue

👁Answer

Correct Answer: [A] To survey


21. Your arguments are of no avail.

A. Unprofitable

B. Useless

C. Helpless

D. Meaningless

👁Answer

Correct Answer: [B] Useless


22. The man in the street is opposed to this idea.

A. The destitute

B. The average, ordinary

C. The beggar

D. The pavement-dweller

👁Answer

Correct Answer: [B] The average, ordinary


23. He is not fit to hold a candle to the predecessor.

A. Not to be named in comparison with

B. Unfit to guide

C. Unable to enlighten

D. Incapable of following

👁Answer

Correct Answer: [A] Not to be named in comparison with


24. 'A wild-goose chase' means

A. To chase wild geese

B. To protect

C. To go hunting

D. To go on a foolish, fruitless search

👁Answer

Correct Answer: [D] To go on a foolish, fruitless search


25. The improved tax collections are a shot in the arm for the country's economy.

A. A great encouragement

B. At arm's length

C. A close-range shot

D. A shot-gun blast

👁Answer

Correct Answer: [A] A great encouragement


26. The separation from a near and dear one fills one's mind with blues.

A. Nostalgia

B. Colourfulness

C. Sadness

D. Romanticism

👁Answer

Correct Answer: [C] Sadness


27. The screen is in character with the rest of the furniture.

A. In keeping

B. Joining

C. Complementing

D. Contrasting

👁Answer

Correct Answer: [A] In keeping


28. She has been sitting on the books taken from the library for a month.

A. Reading the book slowly

B. Keeping the books as a mark of protest

C. Doing nothing with the books

D. Reading the books carefully

👁Answer

Correct Answer: [C] Doing nothing with the books


29. A bolt from the blue

A. Thunderbolt

B. A blue sky

C. A drop from the sky

D. An unexpected shock

👁Answer

Correct Answer: [D] An unexpected shock


30. The truant boy promised to turn over a new leaf.

A. Move away from the place

B. Change for the worse

C. Turn to nature

D. Start a new and a better life

👁Answer

Correct Answer: [D] Start a new and a better life


31. 'Hold fire' means

A. Prevent fire

B. Magnif

C. To delay doing something

D. Catch Fire

👁Answer

Correct Answer: [C] To delay doing something


32. He tried by all means, by hook or by crook to win the case.

A. By Manpower

B. By muscle power

C. By any means fair or foul

D. By money

👁Answer

Correct Answer: [C] By any means fair or foul


33. The speaker spoke at length in fine he urged his audience to be patriotic

A. In telling phrases

B. In conclusion

C. In fine language

D. With a noble gesture

👁Answer

Correct Answer: [B] In conclusion


34. On one's toes signifies —

A. Punctuality

B. Alertness

C. Concentration

D. Courtesy

👁Answer

Correct Answer: [B] Alertness


35. At daggers drawn

A. Dangerous for others

B. Violently opposed to each other

C. Hostile to others

D. Violent to others

👁Answer

Correct Answer: [B] Violently opposed to each other


36. A clever man sweeps his family scandals under the ________ .

A. Carpet

B. Gravestone

C. Ground

D. Floor

👁Answer

Correct Answer: [A] Carpet


37. He is a dark horse.

A. Dangerous

B. Possessing a secret ability

C. Silent

D. Secretive

👁Answer

Correct Answer: [B] Possessing a secret ability


38. Arrival and departure on the same day in addition to the tight work schedule would be cutting in fine.

A. Leaving oneself the minimum time

B. Relaxing Here is a sentence with one word underlined

C. Nerve-racking

D. Wise

👁Answer

Correct Answer: [C] Nerve-racking


39. Dance is an art form. But to be a dance attendant is to

A. Be subservient

B. Be flattering

C. Take part in a group dance

D. Entertain by dancing

👁Answer

Correct Answer: [A] Be subservient


40. In the new place, he had to earn by the sweat of his brow.

A. Seriously

B. Idly

C. Very hard work

D. Frown of his brow

👁Answer

Correct Answer: [C] Very hard work


41. The team made short work of their opponents.

A. Avoided working hard

B. Fell short of

C. Disposed of quickly

D. Underestimated the strength of

👁Answer

Correct Answer: [[C] Disposed of quickly


42. In spite of all his brag, he had 'to eat humble pie' means that he had to ________.

A. Leave

B. Eat his food

C. Apologize

D. Surrender

👁Answer

Correct Answer: [C] Apologize


43. In a Hobson's choice situation one

A. Must choose only in consultation with older members of the group he/she belongs to

B. Can do any of the above

C. Must accept what is offered as there is no alternatives

D. Can freely choose from many alternatives

👁Answer

Correct Answer: [C] Must accept what is offered as there is no alternatives


44. He faced a crisis and was in a fix.

A. Confused

B. Dumbfounded

C. Motionless

D. In a difficulty

👁Answer

Correct Answer: [A] Confused


45. To go to the dogs.

A. To be off one's head

B. To breathe one's last

C. To turn over a new leaf

D. To oil one's own machine

👁Answer

Correct Answer: [A] To be off one's head


46. To take up the gauntlet means

A. To appreciate

B. To move

C. To accept the challenge

D. To refuse

👁Answer

Correct Answer: [C] To accept the challenge


47. Please put on record my objections to this step.

A. Play on a record-player

B. Send them to the proper authorities

C. Put in writing

D. Do not forget

👁Answer

Correct Answer: [C] Put in writing


48. He 'made light' of his friend's warning means he

A. Took seriously

B. Treated lightly

C. Lit a fire

D. Showed the light

👁Answer

Correct Answer: [B] Treated lightly


49. The receptionist of the hotel greeted us with the pink of courtesy.

A. Warmly

B. Respectfully

C. Very sweetly

D. With seriousness

👁Answer

Correct Answer: [C] Very sweetly


50. There were several communal violence throughout the globe.

A. The world

B. A planet

C. The model of the earth used for the

study of geography

D. A spherical body

👁Answer

Correct Answer: [A] The world


51. It is usual nowadays to blow one's own _______ to impress others.

A. Drum

B. Band

C. Horn

D. Trumpet

👁Answer

Correct Answer: [D] Trumpet


52. His observations were 'beside the point' means that his observations were

A. Not relevant

B. Not heard by others

C. Written in point form

D. Written beside points

👁Answer

Correct Answer: [A] Not relevant


53. A fly-by-night company

A. Is interested only in making quick profits

B. Operates from no fixed place

C. Operates only at night

D. Sends cargo by plane only

👁Answer

Correct Answer: [A] Is interested only in making quick profits


54. In the time of danger, we should try to take the bull by the horns means in the time of danger we should try to ______ .

A. Overcome it

B. Control ourselves

C. Surmount it

D. Face the situation boldly

👁Answer

Correct Answer: [D] Face the situation boldly


55. Poles apart

A. Totally different in views

B. Very difficult

C. Very distant

D. Separate

👁Answer

Correct Answer: [A] Totally different in views


56. The belief in witchcraft is losing ground.

A. Becoming powerful

B. Losing principle

C. Becoming less acceptable

D. Becoming popular

👁Answer

Correct Answer: [C] Becoming less acceptable


57. The news came like a bolt from the blue.

A. Sudden and unexpected RI

B. Shock

C. Windfall

D. Thunderbolt

👁Answer

Correct Answer: [A] Sudden and unexpected RI


58. 'At daggers drawn' means

A. Acquainted

B. Unknown

C. Friendly

D. On bad terms with

👁Answer

Correct Answer: [D] On bad terms with


59. 'Puts one in mind' means

A. Reminds

B. Received

C. Resolved

D. Decided

👁Answer

Correct Answer: [A] Reminds


60. He is such a good Samaritan. It means

A. Someone who tries to help people

B. He is a bad man

C. He is very clever

D. He is a fool

👁Answer

Correct Answer: [A] Someone who tries to help people


61. He has the gift of the gab.

A. A logical bent of mind

B. Talking nonsense

C. A talent for speaking

D. A good voice

👁Answer

Correct Answer: [C] A talent for speaking


62. 'Made up his mind' means

A. Forgot

B. Lost

C. Remembered

D. Resolved

👁Answer

Correct Answer: [D] Resolved


63. No one dare call in question, his honesty.

A. Flatter

B. Challenge

C. Honesty of purpose

D. Test

👁Answer

Correct Answer: [B] Challenge


64. Everything was at sixes and sevens.

A. Found

B. Sold

C. Disordered

D. Lost

👁Answer

Correct Answer: [C] Disordered


65. 'To see red' means

A. A narrow escape

B. Smart and clean

C. to begin to understand

D. To be mad with anger

👁Answer

Correct Answer: [D] To be mad with anger


66. I gave him a piece of my mind.

A. Expressed anguish

B. Trusted him

C. Expressed love

D. Fell in love

👁Answer

Correct Answer: [A] Expressed anguish


67. She is a little under the weather today.

A. Feeling excited

B. Feeling sad

C. Feeling unwell

D. In sync with the weather

👁Answer

Correct Answer: [C] Feeling unwell


68. The singer was not in voice.

A. Had a cough

B. did not sang well

C. Lost voice

D. To sing well

👁Answer

Correct Answer: [B] did not sang well


QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Alpha-Numeric Reasoning Questions Alpha-Numeric Reasoning Questions Sets 1-5...

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.