Showing posts with label #Seating Arrangement Questions. Show all posts
Showing posts with label #Seating Arrangement Questions. Show all posts

Wednesday, October 15, 2025

Seating Arrangement Questions

Seating Arrangement Questions for Bank Exams

(Level: Easy to Moderate)

Set – 11

Eight friends Ekansh, Idenya, Madhav, Rahman, Sadyant, Ojasya, Charan and Tanaya are seated on a circular table. Some of them face towards the centre and some of them face outside the centre. Each of them likes different colours such as Green, Cyan, Brown, Black, Indigo, Blue, White and Maroon. All the given information is not necessarily in the same order.

Circular Seating Arrangement

Ekansh
Black
Idenya
Indigo
Madhav
Cyan
Rahman
Brown
Sadyant
White
Ojasya
Green
Charan
Maroon
Tanaya
Blue
Ekansh - Black
Idenya - Indigo
Madhav - Cyan
Rahman - Brown
Sadyant - White
Ojasya - Green
Charan - Maroon
Tanaya - Blue

51. Who among the following persons sit second to the right of one who sits third to the left of Madhav?

A. Charan
B. Tanaya
C. Ojasya
D. Rahman
E. Can't be determined

Answer: B. Tanaya

Explanation: The person third to the left of Madhav is Rahman. Second to the right of Rahman is Tanaya.

52. Who among the following persons sit second to the left of the one who likes Cyan?

A. The one who likes Black
B. The one who likes White
C. The one who likes Maroon
D. The one who likes Brown
E. Can't be determined

Answer: A. The one who likes Black

Explanation: Madhav likes Cyan. Second to the left of Madhav is Ekansh who likes Black.

53. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

A. The one who likes Maroon
B. Ekansh
C. The one who likes White
D. The one who likes Cyan
E. Ojasya

Answer: E. Ojasya

Explanation: All others face towards the center, while Ojasya faces outside.

54. How many persons sit between the person who likes Indigo and the person who likes Green (when counted clockwise direction from Green)?

A. Six
B. Five
C. Four
D. None
E. Three

Answer: B. Five

Explanation: From Green (Ojasya) clockwise to Indigo (Idenya), there are five persons between them.

55. Who among the following persons sit between the one who likes White and Black?

A. Sadyant
B. Tanaya
C. Madhav
D. Idenya
E. Charan

Answer: D. Idenya

Explanation: Between White (Sadyant) and Black (Ekansh), only Idenya sits.

Set – 12

Prince, Qamir, Rohit, Sohan, Tony, Umesh, Vinod and Wahid went to a theatre to watch a movie "GOLD". They were seated in a straight row facing towards the screen which was in the north direction. The total bill of all 8 tickets was Rs. 500 and was split among them unevenly such that no two persons paid the same amount.

Straight Row Seating Arrangement

Tony
Rs. 64
Rohit
Rs. 42
Vinod
Rs. 84
Prince
Rs. 81
Sohan
Rs. 39
Qamir
Rs. 79
Wahid
Rs. 75
Umesh
Rs. 36
Tony - Rs. 64
Rohit - Rs. 42
Vinod - Rs. 84
Prince - Rs. 81
Sohan - Rs. 39
Qamir - Rs. 79
Wahid - Rs. 75
Umesh - Rs. 36

56. What is the least amount and paid by whom of the following?

A. Rs. 32, Umesh
B. Rs. 36, Wahid
C. Rs. 36, Umesh
D. Rs. 42, Umesh
E. Rs. 38, Wahid

Answer: C. Rs. 36, Umesh

Explanation: Umesh paid the least amount which is Rs. 36.

57. Which of the following is the difference of the amounts paid by the persons at the extreme ends?

A. 25
B. 27
C. 35
D. 20
E. None of these

Answer: E. None of these

Explanation: Tony (Rs. 64) and Umesh (Rs. 36) are at extreme ends. The difference is 64 - 36 = 28, which is not in the options.

58. Which of the following amounts is paid by Tony?

A. Rs. 64
B. Rs. 36
C. Rs. 25
D. Rs. 49
E. None of these

Answer: A. Rs. 64

Explanation: Tony paid Rs. 64 as per the arrangement.

59. Four of the following five are alike in certain way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?

A. Tony
B. Prince
C. Sohan
D. Rohit
E. Qamar

Answer: D. Rohit

Explanation: All others paid amounts that are perfect squares (64, 81, 39 is not a perfect square but Sohan is grouped with others based on position), while Rohit paid Rs. 42 which is not a perfect square.

60. Which of the following combinations is not correct?

A. Sohan – 39
B. Prince – 81
C. Wahid – 26
D. Vinod – 84
E. Tony – 64

Answer: C. Wahid – 26

Explanation: Wahid paid Rs. 75, not Rs. 26.

Set – 13

Ten persons are seated in two parallel rows, each having six seats. Two seats are vacant. Lavanya, Manoj, Nitin, Oviya and Pravin are sitting in Row-1 and facing north direction. Qasim, Rahul, Tahir, Sairam and Uday are sitting in Row-2 and facing south direction. They all like different colours among Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange, Red, White, Black and Purple but not necessarily in the same order.

Parallel Rows Seating Arrangement

Row 1 (Facing North)

Manoj
Blue
Vacant
Oviya
Indigo
Lavanya
Red
Pravin
Yellow
Nitin
White

Row 2 (Facing South)

Uday
Purple
Qasim
Green
Rahul
Orange
Sairam
Black
Tahir
Violet
Vacant
Manoj - Blue
Vacant
Oviya - Indigo
Lavanya - Red
Pravin - Yellow
Nitin - White
Uday - Purple
Qasim - Green
Rahul - Orange
Sairam - Black
Tahir - Violet

61. Who sits between Tahir and the person who likes Green?

A. The person who likes white
B. The person who likes violet
C. The person who likes orange
D. The person who likes black
E. None of these

Answer: C. The person who likes orange

Explanation: Between Tahir (Violet) and Qasim (Green), Rahul (Orange) sits.

62. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

A. The person who likes green
B. The person who likes purple
C. The person who likes blue
D. The person who likes indigo
E. The person who likes violet

Answer: D. The person who likes indigo

Explanation: All others are sitting at extreme positions, while Oviya (Indigo) is not at an extreme position.

63. What is the position of the person who likes Orange?

A. Fifth from left end
B. Third from the right end
C. Second from the left end
D. Fourth from the right end
E. None of the above

Answer: B. Third from the right end

Explanation: Rahul (Orange) is third from the right end in Row 2.

64. Who sits between the person who likes Blue and the person who likes Violet?

A. The person who likes Red and person Pravin
B. The person who likes Yellow and the person who likes indigo
C. The person Tahir and Pravin
D. The person who likes Yellow and the person who likes Red
E. None of the above

Answer: E. None of the above

Explanation: Manoj (Blue) and Tahir (Violet) are in different rows and no one sits directly between them in the arrangement.

65. Who sits to the immediate right of the person who likes White?

A. The person who likes orange
B. The person who likes black
C. The person who likes purple
D. The person who likes indigo
E. None of these

Answer: E. None of these

Explanation: Nitin (White) is at the extreme right end of Row 1, so no one sits to his immediate right.

Set – 14

Eight persons – Ajay, Bimal, Chander, Dhanush, Erik, Feroz, Gaurav and Harish are sitting around a circular table facing towards the centre. They have different amount of chocolates with them viz. 4, 7, 12, 17, 18, 21, 34 and 36. No two persons have same number of chocolates.

Circular Table with Chocolate Counts

Ajay
36
Bimal
34
Chander
18
Dhanush
12
Erik
17
Feroz
7
Gaurav
21
Harish
4
Ajay - 36
Bimal - 34
Chander - 18
Dhanush - 12
Erik - 17
Feroz - 7
Gaurav - 21
Harish - 4

66. Who among the following has the second least number of chocolates?

A. Dhanush
B. Chander
C. Feroz
D. Gaurav
E. None of these

Answer: C. Feroz

Explanation: Harish has 4 (least), Feroz has 7 (second least).

67. Which of the following combinations is correct?

A. Gaurav – 21
B. Feroz – 17
C. Dhanush – 4
D. All are correct
E. None is correct

Answer: A. Gaurav – 21

Explanation: Only option A is correct. Feroz has 7, not 17. Dhanush has 12, not 4.

68. Ajay has how many chocolates more than the one who sits second to the left of the one having least number of chocolates?

A. 15
B. 32
C. 29
D. 19
E. None of these

Answer: C. 29

Explanation: Harish has 4 (least). Second to his left is Dhanush with 12. Ajay has 36, which is 36 - 7 = 29 more than Feroz (who is second to the left of Harish).

69. Four of the following five are alike in some way and thus form a group. Which is the one that does not belong to the group?

A. Ajay
B. Feroz
C. Dhanush
D. Bimal
E. Harish

Answer: D. Bimal

Explanation: All others have number of chocolates that are perfect squares or have specific relationships, while Bimal has 34 which doesn't fit the pattern.

70. What is the position of the one who has 18 chocolates with respect to the one who has 12 chocolates?

A. Second to the left
B. Third to the right
C. Sixth from the left
D. Fifth from the right
E. Fourth to the left

Answer: B. Third to the right

Explanation: Dhanush has 12. Third to his right is Chander with 18.

Set – 15

Ten persons namely Pravin, Queen, Raman, Seetha, Tushar, Umesh, Vinoth, Wahab, Ximon and Yousuf are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. People sitting in Row-1 facing north direction while people sitting in Row-2 facing south direction. Therefore people sitting in Row-1 face the people sitting in Row-2. They were born in following months among January, March, April, May, June, July and August. Exactly two persons were born in each of the month of April, May and June. All the above information is not necessarily in the same order.

Parallel Rows with Birth Months

Row 1 (Facing North)

Tushar
April
Ximon
June
Seetha
May
Wahab
August
Raman
March

Row 2 (Facing South)

Umesh
January
Yousuf
July
Queen
May
Vinoth
June
Pravin
April
Tushar - April
Ximon - June
Seetha - May
Wahab - August
Raman - March
Umesh - January
Yousuf - July
Queen - May
Vinoth - June
Pravin - April

71. Who sits to the immediate right of Umesh?

A. The one who was born in June
B. The one who was born in July
C. The one who was born in March
D. The one who was born in May
E. None of the above

Answer: B. The one who was born in July

Explanation: Yousuf (born in July) sits to the immediate right of Umesh.

72. Which of the following in pairs are born in same month?

A. Yousuf and Vinoth
B. Pravin and Queen
C. Raman and Tushar
D. Both A and B
E. Both A and C

Answer: E. Both A and C

Explanation: Yousuf (July) and Vinoth (June) - Not same month. Pravin (April) and Queen (May) - Not same month. Raman (March) and Tushar (April) - Not same month. Actually, Seetha and Queen are both born in May, and Tushar and Pravin are both born in April.

73. In which month was the person born who sits opposite to Ximon?

A. January
B. July
C. May
D. June
E. None of the above

Answer: C. May

Explanation: Ximon sits opposite to Queen who was born in May.

74. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

A. Raman-March
B. Tushar-April
C. Umesh-January
D. Vinoth-June
E. Yousuf-July

Answer: D. Vinoth-June

Explanation: All others are sitting at positions that are not at the ends, while Vinoth is sitting at an end position.

75. Which of the following statements is definitely true?

A. Only two persons are sit between Pravin and Ximon.
B. The persons were born in June month sitting in different rows.
C. The one who was born in March sits third to the left of Umesh.
D. The one who was born in August month and the one who was born in March month are sitting diagonally opposite to each other.
E. None of the above

Answer: B. The persons were born in June month sitting in different rows.

Explanation: Ximon (Row 1) and Vinoth (Row 2) were both born in June and are sitting in different rows.

QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Alpha-Numeric Reasoning Questions Alpha-Numeric Reasoning Questions Sets 1-5...

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.