100 Seating Arrangement Questions for Bank Exams
(Level: Easy to Moderate) - Sets 16-20
Set – 16
Some persons are sitting around a circular table facing towards the centre and at an equal distance from each other. Each of these persons has a different income greater than 11 Lakhs but less than 20 Lakhs. Only one seat was vacant.
Circular Table with Income Details
15L
12L
16L
18L
17L
14L
19L
76. How many persons are sitting around the circular table?
Answer: C. Eight
Explanation: There are 7 persons and 1 vacant seat, making a total of 8 seats around the table.
77. Who among the following is sitting opposite to Mala?
Answer: D. Reet
Explanation: Mala is sitting opposite to Reet in the circular arrangement.
78. What is the income of Pari?
Answer: B. 18 Lakhs
Explanation: Pari has an income of 18 Lakhs as per the arrangement.
79. What is the position of Vacant seat with respect to Dev?
Answer: D. Second to the left
Explanation: The vacant seat is second to the left of Dev.
80. Four of the following five are alike in some way and hence form a group. Which of the following is the one that does not belong to the group?
Answer: C. Jaya
Explanation: All others have odd-numbered incomes, while Jaya has an even-numbered income (12L).
Set – 17
Eight persons Viraj, Sumeet, Rahul, Anup, Hiten, Deepak, Deepika and Kunal are sitting in a circle facing the centre. All of them like different hindi entertainment channels – Star plus, Sony, Colors, Zee TV, Star Bharat, &tv, SAB and DD National.
Circular Arrangement with TV Channels
Colors
&tv
Star Plus
DD National
Sony
Zee TV
Star Bharat
SAB
81. Who among the following sits third to the right of Deepika?
Answer: D. Anup
Explanation: Anup sits third to the right of Deepika.
82. Who among the following sits opposite to the one who likes Zee TV?
Answer: C. Star Bharat
Explanation: Deepak likes Zee TV and Deepika (who likes Star Bharat) sits opposite to him.
83. What is the position of the one who likes Star plus with respect to Hiten?
Answer: B. Sixth to the left
Explanation: Rahul (Star Plus) is sixth to the left of Hiten.
84. If Viraj is related to Star Bharat in a certain way, Hiten is related to &tv in the same way then who among the following is related to Sony?
Answer: E. Anup
Explanation: The relationship is "person sitting second to the right". Viraj is second to the right of Star Bharat (Deepika), Hiten is second to the right of &tv (Sumeet), so Anup is second to the right of Sony (Hiten).
85. Which of the following combinations is false?
Answer: A. Hiten - DD National
Explanation: Hiten likes Sony, not DD National. Anup likes DD National.
Set – 18
Six persons – Bala, Siya, Raja, Vani, Pant and Minu were sitting in a straight facing towards north, and each person had a different age and the order of the ages of these persons is shown below:
Vani (109) > Siya (95) > Minu (91) > Pant (118) > Bala (100) > Raja (86)
The numbers shown in the bracket shows the marks obtained by these persons in the IQ test.
Straight Row with Age and Marks
109 marks
Ranchi
118 marks
Pune
95 marks
Jhansi
91 marks
Agra
100 marks
Noida
86 marks
Patna
86. The one who scored third highest marks was born in which city?
Answer: C. Noida
Explanation: Bala scored the third highest marks (100) and was born in Noida.
87. How many person(s) scored more marks than the one who was born in Patna?
Answer: E. Five
Explanation: Raja was born in Patna and scored the lowest marks (86). All other five persons scored more marks than him.
88. Which of the following persons was sitting at an extreme end?
Answer: C. Vani
Explanation: Vani was sitting at the left extreme end.
89. What was the difference of the marks scored by the persons who were born in Noida and Patna?
Answer: D. 14
Explanation: Bala (Noida) scored 100 marks and Raja (Patna) scored 86 marks. The difference is 100 - 86 = 14.
90. How many person(s) were there between Bala and the one who was born in Agra?
Answer: A. None
Explanation: Minu was born in Agra and sits immediately to the left of Bala, so there are no persons between them.
Set – 19
Nine cars – Nano, Creta, Verna, Polo, Brezza, Duster, WagonR, Captur and Amaze, were parked in a circular parking lot which has space to park at least 10 cars. All the cars were parked facing towards the centre.
Circular Parking Lot
91. What is the position of Creta with respect to Polo?
Answer: A. Fourth to the right
Explanation: Creta is fourth to the right of Polo.
92. How many vacant spots were there between WagonR and Duster, when counted from the left of WagonR?
Answer: C. 5
Explanation: There are 5 vacant spots between WagonR and Duster when counted from the left of WagonR.
93. What is the position of Captur with respect to Nano?
Answer: B. Seventh to the right
Explanation: Captur is seventh to the right of Nano.
94. How many car(s) were parked between Creta and Verna, when counted from the right of Verna?
Answer: D. Four
Explanation: There are 4 cars between Creta and Verna when counted from the right of Verna.
95. How many cars can be parked in the parking lot?
Answer: C. 15
Explanation: The parking lot has space for 15 cars in total.
Set – 20
In a linear row of 8 persons from A to H, four people face towards north and four towards south. Further information is given below.
Linear Row with Directions
North
South
North
South
South
North
North
South
96. Which of the following will fill the blank (ii)?
Answer: C. F
Explanation: F is second to the left of G and faces north.
97. Which of the following will fill the blank (iv)?
Answer: D. D
Explanation: H is on the immediate right of D.
98. Which of the following will fill the blank (i)?
Answer: D. Both options B and C
Explanation: C faces north, and H faces south (opposite direction), so both options B and C are correct.
99. Which of the following will fill the blank (iii)?
Answer: A. The direction same as faced by C
Explanation: B faces south, while C faces north, so B faces the direction opposite to C.
100. Which of the following will fill the blank (v)?
Answer: A. South
Explanation: The immediate neighbors of A (B and C) face south and north respectively, but the question asks for the direction faced by both neighbors, which would be south (as they face opposite directions, but the pattern suggests they face south).
No comments:
Post a Comment