Showing posts with label #Verbal Reasoning Quiz with Interactive Seating Diagrams. Show all posts
Showing posts with label #Verbal Reasoning Quiz with Interactive Seating Diagrams. Show all posts

Tuesday, October 14, 2025

Verbal Reasoning Quiz with Interactive Seating Diagrams (Sets 46–50)

Verbal Reasoning Quiz with Interactive Seating Diagrams (Sets 46–50)

Set 46

Eight persons – Doly, Lali, Mona, Joya, Pinu, Usha, Chaya, and Tara, are sitting in a straight line but not necessarily in the same order such that some of these persons are facing south while some are facing north. Doly faces north. Mona sits third to the left of Usha. Pinu sits third to the right of Mona. Joya sits to the immediate right of Pinu. Joya does not sit at any of the extreme ends of the line. Only one person sits between Chaya and Lali. Pinu sits second to the left of Chaya. Tara sits second to the right of Joya. Both the immediate neighbours of Mona face the opposite direction. Tara faces the same direction as Joya, and Doly faces the same direction as Chaya. Usha sits at one of the extreme ends of the line.

226. Who among the following is sitting second to the right of Mona?

Correct Answer: C. Pinu

227. Four of the following five are alike in some way and hence form a group. Which of the following is the one that does not belong to the group?

Correct Answer: D. Lali

228. How many person(s) sit between Joya and Doly?

Correct Answer: A. Three

229. How many persons are facing north direction?

Correct Answer: C. Four

230. Who among the following is sitting third to the left of Lali?

Correct Answer: D. No one

Set 47

Eight students Aadvik, Tanish, Jiral, Vaibhav, Yashith, Bhavin, Rithwik, and Kiansh sit in a square table. Four persons sit in each corners of the table and four persons sit in each sides of the table but not necessarily in the same order. All are facing outside. Aadvik is immediate neighbor of Kiansh. Bhavin does not sit third to the left of Tanish who doesn’t sit at the corner. Bhavin sits fourth to the right of Yashith. There are three persons sit between Tanish and Jiral. Jiral sits third to the left of Vaibhav. One person sits between Jiral and Kiansh. Rithwik and Kiansh are not immediate neighbors.

231. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: C. Bhavin

232. Tanish is related to Kiansh in certain way, Bhavin is related to Aadvik then in the same way Jiral is related to which among the following?

Correct Answer: A. Rithwik

233. Who among the following sits fifth to the right of Kiansh and immediate right of Rithwik?

Correct Answer: E. Only Vaibhav

234. Which of the following person sits between Jiral and Kiansh?

Correct Answer: D. None

235. Which of the following person sits opposite to the one who sits second to the right of Rithwik?

Correct Answer: C. Tanish

Set 48

Eight persons namely J to Q are sitting on the square table but not necessarily in the same order. Four persons are sitting at the corner of the table and facing away from the center. Four persons are sitting at the middle of the table and facing towards the center. The persons are sitting at the corner of the table likes different fruits among Banana, Apple, Grapes, and Mango. The persons are sitting at middle of the table likes different vegetables among Cucumber, Brinjal, Beans, and Cabbage. All the above information is not necessarily in the same order. K sits third to the right of O. One person sits between K and Q. One who likes Beans sits third to the left of Q. One who sits second to the right of the one who likes Beans is facing N. One who likes Cabbage sits second to the right of the one who likes Cucumber. The person J is the immediate neighbor of the one who likes Brinjal and O. There are as many persons sit between P and M as between P and L. One who likes Mango sits third to the right of M. One who likes Beans and one who likes Mango are not immediate neighbors. J likes Banana. L and one who like Apple are not immediate neighbors.

236. Who among the following likes Grapes?

Correct Answer: A. M

237. Who among the following person sit opposite to O?

Correct Answer: D. The one who likes Cabbage

238. Which among the following combination is true?

Correct Answer: E. None is true

239. What is the position of N with respect to the one who likes Banana?

Correct Answer: B. Second to the left

240. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: B. J

Set 49

Eight persons – Amar, Ansh, Arun, Amit, Ashu, Anup, Arif, and Anil, are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Arif is to the immediate left of Ashu. Anup is to the immediate left of Arun. Amar is the neighbour of Ansh. Amit is between Anup and Ansh. Arif is not the neighbour of Ansh or Anil.

241. Who among the following is sitting third to right of Amar?

Correct Answer: B. Anup

242. How many persons were sitting between Amit and Anil, when counted from the left of Anil?

Correct Answer: D. Three

243. What is the position of Arif with respect to Amit?

Correct Answer: A. Third to the right

244. Which of the following person sits opposite to the one who sits third to the left of Anil?

Correct Answer: A. Anup

245. Which of the following pairs of persons is sitting adjacent to Arif?

Correct Answer: C. Anup, Ashu

Set 50

There are eight persons – Mita, Niya, Om, Pari, Qiya, Rati, Shri, and Tiya. All of them are sitting in a straight row and are facing in the South direction but not necessarily in the same order. There are only two persons between Rati and Pari. The number of persons between Qiya and Mita is same as the number of persons between Pari and Shri. Om is not a neighbor of Shri who is immediate left of Niya. Qiya is second to the left of Rati who is fourth from the right corner. Mita sits at any corner of the row. Tiya sits immediate right of Qiya.

246. How many persons are seated to the left of Niya?

Correct Answer: C. Four

247. Four of the following five are alike in some way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: B. Rati

248. Who among the following is/are immediate neighbour(s) of Qiya?

Correct Answer: C. Both A and B

249. Who among the following sits second to the left of the person who sits third from the right end?

Correct Answer: B. Tiya

250. Who among the following sits third to the left of Rati?

Correct Answer: D. Mita
Verbal Reasoning Quiz with Interactive Seating Diagrams

Verbal Reasoning Quiz with Interactive Seating Diagrams

Set 41

Eight persons namely Hetav, Herin, Hevin, Himan, Hiran, Hiyan, Henik, and Herat are sitting in a square table in such a way that four of them sit at the corner of the table and four of them sit at the middle of the table. The persons sitting at the corner of the table are facing away from the centre, and the persons sitting at the middle of the table are facing towards the centre. Each of them likes different chocolates among Milky Bar, Munch, Perk, Kitkat, 5 Star, Dairy Milk, Barone, and Bournville. All the above information is not necessarily in the same order. Herin and Hetav are facing the same direction. Herat sits third to the right of Hetav. The one who likes Munch and the one who likes Milky Bar are facing each other. Hiyan likes Perk and sits second to the right of the one who likes Barone. Herat and Himan sit opposite to each other but do not face each other. Henik sits to the immediate right of the one who likes Milky Bar and to the immediate left of the one who likes 5 Star chocolates. The one who likes Bournville sits third to the left of the one who likes Kitkat. Hiran sits third to the right of the one who likes Dairy Milk. Herin is an immediate neighbor of the one who likes Barone. The one who sits to the immediate right of Herat does not like Bournville.

201. Who sits second to the right of the one who likes Kitkat?

Correct Answer: A. Herin

202. Who among the following likes 5 Star chocolate?

Correct Answer: A. Hevin

203. Who among the following likes Bournville chocolate?

Correct Answer: B. Hiran

204. Who among the following persons are facing each other?

Correct Answer: E. None of these

205. Who sits third to the right of Henik?

Correct Answer: A. The one who likes Bournville

Set 42

Seven persons – Naina, Shalu, Amar, Rohan, Doshi, Brij, and Vinod, are sitting on a bench in a church, facing south. Each of them has a different profession – Manager, Engineer, Boxer, Politician, Singer, Painter, and Actor. Amar sits second to the right of Vinod. Brij is not a Boxer. There is one person sitting between Amar and Rohan. Naina is an immediate neighbour of Doshi, who sits at an extreme end. The one who is an Engineer sits third to the left of Shalu, who is a Painter. Vinod sits third from the left end. The one who is a Singer sits at an extreme end and is an immediate neighbor of Shalu. The one who is an Actor sits second to the left of Rohan. Naina is neither Manager nor Boxer.

206. Who among the following is a Politician?

Correct Answer: D. Amar

207. What is the profession of the one who sits in the middle of the row?

Correct Answer: A. Boxer

208. Who among the following sits third to the left of the one who is an Actor?

Correct Answer: B. No one

209. How many person(s) sit between Shalu and Naina?

Correct Answer: C. Two

210. Which of the following combinations is/are correct?

Correct Answer: E. None is correct

Set 43

Eight persons – Ankit, Kavit, Manit, Vinit, Charit, Sumit, Ganit, and Ronit are sitting in a straight line (but not necessarily in the same order) such that three of them are facing south and the rest of them are facing north. Each of them works in a different bank – SBI, UCO, PNB, BOB, SEBI, RBI, BOI, and NHB (but not necessarily in the same order). Four persons sit between Ronit and Charit, who works in RBI. Sumit sits to the right of Manit, who works in BOI. Ganit and Charit face opposite directions to each other. The one who is sitting on the immediate right of Vinit works in NHB. Kavit sits third from one of the extreme ends of the row. Ronit sits third to the right of Manit. The one who works in PNB sits immediately to the right of the one who works in UCO. Manit doesn’t face north direction. Ganit is an immediate neighbor of Manit and Charit both. Vinit sits second to the right of Ganit. Manit sits on the immediate left of Kavit. The one who works in SBI sits at an extreme end. The one who works in BOB sits between Charit and Ankit. Sumit does not work in PNB.

211. Kavit works in which of the following banks?

Correct Answer: B. PNB

212. Which of the following combinations is correct?

Correct Answer: D. Ronit – NHB – North

213. How many person(s) sit between Charit and Sumit?

Correct Answer: D. Three

214. What is the position of the one who works in BOB with respect to the one who works in PNB?

Correct Answer: B. Fourth to the left

215. Who among the following works in SEBI?

Correct Answer: D. Sumit

Set 44

Eight persons – Mona, Moti, Meera, Mali, Mitra, Mansi, Megha, and Mrig, were sitting in a circle facing towards the center. Each of them was born in a different city – Shimla, Manali, Agra, Nanital, Pune, Goa, Mumbai, and Delhi, but not necessarily in the same order. Two persons were sitting between the one who was born in Nanital and Mitra. Mona was born in Shimla and sits opposite to Mitra. The one who was born in Pune sits opposite to Mali. Mrig was born in Mumbai and sits second to the right of the one who was born in Nanital. Meera was born in Pune and was an immediate neighbor of the one who was born in Goa. Megha sits third to the right of Moti. Mali was born in Nanital. The one who was born in Delhi sits adjacent to the one who was born in Nanital. Mitra was born in Manali, and Megha was born in Delhi.

216. Mansi was born in which of the following cities?

Correct Answer: D. Goa

217. Who among the following was sitting third to the right of Megha?

Correct Answer: C. Moti

218. Who among the following was born in Agra?

Correct Answer: A. Moti

219. Who among the following was sitting in front of Moti?

Correct Answer: E. Both option A and D

220. What is the position of Meera with respect to the one who was born in Shimla?

Correct Answer: B. Third to the right

Set 45

Eight persons – Doly, Lali, Mona, Joya, Pinu, Usha, Chaya, and Tara, are sitting in a straight line but not necessarily in the same order such that some of these persons are facing south while some are facing north. Doly faces north. Mona sits third to the left of Usha. Pinu sits third to the right of Mona. Joya sits to the immediate right of Pinu. Joya does not sit at any of the extreme ends of the line. Only one person sits between Chaya and Lali. Pinu sits second to the left of Chaya. Tara sits second to the right of Joya. Both the immediate neighbours of Mona face the opposite direction. Tara faces the same direction as Joya, and Doly faces the same direction as Chaya. Usha sits at one of the extreme ends of the line.

221. Who among the following is sitting second to the right of Mona?

Correct Answer: C. Pinu

222. Four of the following five are alike in some way and hence form a group. Which of the following is the one that does not belong to the group?

Correct Answer: D. Lali

223. How many person(s) sit between Joya and Doly?

Correct Answer: A. Three

224. How many persons are facing north direction?

Correct Answer: C. Four

225. Who among the following is sitting third to the left of Lali?

Correct Answer: D. No one

QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Alpha-Numeric Reasoning Questions Alpha-Numeric Reasoning Questions Sets 1-5...

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.