Tuesday, October 14, 2025

Verbal Reasoning Quiz (Sets 6-10)

Verbal Reasoning Quiz (Sets 6-10)

Score: 0/25

Certain number of persons sitting in a linear row and all of them are facing in north direction. Only ten persons sit to the left of E. F sits eight to the left of E. The person A sits fourth to the right of B. C sits to the immediate left of D. D sits third from the extreme right end of the row. Number of person sit between E and D is same as B and E. Only six people sit between A and C.

26. How many seats are there in the linear row?

Correct Answer: D. 19

27. What is the position of C with respect to E?

Correct Answer: A. Third to the right

28. How many seats are there between A and E?

Correct Answer: D. Only 3

29. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: A. F

30. How many seats are there to the left of B?

Correct Answer: C. Four

Vicky, Sonu, Nupur, Kumar, Vikas, Nonu, Ela, and Kusum are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Not all are facing the centre. Immediate neighbours facing the same direction means if one neighbour faces the centre then the other neighbour also faces the centre and if one neighbour faces outward then the other neighbour also faces outward. Immediate neighbour faces the opposite direction means if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outward and vice versa. Vicky sits third to the right of Vikas. Vicky is not an immediate neighbour of either Ela or Sonu. Kumar and Vicky face the direction same as that of Vikas. Only one person sits between Sonu and Nonu. Kusum sits third to the right of Nonu. Kumar sits on the immediate right of Kusum. Kusum faces outward. Nupur sits second to the left of Ela. Ela is not an immediate neighbour of Nonu. Nupur faces a direction opposite that of Nonu. The immediate neighbours of Nupur face opposite direction.

31. Four of the following five are alike in a certain way based on the directions they are forming and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Correct Answer: D. Vikas, Vicky

32. Who among the following sit exactly between Kusum and Nonu when counted from the right of Kusum?

Correct Answer: B. Kumar and Ela

33. What is Nupur’s position with respect to Vikas?

Correct Answer: D. Third to the left

34. Who amongst the following are immediate neighbours of Ela?

Correct Answer: E. None of these

35. Which of the following persons is sitting fourth to right of Sonu?

Correct Answer: B. Kumar

Eight persons S, T, U, V, W, X, Y, and Z are sitting (not necessarily in the same order) around a circular table facing the centre in the ‘Central Library’. All of them like different novelists viz. Arvind Adiga, Chetan Bhagat, Jhumpa Lahiri, Amish Tripathi, Amitav Ghosh, Ruskin Bond, V.S. Naipaul, and Arundhati Roy but not necessarily in the same order. The one who likes Chetan Bhagat is to the immediate right of W and W does not like Arvind Adiga. T is sitting fourth to the right of Z. X likes Amish Tripathi and is sitting third to the right of the one who likes Chetan Bhagat. The one who likes Ruskin Bond is sitting second to the left of the one who likes Amish Tripathi. The one who likes V.S. Naipaul is sitting second to the left of W. S who likes Jhumpa Lahiri is sitting exactly between X and Z. The one who likes Amitav Ghosh is sitting second to the right of the one who likes Jhumpa Lahiri. U is sitting third to the left of X. W is sitting third to the left of Y. Neither T nor Z is an immediate neighbour of W.

36. What is the position of the one who likes Jhumpa Lahiri with respect to the one who likes Ruskin Bond?

Correct Answer: B. Third to the right

37. Which of the following novelists is liked by W?

Correct Answer: D. Arundhati Roy

38. How many persons are sitting between U and the one who likes Amitav Ghosh, when counted from the left of the latter?

Correct Answer: C. Three

39. X is related to Arundhati Roy in a way, S is related to Chetan Bhagat in the same way then who is related to Arvind Adiga in the same way?

Correct Answer: B. T

40. Which of the following combinations is wrongly matched?

Correct Answer: E. All are correctly matched

Eight persons – A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting in a straight line facing north. All have different ages (in years) – 7, 10, 13, 18, 28, 30, 36, and 42 but not necessarily in the same order. G is sitting second to left of the one who is 18 years old. Two persons are sitting between G and B. Person having age 13 is sitting immediate right of B. D is immediate neighbor of B. G is as much younger than D as he is older than H. None of G, H, and D are sitting immediate to one another. C is sitting third to right of the one who is 7 years old. A is sitting second to right of the one who is 36 years old. At least three persons are sitting between G and A. F is sitting third to right of the one who is 10 years older than him. A is not the oldest.

41. Four of the following five are alike and thus form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Correct Answer: B. E

42. What is the position of the one whose age is 28 years with respect to the one who is the oldest among all?

Correct Answer: C. Second to the right

43. Who among the following sit(s) at the extreme end?

Correct Answer: E. Both A and C

44. What is the difference between the ages of D and C?

Correct Answer: D. 15

45. Who among the following is 30 years old?

Correct Answer: D. F

Six vessels were placed in a row. The vessels were named A, B, C, D, E, and F. They contained different volumes of Milk from 1 to 6 liters but not necessarily in the same order. The vessels are differentiated with respect to following colors Blue, Green, Red, Black, Purple, and Yellow but not necessarily in the same order. Consider all the vessels were facing north direction. The vessel F was third to the right of Black colored vessel. The Purple colored vessel had thrice the volume of Milk as in the Vessel E. The vessel D was placed exactly between the Red colored vessel and the vessel A. The Green vessel had 4 liters of Milk and it was at either of the extreme ends. Total volume of Milk in the vessel F and the volume of Milk to its immediate right were equal to the volume of Milk in the vessel A. The vessel D and the vessel E were at a gap of two vessels. The vessel C was second to the left of the vessel having 6 liters of Milk. The vessel D had 3 liters of Milk. The Blue vessel had more volume of Milk then vessel E.

46. Which among the following vessels has 6 liters Milk?

Correct Answer: D. Purple colored vessel

47. Which among the following vessels is placed 2nd to the left of Purple colored vessel?

Correct Answer: B. Vessel C

48. How much liters of milk is there in the Black colored vessel?

Correct Answer: C. 5 liters

49. How many vessels are placed between Yellow and Blue colored vessel?

Correct Answer: D. Two

50. What is the sum of the quantity of Milk in Yellow and Black colored vessel?

Correct Answer: C. 8 liters

No comments:

Post a Comment

QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Alpha-Numeric Reasoning Questions Alpha-Numeric Reasoning Questions Sets 1-5...

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.