Tuesday, October 14, 2025

Verbal Reasoning Quiz with Interactive Seating Diagrams (Sets 46–50)

Verbal Reasoning Quiz with Interactive Seating Diagrams (Sets 46–50)

Set 46

Eight persons – Doly, Lali, Mona, Joya, Pinu, Usha, Chaya, and Tara, are sitting in a straight line but not necessarily in the same order such that some of these persons are facing south while some are facing north. Doly faces north. Mona sits third to the left of Usha. Pinu sits third to the right of Mona. Joya sits to the immediate right of Pinu. Joya does not sit at any of the extreme ends of the line. Only one person sits between Chaya and Lali. Pinu sits second to the left of Chaya. Tara sits second to the right of Joya. Both the immediate neighbours of Mona face the opposite direction. Tara faces the same direction as Joya, and Doly faces the same direction as Chaya. Usha sits at one of the extreme ends of the line.

226. Who among the following is sitting second to the right of Mona?

Correct Answer: C. Pinu

227. Four of the following five are alike in some way and hence form a group. Which of the following is the one that does not belong to the group?

Correct Answer: D. Lali

228. How many person(s) sit between Joya and Doly?

Correct Answer: A. Three

229. How many persons are facing north direction?

Correct Answer: C. Four

230. Who among the following is sitting third to the left of Lali?

Correct Answer: D. No one

Set 47

Eight students Aadvik, Tanish, Jiral, Vaibhav, Yashith, Bhavin, Rithwik, and Kiansh sit in a square table. Four persons sit in each corners of the table and four persons sit in each sides of the table but not necessarily in the same order. All are facing outside. Aadvik is immediate neighbor of Kiansh. Bhavin does not sit third to the left of Tanish who doesn’t sit at the corner. Bhavin sits fourth to the right of Yashith. There are three persons sit between Tanish and Jiral. Jiral sits third to the left of Vaibhav. One person sits between Jiral and Kiansh. Rithwik and Kiansh are not immediate neighbors.

231. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: C. Bhavin

232. Tanish is related to Kiansh in certain way, Bhavin is related to Aadvik then in the same way Jiral is related to which among the following?

Correct Answer: A. Rithwik

233. Who among the following sits fifth to the right of Kiansh and immediate right of Rithwik?

Correct Answer: E. Only Vaibhav

234. Which of the following person sits between Jiral and Kiansh?

Correct Answer: D. None

235. Which of the following person sits opposite to the one who sits second to the right of Rithwik?

Correct Answer: C. Tanish

Set 48

Eight persons namely J to Q are sitting on the square table but not necessarily in the same order. Four persons are sitting at the corner of the table and facing away from the center. Four persons are sitting at the middle of the table and facing towards the center. The persons are sitting at the corner of the table likes different fruits among Banana, Apple, Grapes, and Mango. The persons are sitting at middle of the table likes different vegetables among Cucumber, Brinjal, Beans, and Cabbage. All the above information is not necessarily in the same order. K sits third to the right of O. One person sits between K and Q. One who likes Beans sits third to the left of Q. One who sits second to the right of the one who likes Beans is facing N. One who likes Cabbage sits second to the right of the one who likes Cucumber. The person J is the immediate neighbor of the one who likes Brinjal and O. There are as many persons sit between P and M as between P and L. One who likes Mango sits third to the right of M. One who likes Beans and one who likes Mango are not immediate neighbors. J likes Banana. L and one who like Apple are not immediate neighbors.

236. Who among the following likes Grapes?

Correct Answer: A. M

237. Who among the following person sit opposite to O?

Correct Answer: D. The one who likes Cabbage

238. Which among the following combination is true?

Correct Answer: E. None is true

239. What is the position of N with respect to the one who likes Banana?

Correct Answer: B. Second to the left

240. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: B. J

Set 49

Eight persons – Amar, Ansh, Arun, Amit, Ashu, Anup, Arif, and Anil, are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Arif is to the immediate left of Ashu. Anup is to the immediate left of Arun. Amar is the neighbour of Ansh. Amit is between Anup and Ansh. Arif is not the neighbour of Ansh or Anil.

241. Who among the following is sitting third to right of Amar?

Correct Answer: B. Anup

242. How many persons were sitting between Amit and Anil, when counted from the left of Anil?

Correct Answer: D. Three

243. What is the position of Arif with respect to Amit?

Correct Answer: A. Third to the right

244. Which of the following person sits opposite to the one who sits third to the left of Anil?

Correct Answer: A. Anup

245. Which of the following pairs of persons is sitting adjacent to Arif?

Correct Answer: C. Anup, Ashu

Set 50

There are eight persons – Mita, Niya, Om, Pari, Qiya, Rati, Shri, and Tiya. All of them are sitting in a straight row and are facing in the South direction but not necessarily in the same order. There are only two persons between Rati and Pari. The number of persons between Qiya and Mita is same as the number of persons between Pari and Shri. Om is not a neighbor of Shri who is immediate left of Niya. Qiya is second to the left of Rati who is fourth from the right corner. Mita sits at any corner of the row. Tiya sits immediate right of Qiya.

246. How many persons are seated to the left of Niya?

Correct Answer: C. Four

247. Four of the following five are alike in some way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: B. Rati

248. Who among the following is/are immediate neighbour(s) of Qiya?

Correct Answer: C. Both A and B

249. Who among the following sits second to the left of the person who sits third from the right end?

Correct Answer: B. Tiya

250. Who among the following sits third to the left of Rati?

Correct Answer: D. Mita

No comments:

Post a Comment

QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Alpha-Numeric Reasoning Questions Alpha-Numeric Reasoning Questions Sets 1-5...

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.