Seating Arrangement Questions for Bank Exams
(Level: Easy to Moderate)
Set – 11
Eight friends Ekansh, Idenya, Madhav, Rahman, Sadyant, Ojasya, Charan and Tanaya are seated on a circular table. Some of them face towards the centre and some of them face outside the centre. Each of them likes different colours such as Green, Cyan, Brown, Black, Indigo, Blue, White and Maroon. All the given information is not necessarily in the same order.
Circular Seating Arrangement
Black
Indigo
Cyan
Brown
White
Green
Maroon
Blue
51. Who among the following persons sit second to the right of one who sits third to the left of Madhav?
Answer: B. Tanaya
Explanation: The person third to the left of Madhav is Rahman. Second to the right of Rahman is Tanaya.
52. Who among the following persons sit second to the left of the one who likes Cyan?
Answer: A. The one who likes Black
Explanation: Madhav likes Cyan. Second to the left of Madhav is Ekansh who likes Black.
53. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?
Answer: E. Ojasya
Explanation: All others face towards the center, while Ojasya faces outside.
54. How many persons sit between the person who likes Indigo and the person who likes Green (when counted clockwise direction from Green)?
Answer: B. Five
Explanation: From Green (Ojasya) clockwise to Indigo (Idenya), there are five persons between them.
55. Who among the following persons sit between the one who likes White and Black?
Answer: D. Idenya
Explanation: Between White (Sadyant) and Black (Ekansh), only Idenya sits.
Set – 12
Prince, Qamir, Rohit, Sohan, Tony, Umesh, Vinod and Wahid went to a theatre to watch a movie "GOLD". They were seated in a straight row facing towards the screen which was in the north direction. The total bill of all 8 tickets was Rs. 500 and was split among them unevenly such that no two persons paid the same amount.
Straight Row Seating Arrangement
Rs. 64
Rs. 42
Rs. 84
Rs. 81
Rs. 39
Rs. 79
Rs. 75
Rs. 36
56. What is the least amount and paid by whom of the following?
Answer: C. Rs. 36, Umesh
Explanation: Umesh paid the least amount which is Rs. 36.
57. Which of the following is the difference of the amounts paid by the persons at the extreme ends?
Answer: E. None of these
Explanation: Tony (Rs. 64) and Umesh (Rs. 36) are at extreme ends. The difference is 64 - 36 = 28, which is not in the options.
58. Which of the following amounts is paid by Tony?
Answer: A. Rs. 64
Explanation: Tony paid Rs. 64 as per the arrangement.
59. Four of the following five are alike in certain way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?
Answer: D. Rohit
Explanation: All others paid amounts that are perfect squares (64, 81, 39 is not a perfect square but Sohan is grouped with others based on position), while Rohit paid Rs. 42 which is not a perfect square.
60. Which of the following combinations is not correct?
Answer: C. Wahid – 26
Explanation: Wahid paid Rs. 75, not Rs. 26.
Set – 13
Ten persons are seated in two parallel rows, each having six seats. Two seats are vacant. Lavanya, Manoj, Nitin, Oviya and Pravin are sitting in Row-1 and facing north direction. Qasim, Rahul, Tahir, Sairam and Uday are sitting in Row-2 and facing south direction. They all like different colours among Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange, Red, White, Black and Purple but not necessarily in the same order.
Parallel Rows Seating Arrangement
Row 1 (Facing North)
Blue
Indigo
Red
Yellow
White
Row 2 (Facing South)
Purple
Green
Orange
Black
Violet
61. Who sits between Tahir and the person who likes Green?
Answer: C. The person who likes orange
Explanation: Between Tahir (Violet) and Qasim (Green), Rahul (Orange) sits.
62. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?
Answer: D. The person who likes indigo
Explanation: All others are sitting at extreme positions, while Oviya (Indigo) is not at an extreme position.
63. What is the position of the person who likes Orange?
Answer: B. Third from the right end
Explanation: Rahul (Orange) is third from the right end in Row 2.
64. Who sits between the person who likes Blue and the person who likes Violet?
Answer: E. None of the above
Explanation: Manoj (Blue) and Tahir (Violet) are in different rows and no one sits directly between them in the arrangement.
65. Who sits to the immediate right of the person who likes White?
Answer: E. None of these
Explanation: Nitin (White) is at the extreme right end of Row 1, so no one sits to his immediate right.
Set – 14
Eight persons – Ajay, Bimal, Chander, Dhanush, Erik, Feroz, Gaurav and Harish are sitting around a circular table facing towards the centre. They have different amount of chocolates with them viz. 4, 7, 12, 17, 18, 21, 34 and 36. No two persons have same number of chocolates.
Circular Table with Chocolate Counts
36
34
18
12
17
7
21
4
66. Who among the following has the second least number of chocolates?
Answer: C. Feroz
Explanation: Harish has 4 (least), Feroz has 7 (second least).
67. Which of the following combinations is correct?
Answer: A. Gaurav – 21
Explanation: Only option A is correct. Feroz has 7, not 17. Dhanush has 12, not 4.
68. Ajay has how many chocolates more than the one who sits second to the left of the one having least number of chocolates?
Answer: C. 29
Explanation: Harish has 4 (least). Second to his left is Dhanush with 12. Ajay has 36, which is 36 - 7 = 29 more than Feroz (who is second to the left of Harish).
69. Four of the following five are alike in some way and thus form a group. Which is the one that does not belong to the group?
Answer: D. Bimal
Explanation: All others have number of chocolates that are perfect squares or have specific relationships, while Bimal has 34 which doesn't fit the pattern.
70. What is the position of the one who has 18 chocolates with respect to the one who has 12 chocolates?
Answer: B. Third to the right
Explanation: Dhanush has 12. Third to his right is Chander with 18.
Set – 15
Ten persons namely Pravin, Queen, Raman, Seetha, Tushar, Umesh, Vinoth, Wahab, Ximon and Yousuf are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. People sitting in Row-1 facing north direction while people sitting in Row-2 facing south direction. Therefore people sitting in Row-1 face the people sitting in Row-2. They were born in following months among January, March, April, May, June, July and August. Exactly two persons were born in each of the month of April, May and June. All the above information is not necessarily in the same order.
Parallel Rows with Birth Months
Row 1 (Facing North)
April
June
May
August
March
Row 2 (Facing South)
January
July
May
June
April
71. Who sits to the immediate right of Umesh?
Answer: B. The one who was born in July
Explanation: Yousuf (born in July) sits to the immediate right of Umesh.
72. Which of the following in pairs are born in same month?
Answer: E. Both A and C
Explanation: Yousuf (July) and Vinoth (June) - Not same month. Pravin (April) and Queen (May) - Not same month. Raman (March) and Tushar (April) - Not same month. Actually, Seetha and Queen are both born in May, and Tushar and Pravin are both born in April.
73. In which month was the person born who sits opposite to Ximon?
Answer: C. May
Explanation: Ximon sits opposite to Queen who was born in May.
74. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?
Answer: D. Vinoth-June
Explanation: All others are sitting at positions that are not at the ends, while Vinoth is sitting at an end position.
75. Which of the following statements is definitely true?
Answer: B. The persons were born in June month sitting in different rows.
Explanation: Ximon (Row 1) and Vinoth (Row 2) were both born in June and are sitting in different rows.
No comments:
Post a Comment