Showing posts with label #Verbal Reasoning Quiz. Show all posts
Showing posts with label #Verbal Reasoning Quiz. Show all posts

Wednesday, October 15, 2025

Seating Arrangement Questions - Sets 16-20

100 Seating Arrangement Questions for Bank Exams

(Level: Easy to Moderate) - Sets 16-20

Set – 16

Some persons are sitting around a circular table facing towards the centre and at an equal distance from each other. Each of these persons has a different income greater than 11 Lakhs but less than 20 Lakhs. Only one seat was vacant.

Circular Table with Income Details

Anuj
15L
Jaya
12L
Reet
16L
Pari
18L
Dev
17L
Mala
14L
Faiz
19L
Vacant
Anuj - 15L
Jaya - 12L
Reet - 16L
Pari - 18L
Dev - 17L
Mala - 14L
Faiz - 19L
Vacant

76. How many persons are sitting around the circular table?

A. Six
B. Seven
C. Eight
D. Nine
E. Ten

Answer: C. Eight

Explanation: There are 7 persons and 1 vacant seat, making a total of 8 seats around the table.

77. Who among the following is sitting opposite to Mala?

A. No one
B. Faiz
C. Pari
D. Reet
E. Can't be determined

Answer: D. Reet

Explanation: Mala is sitting opposite to Reet in the circular arrangement.

78. What is the income of Pari?

A. 12 Lakhs
B. 18 Lakhs
C. 14 Lakhs
D. Either A or B
E. Either A or C

Answer: B. 18 Lakhs

Explanation: Pari has an income of 18 Lakhs as per the arrangement.

79. What is the position of Vacant seat with respect to Dev?

A. Third to the right
B. Immediate left
C. Fourth the right
D. Second to the left
E. Can't be determined

Answer: D. Second to the left

Explanation: The vacant seat is second to the left of Dev.

80. Four of the following five are alike in some way and hence form a group. Which of the following is the one that does not belong to the group?

A. Faiz
B. Anuj
C. Jaya
D. Mala
E. Dev

Answer: C. Jaya

Explanation: All others have odd-numbered incomes, while Jaya has an even-numbered income (12L).

Set – 17

Eight persons Viraj, Sumeet, Rahul, Anup, Hiten, Deepak, Deepika and Kunal are sitting in a circle facing the centre. All of them like different hindi entertainment channels – Star plus, Sony, Colors, Zee TV, Star Bharat, &tv, SAB and DD National.

Circular Arrangement with TV Channels

Viraj
Colors
Sumeet
&tv
Rahul
Star Plus
Anup
DD National
Hiten
Sony
Deepak
Zee TV
Deepika
Star Bharat
Kunal
SAB
Viraj - Colors
Sumeet - &tv
Rahul - Star Plus
Anup - DD National
Hiten - Sony
Deepak - Zee TV
Deepika - Star Bharat
Kunal - SAB

81. Who among the following sits third to the right of Deepika?

A. Hiten
B. Kunal
C. Viraj
D. Anup
E. None of these

Answer: D. Anup

Explanation: Anup sits third to the right of Deepika.

82. Who among the following sits opposite to the one who likes Zee TV?

A. Star Plus
B. SAB
C. Star Bharat
D. DD National
E. None of these

Answer: C. Star Bharat

Explanation: Deepak likes Zee TV and Deepika (who likes Star Bharat) sits opposite to him.

83. What is the position of the one who likes Star plus with respect to Hiten?

A. Third to the right
B. Sixth to the left
C. Immediate right
D. Third to the left
E. None of these

Answer: B. Sixth to the left

Explanation: Rahul (Star Plus) is sixth to the left of Hiten.

84. If Viraj is related to Star Bharat in a certain way, Hiten is related to &tv in the same way then who among the following is related to Sony?

A. Rahul
B. Deepak
C. Sumeet
D. Deepika
E. Anup

Answer: E. Anup

Explanation: The relationship is "person sitting second to the right". Viraj is second to the right of Star Bharat (Deepika), Hiten is second to the right of &tv (Sumeet), so Anup is second to the right of Sony (Hiten).

85. Which of the following combinations is false?

A. Hiten - DD National
B. Anup - Star plus
C. Kunal - SAB
D. Sumeet - &tv
E. Viraj – Colors

Answer: A. Hiten - DD National

Explanation: Hiten likes Sony, not DD National. Anup likes DD National.

Set – 18

Six persons – Bala, Siya, Raja, Vani, Pant and Minu were sitting in a straight facing towards north, and each person had a different age and the order of the ages of these persons is shown below:

Vani (109) > Siya (95) > Minu (91) > Pant (118) > Bala (100) > Raja (86)

The numbers shown in the bracket shows the marks obtained by these persons in the IQ test.

Straight Row with Age and Marks

Vani
109 marks
Ranchi
Pant
118 marks
Pune
Siya
95 marks
Jhansi
Minu
91 marks
Agra
Bala
100 marks
Noida
Raja
86 marks
Patna
Vani - 109 marks - Ranchi
Pant - 118 marks - Pune
Siya - 95 marks - Jhansi
Minu - 91 marks - Agra
Bala - 100 marks - Noida
Raja - 86 marks - Patna

86. The one who scored third highest marks was born in which city?

A. Pune
B. Agra
C. Noida
D. Patna
E. Jhansi

Answer: C. Noida

Explanation: Bala scored the third highest marks (100) and was born in Noida.

87. How many person(s) scored more marks than the one who was born in Patna?

A. One
B. Two
C. Three
D. Four
E. Five

Answer: E. Five

Explanation: Raja was born in Patna and scored the lowest marks (86). All other five persons scored more marks than him.

88. Which of the following persons was sitting at an extreme end?

A. Raja
B. Bala
C. Vani
D. Minu
E. Siya

Answer: C. Vani

Explanation: Vani was sitting at the left extreme end.

89. What was the difference of the marks scored by the persons who were born in Noida and Patna?

A. 5
B. 9
C. 11
D. 14
E. 22

Answer: D. 14

Explanation: Bala (Noida) scored 100 marks and Raja (Patna) scored 86 marks. The difference is 100 - 86 = 14.

90. How many person(s) were there between Bala and the one who was born in Agra?

A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. Four

Answer: A. None

Explanation: Minu was born in Agra and sits immediately to the left of Bala, so there are no persons between them.

Set – 19

Nine cars – Nano, Creta, Verna, Polo, Brezza, Duster, WagonR, Captur and Amaze, were parked in a circular parking lot which has space to park at least 10 cars. All the cars were parked facing towards the centre.

Circular Parking Lot

Nano
Creta
Verna
Polo
Brezza
Duster
WagonR
Captur
Amaze
Vacant
Nano
Creta
Verna
Polo
Brezza
Duster
WagonR
Captur
Amaze
Vacant

91. What is the position of Creta with respect to Polo?

A. Fourth to the right
B. Second to the right
C. Third to the left
D. Fourth to the left
E. None of these

Answer: A. Fourth to the right

Explanation: Creta is fourth to the right of Polo.

92. How many vacant spots were there between WagonR and Duster, when counted from the left of WagonR?

A. 2
B. 3
C. 5
D. 7
E. None of these

Answer: C. 5

Explanation: There are 5 vacant spots between WagonR and Duster when counted from the left of WagonR.

93. What is the position of Captur with respect to Nano?

A. Sixth to the left
B. Seventh to the right
C. Eighth to the left
D. Fifth to the left
E. None of these

Answer: B. Seventh to the right

Explanation: Captur is seventh to the right of Nano.

94. How many car(s) were parked between Creta and Verna, when counted from the right of Verna?

A. One
B. Two
C. Three
D. Four
E. Five

Answer: D. Four

Explanation: There are 4 cars between Creta and Verna when counted from the right of Verna.

95. How many cars can be parked in the parking lot?

A. 12
B. 14
C. 15
D. 17
E. 18

Answer: C. 15

Explanation: The parking lot has space for 15 cars in total.

Set – 20

In a linear row of 8 persons from A to H, four people face towards north and four towards south. Further information is given below.

Linear Row with Directions

A
North
B
South
C
North
D
South
E
South
F
North
G
North
H
South
A - North
B - South
C - North
D - South
E - South
F - North
G - North
H - South

96. Which of the following will fill the blank (ii)?

A. C
B. A
C. F
D. D
E. None of these

Answer: C. F

Explanation: F is second to the left of G and faces north.

97. Which of the following will fill the blank (iv)?

A. A
B. B
C. E
D. D
E. None of these

Answer: D. D

Explanation: H is on the immediate right of D.

98. Which of the following will fill the blank (i)?

A. South
B. The direction opposite to the direction faced by H.
C. North
D. Both options B and C
E. Can't be determined

Answer: D. Both options B and C

Explanation: C faces north, and H faces south (opposite direction), so both options B and C are correct.

99. Which of the following will fill the blank (iii)?

A. The direction same as faced by C
B. The direction same as faced by D
C. The direction opposite to the direction faced by B
D. North
E. None of these

Answer: A. The direction same as faced by C

Explanation: B faces south, while C faces north, so B faces the direction opposite to C.

100. Which of the following will fill the blank (v)?

A. South
B. North
C. The direction same as faced by C
D. The direction opposite to the direction faced by B
E. None of these

Answer: A. South

Explanation: The immediate neighbors of A (B and C) face south and north respectively, but the question asks for the direction faced by both neighbors, which would be south (as they face opposite directions, but the pattern suggests they face south).

Seating Arrangement Questions

Seating Arrangement Questions for Bank Exams

(Level: Easy to Moderate)

Set – 11

Eight friends Ekansh, Idenya, Madhav, Rahman, Sadyant, Ojasya, Charan and Tanaya are seated on a circular table. Some of them face towards the centre and some of them face outside the centre. Each of them likes different colours such as Green, Cyan, Brown, Black, Indigo, Blue, White and Maroon. All the given information is not necessarily in the same order.

Circular Seating Arrangement

Ekansh
Black
Idenya
Indigo
Madhav
Cyan
Rahman
Brown
Sadyant
White
Ojasya
Green
Charan
Maroon
Tanaya
Blue
Ekansh - Black
Idenya - Indigo
Madhav - Cyan
Rahman - Brown
Sadyant - White
Ojasya - Green
Charan - Maroon
Tanaya - Blue

51. Who among the following persons sit second to the right of one who sits third to the left of Madhav?

A. Charan
B. Tanaya
C. Ojasya
D. Rahman
E. Can't be determined

Answer: B. Tanaya

Explanation: The person third to the left of Madhav is Rahman. Second to the right of Rahman is Tanaya.

52. Who among the following persons sit second to the left of the one who likes Cyan?

A. The one who likes Black
B. The one who likes White
C. The one who likes Maroon
D. The one who likes Brown
E. Can't be determined

Answer: A. The one who likes Black

Explanation: Madhav likes Cyan. Second to the left of Madhav is Ekansh who likes Black.

53. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

A. The one who likes Maroon
B. Ekansh
C. The one who likes White
D. The one who likes Cyan
E. Ojasya

Answer: E. Ojasya

Explanation: All others face towards the center, while Ojasya faces outside.

54. How many persons sit between the person who likes Indigo and the person who likes Green (when counted clockwise direction from Green)?

A. Six
B. Five
C. Four
D. None
E. Three

Answer: B. Five

Explanation: From Green (Ojasya) clockwise to Indigo (Idenya), there are five persons between them.

55. Who among the following persons sit between the one who likes White and Black?

A. Sadyant
B. Tanaya
C. Madhav
D. Idenya
E. Charan

Answer: D. Idenya

Explanation: Between White (Sadyant) and Black (Ekansh), only Idenya sits.

Set – 12

Prince, Qamir, Rohit, Sohan, Tony, Umesh, Vinod and Wahid went to a theatre to watch a movie "GOLD". They were seated in a straight row facing towards the screen which was in the north direction. The total bill of all 8 tickets was Rs. 500 and was split among them unevenly such that no two persons paid the same amount.

Straight Row Seating Arrangement

Tony
Rs. 64
Rohit
Rs. 42
Vinod
Rs. 84
Prince
Rs. 81
Sohan
Rs. 39
Qamir
Rs. 79
Wahid
Rs. 75
Umesh
Rs. 36
Tony - Rs. 64
Rohit - Rs. 42
Vinod - Rs. 84
Prince - Rs. 81
Sohan - Rs. 39
Qamir - Rs. 79
Wahid - Rs. 75
Umesh - Rs. 36

56. What is the least amount and paid by whom of the following?

A. Rs. 32, Umesh
B. Rs. 36, Wahid
C. Rs. 36, Umesh
D. Rs. 42, Umesh
E. Rs. 38, Wahid

Answer: C. Rs. 36, Umesh

Explanation: Umesh paid the least amount which is Rs. 36.

57. Which of the following is the difference of the amounts paid by the persons at the extreme ends?

A. 25
B. 27
C. 35
D. 20
E. None of these

Answer: E. None of these

Explanation: Tony (Rs. 64) and Umesh (Rs. 36) are at extreme ends. The difference is 64 - 36 = 28, which is not in the options.

58. Which of the following amounts is paid by Tony?

A. Rs. 64
B. Rs. 36
C. Rs. 25
D. Rs. 49
E. None of these

Answer: A. Rs. 64

Explanation: Tony paid Rs. 64 as per the arrangement.

59. Four of the following five are alike in certain way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?

A. Tony
B. Prince
C. Sohan
D. Rohit
E. Qamar

Answer: D. Rohit

Explanation: All others paid amounts that are perfect squares (64, 81, 39 is not a perfect square but Sohan is grouped with others based on position), while Rohit paid Rs. 42 which is not a perfect square.

60. Which of the following combinations is not correct?

A. Sohan – 39
B. Prince – 81
C. Wahid – 26
D. Vinod – 84
E. Tony – 64

Answer: C. Wahid – 26

Explanation: Wahid paid Rs. 75, not Rs. 26.

Set – 13

Ten persons are seated in two parallel rows, each having six seats. Two seats are vacant. Lavanya, Manoj, Nitin, Oviya and Pravin are sitting in Row-1 and facing north direction. Qasim, Rahul, Tahir, Sairam and Uday are sitting in Row-2 and facing south direction. They all like different colours among Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange, Red, White, Black and Purple but not necessarily in the same order.

Parallel Rows Seating Arrangement

Row 1 (Facing North)

Manoj
Blue
Vacant
Oviya
Indigo
Lavanya
Red
Pravin
Yellow
Nitin
White

Row 2 (Facing South)

Uday
Purple
Qasim
Green
Rahul
Orange
Sairam
Black
Tahir
Violet
Vacant
Manoj - Blue
Vacant
Oviya - Indigo
Lavanya - Red
Pravin - Yellow
Nitin - White
Uday - Purple
Qasim - Green
Rahul - Orange
Sairam - Black
Tahir - Violet

61. Who sits between Tahir and the person who likes Green?

A. The person who likes white
B. The person who likes violet
C. The person who likes orange
D. The person who likes black
E. None of these

Answer: C. The person who likes orange

Explanation: Between Tahir (Violet) and Qasim (Green), Rahul (Orange) sits.

62. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

A. The person who likes green
B. The person who likes purple
C. The person who likes blue
D. The person who likes indigo
E. The person who likes violet

Answer: D. The person who likes indigo

Explanation: All others are sitting at extreme positions, while Oviya (Indigo) is not at an extreme position.

63. What is the position of the person who likes Orange?

A. Fifth from left end
B. Third from the right end
C. Second from the left end
D. Fourth from the right end
E. None of the above

Answer: B. Third from the right end

Explanation: Rahul (Orange) is third from the right end in Row 2.

64. Who sits between the person who likes Blue and the person who likes Violet?

A. The person who likes Red and person Pravin
B. The person who likes Yellow and the person who likes indigo
C. The person Tahir and Pravin
D. The person who likes Yellow and the person who likes Red
E. None of the above

Answer: E. None of the above

Explanation: Manoj (Blue) and Tahir (Violet) are in different rows and no one sits directly between them in the arrangement.

65. Who sits to the immediate right of the person who likes White?

A. The person who likes orange
B. The person who likes black
C. The person who likes purple
D. The person who likes indigo
E. None of these

Answer: E. None of these

Explanation: Nitin (White) is at the extreme right end of Row 1, so no one sits to his immediate right.

Set – 14

Eight persons – Ajay, Bimal, Chander, Dhanush, Erik, Feroz, Gaurav and Harish are sitting around a circular table facing towards the centre. They have different amount of chocolates with them viz. 4, 7, 12, 17, 18, 21, 34 and 36. No two persons have same number of chocolates.

Circular Table with Chocolate Counts

Ajay
36
Bimal
34
Chander
18
Dhanush
12
Erik
17
Feroz
7
Gaurav
21
Harish
4
Ajay - 36
Bimal - 34
Chander - 18
Dhanush - 12
Erik - 17
Feroz - 7
Gaurav - 21
Harish - 4

66. Who among the following has the second least number of chocolates?

A. Dhanush
B. Chander
C. Feroz
D. Gaurav
E. None of these

Answer: C. Feroz

Explanation: Harish has 4 (least), Feroz has 7 (second least).

67. Which of the following combinations is correct?

A. Gaurav – 21
B. Feroz – 17
C. Dhanush – 4
D. All are correct
E. None is correct

Answer: A. Gaurav – 21

Explanation: Only option A is correct. Feroz has 7, not 17. Dhanush has 12, not 4.

68. Ajay has how many chocolates more than the one who sits second to the left of the one having least number of chocolates?

A. 15
B. 32
C. 29
D. 19
E. None of these

Answer: C. 29

Explanation: Harish has 4 (least). Second to his left is Dhanush with 12. Ajay has 36, which is 36 - 7 = 29 more than Feroz (who is second to the left of Harish).

69. Four of the following five are alike in some way and thus form a group. Which is the one that does not belong to the group?

A. Ajay
B. Feroz
C. Dhanush
D. Bimal
E. Harish

Answer: D. Bimal

Explanation: All others have number of chocolates that are perfect squares or have specific relationships, while Bimal has 34 which doesn't fit the pattern.

70. What is the position of the one who has 18 chocolates with respect to the one who has 12 chocolates?

A. Second to the left
B. Third to the right
C. Sixth from the left
D. Fifth from the right
E. Fourth to the left

Answer: B. Third to the right

Explanation: Dhanush has 12. Third to his right is Chander with 18.

Set – 15

Ten persons namely Pravin, Queen, Raman, Seetha, Tushar, Umesh, Vinoth, Wahab, Ximon and Yousuf are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. People sitting in Row-1 facing north direction while people sitting in Row-2 facing south direction. Therefore people sitting in Row-1 face the people sitting in Row-2. They were born in following months among January, March, April, May, June, July and August. Exactly two persons were born in each of the month of April, May and June. All the above information is not necessarily in the same order.

Parallel Rows with Birth Months

Row 1 (Facing North)

Tushar
April
Ximon
June
Seetha
May
Wahab
August
Raman
March

Row 2 (Facing South)

Umesh
January
Yousuf
July
Queen
May
Vinoth
June
Pravin
April
Tushar - April
Ximon - June
Seetha - May
Wahab - August
Raman - March
Umesh - January
Yousuf - July
Queen - May
Vinoth - June
Pravin - April

71. Who sits to the immediate right of Umesh?

A. The one who was born in June
B. The one who was born in July
C. The one who was born in March
D. The one who was born in May
E. None of the above

Answer: B. The one who was born in July

Explanation: Yousuf (born in July) sits to the immediate right of Umesh.

72. Which of the following in pairs are born in same month?

A. Yousuf and Vinoth
B. Pravin and Queen
C. Raman and Tushar
D. Both A and B
E. Both A and C

Answer: E. Both A and C

Explanation: Yousuf (July) and Vinoth (June) - Not same month. Pravin (April) and Queen (May) - Not same month. Raman (March) and Tushar (April) - Not same month. Actually, Seetha and Queen are both born in May, and Tushar and Pravin are both born in April.

73. In which month was the person born who sits opposite to Ximon?

A. January
B. July
C. May
D. June
E. None of the above

Answer: C. May

Explanation: Ximon sits opposite to Queen who was born in May.

74. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

A. Raman-March
B. Tushar-April
C. Umesh-January
D. Vinoth-June
E. Yousuf-July

Answer: D. Vinoth-June

Explanation: All others are sitting at positions that are not at the ends, while Vinoth is sitting at an end position.

75. Which of the following statements is definitely true?

A. Only two persons are sit between Pravin and Ximon.
B. The persons were born in June month sitting in different rows.
C. The one who was born in March sits third to the left of Umesh.
D. The one who was born in August month and the one who was born in March month are sitting diagonally opposite to each other.
E. None of the above

Answer: B. The persons were born in June month sitting in different rows.

Explanation: Ximon (Row 1) and Vinoth (Row 2) were both born in June and are sitting in different rows.

Tuesday, October 14, 2025

Verbal Reasoning Quiz

Verbal Reasoning Quiz

Score: 0/25

There are eight persons – Mita, Niya, Om, Pari, Qiya, Rati, Shri, and Tiya. All of them are sitting in a straight row and are facing in the South direction but not necessarily in the same order. There are only two persons between Rati and Pari. The number of persons between Qiya and Mita is same as the number of persons between Pari and Shri. Om is not a neighbor of Shri who is immediate left of Niya. Qiya is second to the left of Rati who is fourth from the right corner. Mita sits at any corner of the row. Tiya sits immediate right of Qiya.

1. How many persons are seated to the left of Niya?

Correct Answer: C. Four

2. Four of the following five are alike in some way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: B. Rati

3. Who among the following is/are immediate neighbour(s) of Qiya?

Correct Answer: C. Both A and B

4. Who among the following sits second to the left of the person who sits third from the right end?

Correct Answer: B. Tiya

5. Who among the following sits third to the left of Rati?

Correct Answer: D. Mita

Nine persons Anu, Bablu, Cheenu, Dona, Esha, Faria, Gaurav, Harish, and Ishita are sitting in a row and all are facing north. It is known that Cheenu sits exactly in the middle and there is no person to the right of Ishita. Dona is fourth to the right of Faria. Gaurav and Harish are sitting next to each other. Esha is the neighbor of Dona but not of Cheenu. Harish doesn't sit at any extreme corner. Dona is not sitting adjacent to either Cheenu or Ishita. Anu is second to the right of Harish.

6. Who is sitting to the immediate left of Cheenu?

Correct Answer: E. None of these

7. Who is sitting between Bablu and Esha?

Correct Answer: E. None of these

8. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which of the following does not belong to that group?

Correct Answer: E. Esha and Ishita

9. Who is sitting third to the right of Harish?

Correct Answer: B. Dona

10. Who is sitting at the left most seat of the row?

Correct Answer: B. Bablu

Ten friends Shiv, Anant, Rajat, Ankit, Vishal, Vijay, Shivam, Sanju, Karan, and Tappu sit around a rectangular table such that two persons sit along each length of the table, one person sits along each breadth of the table, and one person sits at the corner. Each of them faces towards the table. Anant, Vishal, and Tappu sit in the same row. Shiv and Vijay sit in the same row. Vishal and Karan sit at the corner but they do not sit in the same row. Shivam sits opposite to Sanju and Anant sits opposite to Ankit but none of them sits at the corner and exactly two of them sit along the length. Sanju sits third to the right of Karan and is adjacent to Vijay. Vishal is not a neighbour of Vijay.

11. Who sits to the immediate left of Vijay?

Correct Answer: C. Sanju

12. Four of the following five are alike in some way and hence form a group. Which of the following is the one that does not belong to the group?

Correct Answer: E. Tappu

13. Who among the following was sitting third to the left of Shivam?

Correct Answer: A. Ankit

14. What is the minimum number of persons sitting between Tappu and Shivam?

Correct Answer: D. Two

15. Who among the following was sitting second to the right of Rajat?

Correct Answer: C. Vijay

Eight boxes of different colors viz. Red, Black, White, Yellow, Violet, Brown, Grey, and Pink are placed at equidistance on a circular table facing the centre, but not necessarily in the same order. Their weights (in kg) are – 19, 23, 26, 28, 31, 38, 43, and 49, again not necessarily in the same order. Black box is third to the left of the box weighing 38 kg. Grey box is third to the left of Yellow box. The box weighing 38 kg is a neighbor of both Brown box and Grey box. Brown box is second to the left of Grey box. Pink box is second to the right of Red box. Box weighing 49 kg is second to the left of Violet box. Only one box is there between Yellow and White boxes. Black box which is the fourth highest weighted box in the group is immediately heavier than Violet box but immediately lighter than Red box. White box is neither the heaviest nor the lightest. Yellow box is of 26 kg. Pink box’s weight is not an even number. The box weighing 26 kg and 19 kg are not immediate neighbors. The sum of White box and Brown box is 62 kg.

16. Which among the following boxes is placed between the box weighing 38 kg and the pink box?

Correct Answer: E. None of these

17. If the positions of Brown and Grey boxes are interchanged then which among the following is true?

Correct Answer: C. Either I or III

18. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: D. Red Box

19. Sum of the weight of which of the following pairs comes to 74 kg?

Correct Answer: C. Black and White

20. Which of the following boxes is the third lightest?

Correct Answer: D. Pink box

Eight persons – A, B, C, D, P, Q, R, and S are sitting in a row in which some of them are facing north while some of them are facing south. Only 3 persons sit to the left of R. 3 persons sit between R and Q. B is 2nd to the left of Q. More than 2 people sit between B and S. D is 2nd to the left of S. Neighbours of R are facing south. Neighbours of P face the same direction. C is 2nd to the right of A. A and P face opposite directions and similarly B and Q face opposite directions too.

21. How many person(s) sit to the left of P?

Correct Answer: B. 2

22. Who among the following is third to the right of B?

Correct Answer: A. R

23. Which of the following combinations correctly show the neighbour(s) of D?

Correct Answer: D. P, R

24. Who among the following sits at the extreme left end of the row?

Correct Answer: D. A

25. How many person(s) sit between D and A?

Correct Answer: D. 4

QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Alpha-Numeric Reasoning Questions Alpha-Numeric Reasoning Questions Sets 1-5...

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.