Sunday, September 15, 2024

INTERNATIONAL DAY OF DEMOCRACY QUIZ

Saturday, August 24, 2024

Sunday, June 16, 2024

नवीन म्हणी New Idioms in Marathi

हसून हसून पोट दुखेल बाबाआजोबा आता तुमचा जमाना गेला...आता आमच्या नवीन म्हणी ऐका...आधुनिक युगाच्या अफलातून आधुनिक म्हणी-

🍥 १) राहायला नाही घर म्हणे लग्न कर !

🍥२) सासु क्लबमध्ये सुन पबमध्ये !

🍥३) खिशात नाही डोनेशन, घ्यायला चालला ऍडमिशन !

🍥४) मुलं करतात चॅनेल सर्फ़, आईबाप करतात होमवर्क !

🍥५) चुकली मुलं सायबरकॅफ़ेत !

🍥६) चुकल्या मुली ब्युटीपार्लरमध्ये !

🍥७ ) ज्या गावचे बार, त्याच गावचे हवालदार !

🍥८) नाजुक मानेला मोबाईलचा आधार !

🍥९) मनोरंजन नको रिंगटोन आवर !

🍥१०) स्क्रिनपेक्षा एस एम एस मोठा !

🍥११) जागा लहान फ़र्निचर महान !

🍥१२) उचलला मोबाईल लावला कानाला !

🍥१३) रिकाम्या पेपरला जाहिरातिंचा आधार !

🍥१४) काटकसर करुन जमवलं, इंकम टॅक्समध्ये गमावलं

🍥१५) साधुसंत येती घरा, दारंखिडक्या बंद करा !

🍥१६) ज्याची खावी पोळी, त्यालाच घालावी गोळी

🍥१७) एकमेका पुरवू कॉपी, अवघे होऊ उत्तीर्ण !

🍥१८) लांबून देखणी, जवळ आल्यावर चकणी !

🍥१९) चोर्या करुन थकला आणि शेवटी आमदार झाला

🍥२०) आपले पक्षांतर, दुसर्याचा फुटीरपणा !

🍥२१) प्रयत्ने लाईनीत उभे राहता रॉकेलही मिळे !

🍥२२) अन्यायाचा फास बरा, पण चौकशीचा त्रास आवरा !

🍥२३) जया अंगी खोटेपण, तया मिळे मोठेपण !

🍥२४) एल.एल.बी झालो अन भिकेला लागलो !

🍥२५) सरकार जेवू घालीना, पदवी भिक मागू देईना

🍥२६) वशिल्याच्या नोकरीला इंटरव्ह्यु कशाला !

🍥२७) वयही गेले, पैसेही गेले, हाती राहीले दाखले !

🍥२८) घोड्याच्या शर्यतीत वशिल्याचे गाढव पुढे !

🍥२९) साहेबापुढे वाचली गीता, कालचा मेमो बराहोता !

🍥३०) गाढवापुढे वाचली गीता वाचणारा गाढव होता !

🍥३१) स्मगलींगचे खाणार, त्याला दाऊद देणार !

🍥३३) न्हाव्यावर रुसला अन जंगल वाढवून बसला!

🍥३४) पुत्र व्हावा ऐसा गुंडा, ज्याचा तिन्ही लोकी झेंडा !

🍥३५) पुढार्याचं मुळ व हॉटेलची चूल पाहु नये !

🍥३६) नाव सुलोचनाबाई, चष्म्याशिवाय दिसत नाही !

🍥३७) नाव गंगूबाई, आंघोळीला पाणी नाही!

🍥३८) घरात नाही दाणा आणी म्हणे बर्शन आणा !

🍥३९) घरावर नाही कौल पण अॅंटीनाचा डौल !

🍥४०) घाईत घाई त्यात चष्मा नाही !

🍥४१) रिकामा माळी ढेकळ फोडी !

🍥४२) घरोघरी मॉडर्न पोरी !

🍥४३) ओठापेक्षा लिपस्टीक जड !

🍥४४) नाकापेक्षा चष्मा जड !

🍥४५) अपुऱ्या कपडयाला फॅशनचा आधार !

🍥४६) बायकोची धाव माहेरापर्यंत !

🍥४७) गोष्ट एक चित्रपट अनेक !

🍥४८) काम कमी फाईली फार!

🍥४९) लाच घे पण जाच आवर !

🍥५०) मंत्र्याच पोर गावाला घोर !

🍥५१) मरावे परी मूर्तिरुपे उरावे !

🍥५२) नटीच्या लग्नाला सतरा नवरे !

🍥५३) मिळवत्या मुलीला मागणी फार !

🍥५४) रिकामी मुलगी शृंगार करी!

🍥५५) प्रेमात पडला हुंडयास मुकला !

🍥५६) दुरुन पाहुणे साजरे !

🍥५७) ऑफीसात प्यून शहाणा !

🍥५) सत्ता नको पण खैरनार आवर !

🍥५९) एक ना धड भाराभर पक्ष !

🍥६०) हरावे परी डिपॉझिटरुपी उरावे !

🍥६१) थेंबे थेंबे लोकसंख्या वाढे !

🍥६२) तोंडाला पदर गावाला गजर !

🍥६३) कष्टानं कमावलं बाटलीनं गमावलं !

🍥६४) रात्र थोडी डास फार !

🍥६५) शिर सलामत तो रोज हजामत

🍥६६) नेता छोठा कटआऊट मोठा !

🍥६७) चिल्लरपुरता सत्यनारायण!

🍥६८) दैव देते आयकर नेत !

🍥६९) डीग्री लहान वशिला महान!

Monday, May 27, 2024

दसवीं और बारहवीं के बाद क्या करे? किस शाखा में करियर के बेहद अवसर होते है?

अच्छे रिजल्ट के साथ परीक्षा पास करना, किसी के भी करियर में होने वाली सबसे अच्छी चीजों में से एक होती है।

दोस्तों, माध्यमिक शिक्षा बोर्ड की बारहवीं व दसवी का परिणाम आ गया है!

कई होनहारों ने अच्छे प्रतिशत से परीक्षा पास की! इनके अच्छे परिणाम अवसरों के नए द्वार खोलेंगे। यह इनकी कड़ी मेहनत और दृढ़ संकल्प का भुगतान है, हमे सब पर बेहद गर्व है।

ये तो बस शुरुआत है तुम्हें आगे बढ़ते जाना है, हासिल करने है लक्ष्य कई तुमको इतिहास रचाना है।

12वीं की परीक्षा के रिजल्ट आने के तुरंत बाद से उच्च शिक्षा हेतु कोलेजो मे एडमिशन शुरू हो जाते है और ये एडमिशन जुलाई/अगस्त तक चलते है, बारहवीं के बाद हर बच्चे के लिए केरियर का टर्निंग पोइंट होता है अतः हर पेरेंट्स को चाहिए कि उच्च शिक्षा मे प्रवेश से पहले बच्चे को विषय, संस्थान व फील्ड चयन हेतु किसी अच्छे केरियर काउंसलर से अवश्य मिलाये

इस साल बारहवीं के बाद डिग्री कोर्सेज हेतु CUET/NEST/ IAT प्रतियोगिता परीक्षा के माध्यम से सेंट्रल यूनिवर्सिटी में भी एडमिशन ले सकते है

बारहवीं साइंस के बाद क्या करे

12th साइंस स्ट्रीम दो हिस्सों में बटा होता है:

PCM : फिजीक्स, केमिस्ट्री व मेथ्स

PCB : फिजीक्स, केमिस्ट्री व बायोलॉजी

ज्यादातर 12th PCM के स्टूडेंट इंजीनियरिंग की ओर जाते हैं, जो छात्र सरकारी नौकरी, प्रशासनिक अधिकारी, शिक्षक, प्रोफेसर बनना चाहते हैं या रिसर्च के क्षेत्र में जाना चाहते हैं वे B.Sc करते हैं, इसके अलावा PCM के विद्यार्थी कॉमर्स और आर्ट्स के भी लगभग सभी कोर्स कर सकते हैं!

12th PCM के बाद प्रमुख कोर्स इस प्रकार हैं

बैचलर इन टेक्नोलॉजी (B.Tech)

बैचलर ऑफ साइंस (B.Sc)

बैचलर ऑफ आर्किटेक्चर (B.Arch)

बैचलर ऑफ कंप्यूटर एप्लीकेशन (BCA)

मर्चेंट नेवी (B.Sc. Nautical Science)

Pilot (इंडियन फ्लाइंग स्कूल्स 2-3 साल का CPL प्रोग्राम करवाती हैं)

Railway Apprentice Exam (चयन के बाद 4 साल का प्रशिक्षण)

आप अगर 12वीं (PCM) के बाद इंजीनियरिंग करने का इरादा है तो आपको अभी से ही JEE Main की तैयारी शुरू कर देनी चाहिए, क्योंकि सभी टॉप इंजीनियरिंग कॉलेज में जेईई मेन के स्कोर के आधार पर ही B.Tech में एडमिशन मिलता है.

आप अगर IIT में एडमिशन लेना चाहते है तो आपको जेईई मेन के साथ-साथ जेईई एडवांस भी निकालना होगा!

12th PCB

ज्यादातर वही विद्यार्थी 12वीं PCB से करते हैं, जो डॉक्टर या फार्मासिस्ट बनना चाहते हैं! डॉक्टर बनने के लिए आप MBBS, BDS, BAMS, BHMS, BUMS आदि कर सकते हैं

इसके अलावा आप बैचलर ऑफ फिजियोथेरेपी कर सकते हैं, ये Trending Careers में से एक है और इसमें कंपटीशन भी ज्यादा नहीं है!

12वीं पीसीबी के बाद कई प्रतिष्ठित (reputed) करियर मिलते हैं, इसके बाद आपको अस्पताल, साइंस लैब, रिसर्च इंस्टीट्यूट, आदि में नौकरी मिल सकती हैं, या आप अपना क्लीनिक खोलकर भी प्रैक्टिस कर सकते हैं!

12th PCB के बाद प्रमुख कोर्स इस प्रकार हैं

बैचलर ऑफ मेडिसिन एंड बैचलर ऑफ सर्जरी (MBBS)

बैचलर ऑफ डेंटल सर्जरी (BDS)

बैचलर ऑफ होम्योपैथिक मेडिसिन एंड सर्जरी (BHMS)

बैचलर ऑफ आयुर्वेदिक मेडिसिन एंड सर्जरी (BAMS)

बैचलर ऑफ यूनानी मेडिसिन एंड सर्जरी (BUMS)

बैचलर ऑफ साइंस (B.Sc)

बीएससी इन एग्रीकल्चर

बी. फार्मा

बायोटेक्नोलॉजी

Bioinformatics

बैचलर ऑफ फिजियोथेरेपी (BPT)

माइक्रोबायोलॉजी

जेनेटिक्स

एनवायरनमेंटल साइंस

Forensic Science

नर्सिंग

बैचलर ऑफ वेटेरिनरी साइंस एंड एनिमल हसबेंड्री (B.V.Sc.

इनके अलावा अगर आप MBBS, BDS, BHMS या BUMS करना चाहते है तो NEET एग्जाम पास करना होगा, फिर नीट के स्कोर के हिसाब से एडमिशन मिलेगा!

आप अगर 12वीं पीसीबी के बाद जल्दी नौकरी पाना चाहते है तो आप पैरामेडिकल कोर्स कर सकते हैं! ये जॉब ओरिएंटेड कोर्स होते हैं, इसकी फीस और अवधि दोनों मुख्यत: कम होती है!

12th PCB के बाद प्रमुख पैरामेडिकल (Paramedical) कोर्स इस प्रकार हैं

बीएससी इन एक्स-रे टेक्नोलॉजी

बीएससी इन मेडिकल इमेजिंग टेक्नोलॉजी

बैचलर ऑफ ऑक्यूपेशनल थेरेपी

B.Sc. OTT (Operation Theature Technology)

बीएससी इन डायलिसिस टेक्नोलॉजी

बीएससी इन MLT (मेडिकल लैब टेक्नोलॉजी)

बीएससी इन रेडियोग्राफी

बीएससी इन मेडिकल रिकॉर्ड टेक्नोलॉजी

Bachelor of Science in Audiology and Speech-Languageb Pathology (BSALP)

बीएससी इन अप्थलमीक टेक्नोलॉजी

बीएससी इन ऑडियोलॉजी एंड स्पीच थेरेपी

बीएससी इन ऑप्टोमेट्री

बीएससी इन अनेस्थेसिया टेक्नोलॉजी

12th Commerce

12th commerce के बाद आप फाइनेंस, मैनेजमेंट, लॉ, आदि से जुड़े हुए कई कोर्स कर सकते हैं.ज्यादातर विद्यार्थी 12वीं कॉमर्स के बाद B.Com करते हैं. कुछ विद्यार्थी 12वीं कॉमर्स के बाद ज्यादा कोर्स के बारे में पता न होने के कारण वे बीकॉम करते हैं. B.Com यकीनन एक अच्छा कोर्स है लेकिन इसके अलावा भी कई सारे कोर्सेज है, जैसे

12th कॉमर्स के बाद प्रमुख कोर्स इस प्रकार हैं

B.Com (General)

B.Com (Hons.)

बैचलर इन बिजनेस स्टडीज (BBS)

बैचलर ऑफ मैनेजमेंट स्टडीज (BMS)

बैचलर ऑफ बिजनेस एडमिनिस्ट्रेशन (BBA)

बैचलर ऑफ कॉमर्स एंड बैचलर ऑफ लेजिस्लेटिव लॉ (B.Com LLB)

चार्टर्ड अकाउंटेंसी (CA)

कंपनी सेक्रेटरी (CS)

सर्टिफाइड फाइनेंशियल प्लानर (CFP)

कॉस्ट एंड मैनेजमेंट अकाउंटेंट (CMA)

इसमें से B.Com LLB में एडमिशन लेने के लिए आपको CLAT परीक्षा पास करनी होगी

12वीं के बाद अगर आप जल्दी नौकरी पाना चाहते है तो आप डिप्लोमा कोर्स कर सकते हैं. ये जॉबकार्ड ओरिएंटेड 1 से 3 साल तक का होते है!

12वीं साइंस के बाद डिप्लोमा कोर्स

डिप्लोमा इन नर्सिंग

डिप्लोमा इन फिजियोथेरेपी

डिप्लोमा इन मेडिकल लैब टेक्नोलॉजी

डिप्लोमा इन रेडियोलॉजिकल टेक्नोलॉजी

डिप्लोमा इन इलेक्ट्रिकल इंजीनियरिंग

डिप्लोमा इन मैकेनिकल इंजीनियरिंग

डिप्लोमा इन सिविल इंजीनियरिंग

डिप्लोमा इन केमिकल इंजीनियरिंग

डिप्लोमा इन बायोटेक्नोलॉजी

डिप्लोमा इन न्यूट्रीशन एंड डायटेटिक्स

12वीं कॉमर्स के बाद डिप्लोमा कोर्स

डिप्लोमा इन फाइनेंशियल

डिप्लोमा इन अकाउंटिंग

डिप्लोमा इन बैंकिंग एंड फाइनेंस

12वीं आर्ट्स के बाद डिप्लोमा कोर्स

डिप्लोमा इन 3D एनिमेशन

डिप्लोमा इन इंटीरियर डिजाइनिंग

डिप्लोमा इन मल्टीमीडिया

डिप्लोमा इन एडवरटाइजिंग एंड मार्केटिंग

डिप्लोमा इन इवेंट मैनेजमेंट

डिप्लोमा इन साउंड रिकार्डिंग

डिप्लोमा इन ट्रैवल एंड टूरिज्म

12th के बाद प्रमुख कंप्यूटर कोर्स निम्नलिखित हैं

वेब डिजाइनिंग / वेब डेवलपमेंट

ग्राफिक डिजाइनिंग

डिजिटल मार्केटिंग

मोबाइल एप डेवलपमेंट

ई – अकाउंटिंग (taxation)

Tally ERP 9

साइबर सिक्योरिटी कोर्स

डाटा एंट्री ऑपरेटर

एडवांस्ड डिप्लोमा इन कंप्यूटर एप्लीकेशन

बेसिक कंप्यूटर कोर्स

कोर्स ऑन कंप्यूटर कांसेप्ट (CCC)

एडवांस्ड डिप्लोमा इन फाइनेंशियल अकाउंटिंग

कंप्यूटर प्रोग्रामिंग सर्टिफिकेशन कोर्स

आईटीआई इन कंप्यूटर

सर्च इंजन ऑप्टिमाइजेशन (SEO)

डिप्लोमा इन कंप्यूटर साइंस एंड इंजीनियरिंग

अगर कोई 12वीं के बाद पढ़ाई नहीं करना चाहते है या किसी कारणवश नहीं कर पा रहा है तो वे 12वीं के बाद नौकरी कर सकते हैं! 12वीं के बाद सरकारी नौकरी और प्राइवेट नौकरी दोनों मौजूद हैं!

12th के बाद ज्यादा अच्छी प्राईवेट नौकरी नहीं मिलती हैं, प्राइवेट सेक्टर में आपको क्लर्क, डाटा एंट्री ऑपरेटर, आदि की नौकरी मिल सकती हैं, लेकिन प्राइवेट सेक्टर में जॉब सिक्योरिटी को लेकर थोड़ी चिंता रहती हैं!

सरकारी नौकरी में जॉब सिक्योरिटी भी रहती हैं, सैलरी भी अच्छा मिलता हैं और कुछ नौकरी में तो रिटायर होने के बाद पेंशन भी मिलता हैं, इसलिए 12th के बाद प्राईवेट नौकरी के बजाय सरकारी नौकरी की ओर जाने के बारे में सोच सकते हैं!

बारहवीं के बाद सरकारी नौकरियां

इंडियन आर्मी ऑफिसर

इंडियन एयरफोर्स ऑफिसर

एयरमैन

इंडियन नेवी ऑफिसर

कांस्टेबल

राज्य (state) पुलिस

लोअर डिविजनल क्लर्क

जूनियर सेक्रेटरीएट असिस्टेंट

पोस्टल असिस्टेंट

लेब एसिस्टेंट

डाटा एंट्री ऑपरेटर

स्टेनोग्राफर ग्रेड C & D

शॉर्टिंग असिस्टेंट

कोर्ट क्लर्क

मल्टी टास्किंग स्टाफ (MTS)

कमर्शियल कम टिकट क्लर्क

अकाउंट्स क्लर्क कम टाइपिस्ट

जूनियर क्लर्क कम टाइपिस्ट

जूनियर टाइम कीपर

ट्रेनिंग क्लर्क

असिस्टेंट लोको पायलट

इनके अलावा भी बहुत से केरियर ओप्शन होते है, जिनकी जानकारी लेकर ही आगे बढे.

.............✍✍✍Source: Social Media

Sunday, May 26, 2024

दहावीच्या निकालाची तारीख जाहीर, रिझल्ट कधी व कसा पाहायचा? जाणून घ्या....

🧾 दहावीच्या निकालाची तारीख जाहीर, रिझल्ट कधी व कसा पाहायचा? जाणून घ्या....

💁🏻♂ महाराष्ट्र राज्य माध्यमिक व उच्च माध्यमिक शिक्षण मंडळामार्फत मार्च २०२४ मध्ये घेण्यात आलेल्या दहावीच्या परीक्षेचा निकाल सोमवारी ता. २७ दुपारी एक वाजता ऑनलाइन पद्धतीने जाहीर करण्यात येणार आहे, अशी माहिती राज्य मंडळाच्या सचिव अनुराधा ओक यांनी प्रकटनाद्वारे दिली आहे.

👇🏻 या वेबसाईटवर पाहता येणार निकाल

- https://mahresult.nic.in

- https://sscresult.mkcl.org

* https://sscresult.mahahsscboard.in

* https://results.digilocker.gov.in

🤓 साईटवर कशी पाहाल मार्कशीट?

* अधिकृत वेबसाइटला mahresult.nic.in वर भेट द्या.

* मुख्यपृष्ठावर उपलब्ध महाराष्ट्र SSC Results 2024 लिंकवर क्लिक करा.

* लॉग इन तपशील भरून सबमिट वर क्लिक करा.

* एंटर क्लिक करा आणि पेज डाउनलोड करा.

* निकाल डाउनलोड केल्यानंतर प्रिंट काढा.

महाराष्ट्र बोर्डाचा निकाल पाहण्यासाठी आवश्यक तपशील

- हॉल तिकीटवरील रोल नंबर

- आईचे नाव

🤳🏻 ॲप किंवा digilocker.gov.in वर आपला निकाल असा पाहा..

१. सर्वप्रथम, तुमच्या मोबाईल फोनवर किंवा इतर कोणत्याही डिव्हाइसवर DigiLocker ऍप्लिकेशन उघडा.

2. आता, तुमचे युजरनेम आणि पासवर्ड वापरून लॉग इन करा. आवश्यक असल्यास, तुमच्या प्रोफाइल पेजवर आधार क्रमांक लिंक प्रक्रिया पूर्ण करा.

3. डाव्या साइडबारवर, 'पुल पार्टनर डॉक्युमेंट्स' असे लिहिलेल्या पर्यायावर क्लिक करा.

4. ड्रॉपडाउन मेनूमधून 'महाराष्ट्र राज्य माध्यमिक आणि उच्च माध्यमिक शिक्षण मंडळ' निवडा.

5. तुम्हाला हवा असलेला प्रकार निवडा, जसे की SSC मार्कशीट, स्थलांतर किंवा उत्तीर्णता प्रमाणपत्र.

6. उत्तीर्ण होण्याचे वर्ष आणि तुमचा रोल नंबर प्रविष्ट करा.

7. तपशील सबमिट करा आणि मार्कशीट स्क्रीनवर दिसेल.

8. डाउनलोड करा व प्रिंटआउट घ्या.

Title of the document

SSC/10 वी बोर्ड परिक्षेचा निकाल पाहण्यासाठी इथे क्लिक करा.

Click here! What after 10th and 12th?

दसवीं और बारहवी के बाद क्या करे? किस शाखा में करियर के बेहद अवसर होते है?

Click here!

Friday, April 12, 2024

ANCIENT INDIA : MCQs-4

301. Which of the following are essentially books of rituals?

(a) The Vedas

(b) The Upanishads

(c) The Aranyakas

(d) The Brahmanas

👁Answer

Correct Answer: (c) Senguttuvan


Ans: (d) 302. The concluding portions of the Brahmanas are called the

(a) Vedas

(b) Agamas

(c) Tantras

(d) Satpathas Ans: (d) 303. What does the Yajur Veda contain?

(a) Only hymns

(b) Spells and charms

(c) Hymns and rituals

(d) Commentaries on society Ans: (c) 304. The Mahajanapada that acquired prominence to become an empire was that of

(a) Magadha

(b) Kasi

(c) Kosala

(d) Avanti Ans: (a) 305. Which of the following forms of land tenure denoted an entire village being donated to Brahmins?

(a) Jagir

(b) Zamindari

(c) Brahmadeya

(d) Devadana Ans: (c) 306. What did the Devadana type of a land tenure signify?

(a) Villages donated to Brahmins

(b) Villages donated to the King

(c) Villages donated to the gods

(d) Villages not normally lived in Ans: (c) 307. Which of the following is not famous for temples marked by erotic sculptures?

(a) Khajuraho

(b) madhurai

(c) Halebid

(d) Konark Ans: (c) 308. What was the extent of Harsha's empire?

(a) The entire Indian subcontinent

(b) The whole of India

(c) The entire Deccan region

(d) A part of northern India Ans: (d) 309. The Rigvedic Aryans were governed by a

(a) Tribal republic

(b) Form of democracy

(c) Monarchical government

(d) Rule by elders Ans: (c) 310. The most Important cause of the downfall of the Gupta empire was/were

(a) Muslim invasions

(b) The pacifist influence of the Buddha's teachings

(c) Frequent wars of succession

(d) Revolt and declaration of independence by principal chiefs Ans: (d) 311. What is the present name of Dwara Samudra, the ancient capital of the Hoysalas?

(a) Mathura

(b) Halebid

(c) Raourkela

(d) Belur Ans: (b) 312. In which century did the first movement against vedic ritualistic practices start?

(a) 19th century BC

(b) 14th century BC

(c) 5th century AD

(d) 600 BC Ans: (d) 313. The Ajanta cave paintings mostly belong to the period of the

(a) Mughals

(b) Mauryas

(c) Chalukyas

(d) Guptas Ans: (d) 314. Which of the following rulers had reigned in the third century BC?

(a) Jehangir

(b) Ashoka

(c) Samudragupta

(d) Akbar Ans: (b) 315. Who was the founder of the Sankhya School of philosophy?

(a) Ramanuja

(b) Manu

(c) Swami Vivekananda

(d) Kapila Ans: (d) 316. Which of the following is regarded by historians as a crucial stage In describing the progress of civilization?

(a) Writing

(b) The discovery of fire

(c) Agriculture

(d) The use of internet Ans: (c) 317. Where in India have traces of megalithic culture predominantly been found?

(a) Southern India

(b) Northeastern India

(c) Central India

(d) Northern India Ans: (a) 318. Who is credited with having written the immortal classic treatise Raja Yoga Sutras (Aphorisms on Meditation)?

(a) Panini

(b) Kapila

(c) Patanjali (d) Manu Ans: (c) 319. The earlier Buddhist sculptures had shied away from depicting the image of the Buddha, except through such symbols as

(a) Footprints

(b) The Bodhi Tree

(c) Stupas

(d) All of the above Ans: (d) 320. Of the following dynasties, only the dynasty was not a patron of temple architecture?

(a) Paramar

(b) Yadava

(c) Chalukya

(d) Chandella Ans: (b) 321. Which of the following is not an important work of Kalidasa?

(a) Shakuntala

(b) Kumarasambhava

(c) Gita Govinda

(d) Meghadoot Ans: (c) 322. Who was not among the scholars patronized by Kanishka?

(a) Parsva

(b) Birbal

(c) Ashvaghosha

(d) Nagarjuna Ans: (b) 323. Which of the following is not a category into which Ashoka's monuments may be grouped?

(a) Stupas

(b) Pillars

(c) Viharas

(d) Caves Ans: (c) 324. Which important industry show signs of having thrived in Lothal?

(a) Pottery

(b) Shipbuilding

(c) Terracota toys

(d) Aircraft manufacture Ans: (b) 325. The archaeologist to initially discover the Mohenjo-Daro site of the Indus Valley Civilization was

(a) Sir John Marshall

(b) Daya Ram Sahni

(c) Sir Martimir Wheeler

(d) Rakhal Das Banerji Ans: (d) 326. Which of the following Indus Valley sites is presently in Pakistan?

(a) Kalibangan

(b) Harappa

(c) Alamgirpur

(d) Lethal Ans: (b) 327. The Harappan site that had a dock is

(a) Alamgirpur

(b) Harappa

(c) Lothal

(d) Mohenjo-Daro Ans: (c) 328. Which one of the Chola Kings conquered Ceylon?

(a) Aditya I

(b) Rajendra

(c) Rajaraja I

(d) Vijayalaya Ans: (d) 329. Which of the following was not an Indus Valley site?

(a) Pataliputra

(b) Rangpur

(c) Sukatagendor

(d) Lothal Ans: (a) 330. The Vedic deity Indra was the god of

(a) Fire

(b) Rain and Thunder

(c) Eternity

(d) Wind Ans: (b) 331. The Atharva Veda does not discuss the ideal of

(a) Karma

(b) Jnana

(c) Upasana

(d) Moksha Ans: (d) 332. The institution of varna appeared in the

(a) Rigvedic period

(b) Later vedic period

(c) Period of the Manava Dharm Shastra

(d) Period of consolidation of text of the Mahabharata

Ans: (a) 333. The Aryans did not practise the craftsmanship of

(a) Blacksmithry

(b) Pottery

(c) Jewellery

(d) Carpentry Ans: (c) 334. The only Veda to have been rendered musically is

(a) The Rig Veda

(b) The Sama Veda

(c) The Yajur Veda

(d) The Atharva Veda Ans: (b) 335. What is the first discourse that the Buddha had delivered at the Deer Park in Sarnath called?

(a) Mahaparinirvana

(b) Mahamastabhisheka

(c) Mahabhiniskraman

(d) Dharmachakrapravartan Ans: (d) 336. Name the ruler whose patronage had been enjoyed by Jainism.

(a) Kanishka

(b) Kharavela

(c) Pushyamitra Sunga

(d) Samudragupta Ans: (b) 337. The famous Indo-Greek king to embrace Buddhism was

(a) Alexander

(b) Strato I

(c) Menander

(d) Democritus Ans: (c) 338. To whom is the introduction of Buddhism into China traditionally attributed?

(a) Nagarjuna

(b) Samprati

(c) Vasubandhu

(d) Kashyapa Matanga Ans: (d) 339. Name the ruler whose reign was a witness to both Vardhaman Mahavira and the Buddha preaching their respective doctrines?

(a) Udayin

(b) Bimbisara

(c) Ajatashatru

(d) Harshvardhana Ans: (b) 340. Where was Mahavira born?

(a) Sravasti

(b) Vaishali

(c) Rajagriha

(d) Pataliputra Ans: (b) 341. The oldest Jain scriptures are regarded to be the

(a) Fourteen Purvas

(b) Twelve Upangas

(c) Twelve Angas

(d) Fourteen Uparvas Ans: (c) 342. Who among the following rulers had embraced Jainism?

(a) Chandragupta Maurya

(b) Bindusara

(c) Ajatashatru

(d) Pulakesin Ans: (a) 343. The original teachings of Mahavira are contained in the

(a) Jatakas

(b) Tripitakas

(c) Purvas

(d) Angas Ans: (c) 344. Which of the following rulers did not enter the Buddhist Cold?

(a) Harsha

(b) Samudragupta

(c) Kanishka

(d) Ashoka Ans: (b) 345. In Sanskrit plays written during the Gupta period, women and Sudras speak

(a) Sanskrit

(b) Pali

(c) Prakrit

(d) Sauraseni Ans: (c) 346. According to tradition, a mighty king In India in the fourth century BC had been raised to power by a Taxila brahmin, named

(a) Chanakya

(b) Patanjali

(c) Pushyamitra

(d) Manu Ans: (a) 347. Who had established the four Mathas or Monastic seats in the four corners of India?

(a) Madhavacharya

(b) Shankaracharya

(c) Bhaskaracharya

(d) Ramanujacharya Ans: (b) 348. The term used to denote a group of families in the vedic society was

(a) Vish

(b) Jana

(c) Grama

(d) Gotra Ans: (b) 349. The Svetambaras and Digambaras refer to two sects of

(a) Saivism

(b) Buddhism

(c) Vaishnavism

(d) Jainism Ans: (d) 350. According to the Mimansa School of Philosophy, liberation is possible through

(a) Yoga

(b) Bhakti

(c) Karma

(d) Jnana Ans: (c) 351. The great Hindu law giver was

(a) Manu

(b) Banabhatta

(c) Kapil

(d) Kautilya Ans: (a) 352. During whose reign did Buddhism become the state religion?

(a) Chandragupta Maurya

(b) Skandagupta I

(c) Samudragupta

(d) Ashoka Ans: (d) 353. The correct chronological order of the four Buddhist councils held Is

(a) Rajagriha, Kashmir or Jullandhar, Pataliputra, Vaishali

(b) Vaishali, Rajagriha, Kashmir or Jullandhar, Pataliputra

(c) Rajagriha, Vaishali, Pataliputra, Kashmir or Jullandhar

(d) Pataliputra, Rajagriha, Kashmir or Jullandhar, Vaishali Ans: (c) 354. The fourth Buddhist council had compiled an encyclopaedia of Buddhist philosophy, called

(a) Sutralankara

(b) Madhyamika Sutra (c) Jatakas

(d) Mahavibhasha Sutra Ans: (d) 355. Who had converted Kanishka to Buddhism?

(a) Parsva

(b) Nagarjuna

(c) Asvaghosha

(d) Vasumitra Ans: (c) 356. Buddhism was first propagated outside India In

(a) China

(b) Cambodia

(c) Thailand

(d) Ceylon Ans: (d) 357. The language adopted for preaching In Mahayana Buddhism was

(a) Pali

(b) Brahmi

(c) Sanskrit

(d) Prakrit Ans: (c) 358. Who is said to have both been born and shed his body on the Vaishakha Purnima day?

(a) Chaitanya Mahaprabhu

(b) Mahavira

(c) Shankaracharya

(d) The Buddha Ans: (d) 359. The Indus Valley civilisation was discovered in the year

(a) 1917

(b) 1921

(c) 1927

(d) 1932 Ans: (b) 360. During the Gupta period, the village affairs were managed by the village headman with the assistance of the

(a) Amatya

(b) Mahattara

(c) Vishyapati

(d) Gopa Ans: (c) 361. An important part of the eastern court during the Gupta period was

(a) Kalyan

(b) Tamralipti

(c) Broach

(d) Sopara Ans: (b) 362. The Sunga dynasty had made ____ the official religion of their kingdom.

(a) Buddhism

(b) The Ajivika Sect

(c) Jainism

(d) Brahmanism Ans: (d) 363. Most of the Hindu colonies in South East Asia had been found during the reign of the

(a) Mauryas

(b) Rajputas

(c) Guptas

(d) Cholas Ans: (d) 364. The Saka era started from the year

(a) 124 BC

(b) 78 BC

(c) 78 AD

(d) 124 AD Ans: (c) 365. Which Gupta ruler had led a campaign to the south, besides being an accomplished veena player?

(a) Skandagupta

(b) Samudragupta

(c) Chandragupta I

(d) Chandragupta Vikramaditya Ans: (b) 366. Who among the following has been called the 'Napoleon of India'?

(a) Samudragupta

(b) Harshavardhana

(c) Chandragupta Maurya

(d) Ashoka Ans: (a) 367. Ashoka's prime claim to greatness lay in

(a) His extensive conquests

(b) The promotion of people's welfare by him

(c) His marathon army

(d) His exclusive patronage of Buddhism Ans: (b) 368. The achievements of Samudragupta have been chronicled in the

(a) Hathigumpha inscription

(b) Sarnath inscription

(c) Girnar inscription

(d) Allahabad pillar inscription Ans: (d) 369. The sage who is considered to have Aryanised southern India was

(a) Vasishta

(b) Vishwamitra

(c) Agastya

(d) Yagnavalkya Ans: (c) 370. The Chola ruler who had subdued the Ganges and obtained the title 'Gangai Konda Cholan' was

(a) Rajaraja Chola

(b) Rajendra Chola I

(c) Rajadhiraja Chola

(d) Kulattunga Ans: (b) 371. The dynasty that excelled itself as a naval power was that of the

(a) Hoysalas

(b) Cheras

(c) Cholas

(d) Pallavas Ans: (c) 372. Which Chola ruler had conquered the northern part of Sri Lanka and made it a province of his empire?

(a) Rajindra Chola I

(b) Adhirajindra Chola

(c) Parantaka Chola I

(d) Rajaraja Chola I Ans: (d) 373. The ancient, medical treatise, Charaka Samhita is attributed to Charaka, who was a contemporary of

(a) Kanishka

(b) Chandragupta Maurya

(c) Ashoka

(d) Samudragupta Ans: (a) 374. Who among the following are credited with having built the famous Ellora Caves?

(a) The Cholas

(b) The Satavahanas

(c) The Rashtrakutas

(d) The Cheras Ans: (c) 375. The caves and rock cut temples at Ellora pertain to

(a) Hinduism

(b) Buddhism

(c) Jainism

(d) All of the above Ans: (d) 376. The cult of Krishna is primarily exhibited through the

(a) Ancient art

(b) Rajasthani school of art

(c) Mughal school of art

(d) Bengal school of art Ans: (b) 377. In which of the following caves have 28 new caves been further discovered?

(a) Ajanta Caves

(b) Ellora Caves

(c) Elephanta Caves

(d) None of the above Ans: (c) 378. The Pallava kings were the makers of the rock-cut temples at

(a) Thanjavur

(b) Mahabalipuram

(c) Khajuraho

(d) Rameswaram Ans: (b) 379. The Cresco paintings of Ajanta caves illustrate the art of the

(a) Guptas

(b) Mauryas

(c) Kushanas

(d) Rashtrakutas Ans: (a) 380. Which is the oldest Indian linguistic text?

(a) Nirukta

(b) Mahabhashya

(c) Ashtadhyayi

(d) Kasikavritti Ans: (c) 381. Which of the following is the oldest seat of learning?

(a) Nalanda

(b) Vikramshila

(c) Taxila

(d) Ujjain Ans: (c) 382. The Shrimad Bhagvata Gita contains ______ chapters and ______Sanskrit slokas or couplets.

(a) 14,500

(b) 16,600

(c) 18,700

(d) 20,800 Ans: (c) 383. The Ramayana narrates events believed to have taken place in the ______ Yuga or age.

(a) Sat

(b) Dwapar

(c) Kal

(d) Treta Ans: (d) 384. Who among the following anticipated Newton by affirming that all things tended to gravitate to the earth?

(a) Aryabhatta

(b) Brahmagupta

(c) Varahamihira

(d) Buddhagupta Ans: (b) 385. In ancient India, Nalanda University represented a great centre for the study of

(a) Mahayana Buddhism

(b) Hinduism

(c) Hinayana Buddhism

(d) Jainism Ans: (a) 386. Who is the author of Kadambari, from among the following?

(a) Kalidas

(b) Panini

(c) Kautilya

(d) Bana Ans: (d) 387. Which sage or scholar had recast the original single Veda into four distinct Vedas?

(a) Patanjali

(b) Kapila

(c) Vyasa

(d) Shankaracharya Ans: (c) 388. To whom did the term 'Macedonia's madaman' refer?

(a) Alexander

(b) Xersus

(c) Darius

(d) Phillip II Ans: (a) 389. The bronze coins of Natraja or Dancing Shiva during the Chola period invariably depicted the deity with _____ arms.

(a) Eight

(b) Six

(c) Four

(d) Two Ans: (b) 390. The two colossal images of the Buddha at Bamiyan are an instance of the _____ art?

(a) Early Mathura

(b) Maurya

(c) Gupta

(d) Gandhara Ans: (c) 391. Identify the temple, from among the Collowing, that was built by the Rashtrakutas?

(a) The Kailash temple, Mahabalipuram

(b) The Surya Temple, Konark

(c) The Channakeshava temple, Batur

(d) The Shiva Temple, Ellora Ans: (d) 392. The earliest surviving extant, i.e. still standing, temples date from the ______ period?

(a) Gupta

(b) Sunga

(c) Vedic

(d) Maurya Ans: (a) 393. Which of the following sets of books and authors has been incorrectly matched?

(a) Kadambari - Banabhatta

(b) Arthasastra - Kalhana

(c) Uttarramcharita - Bhavabhuti

(d) Mudrarakshasa – Vishakhadatta Ans: (b) 394. An elaborate system of municipal administration had been established by

(a) Skanda Gupta

(b) Chandragupta Maurya

(c) Kanishka

(d) Harshavardhana Ans: (b) 395. During the period of Hiuen Tsang's visit, the city most famous for the production of cotton cloth was

(a) Benaras

(b) Pataliptura

(c) Mathura

(d) Ujjain Ans: (c) 396. Foreigners were absorbed in a large number in the Indian society during the period?

(a) Rajput

(b) Gupta

(c) Mauryan

(d) Kushan Ans: (c) 397. Of the following books and their respective fields, which of the combinations is incorrect?

(a) Charaka Samhita - Architecture

(b) Malavikagnimitra - Drama

(c) Surya Siddhanta - Astronomy

(d) Mitakshara – Law Ans: (a) 398. The chief impact of vedic culture on Indian history has been

(a) The growth of Sanskrit

(b) The rise of an other-worldly outlook

(c) The progress of philosophy

(d) The consolidation of the caste system Ans: (d) 399. The original Buddhist religious texts had been written in

(a) Brahmi

(b) Sanskrit

(c) Pali

(d) Magadhi Ans: (c) 400. The greatest Buddhist commentator of the Buddhist canonical literature has been

(a) Nagarjuna

(b) Ashvaghosha

(c) Vasumitra

(d) Buddhaghosha Ans: (b) 401. The Buddha has been eulogized as an ocean of wisdom and compassion in

(a) Buddha-Charita

(b) Jataka tales

(c) Amarakosa

(d) The Light of Aisa Ans: (c) 402. Who among the following is referred to as the 'Sadhu from the west'?

(a) Thomas of Cannan

(b) St Thomas

(c) St Bartholomew

(d) None of the above Ans: (b) 403. Which of the following periods is referred to as the period of Hindu revival or renaissance?

(a) Period of Harsha

(b) Kushan Period

(c) Gupta Period

(d) Mauryan Period Ans: (c) 404. Who among the following had popularized the theory of the Arctic region as the original home of the Aryans?

(a) BG Tilak

(b) Max Muller

(c) GK Gokhale

(d) Dr S Radhakrishnan Ans: (a) 405. The famous vedic saying "war begins in the minds of men ____ " is contained in the

(a) Mundakopanishadv (b) Mahabharata

(c) Rig Veda

(d) Atharva Veda Ans: (d) 406. Which of the following rivers does not find frequent mention in Rigvedic Hymns?

(a) Ganges

(b) Sindhu

(c) Brahmaputra

ANCIENT INDIA : MCQs-3

200. A temple for 'Patini devi' was constructed by

(a) Karikala

(b) Paranar

(c) Senguttuvan

(d) Udiyanjeral

👁Answer

Correct Answer: (c) Senguttuvan


201. Which of the following was not the port of the Satavahanas?

(a) Barukkacha

(b) Kalyan

(c) Sopra

(d) Puhar

👁Answer

Correct Answer: (d) Puhar


202. Which of the following was the centre of inland trade of the Satavahanas?

(a) Nasik

(b) Srikakulam

(c) Tagara

(d) Surat

👁Answer

Correct Answer: (c) Tagara


203. Karikala was the centre of many legends found in

(a) Manimekalai

(b) Silappadhikaram

(c) Purananuru

(d) Kuruntokai

👁Answer

Correct Answer: (b) Silappadhikaram


204. During the 4th century AD the Western Satraps were conquered by

(a) Sassanian rulers

(b) Afghan rulers

(c) Satavahanas

(d) Kadambas

👁Answer

Correct Answer: (a) Sassanian rulers


205. Sudarsana lake was reconstructed by

(a) Nahapana

(b) Chashtana

(c) Rudradaman I

(d) Harsha

👁Answer

Correct Answer: (c) Rudradaman I


206. The first ruler of the Satavahanas was

(a) Simuka

(b) Govinda

(c) Sri Satakarni

(d) Nahapana

👁Answer

Correct Answer: (a) Simuka


207. Naganib was a ___Queen.

(a) Gupta

(b) Andhra

(c) Saka

(d) Pallava

👁Answer

Correct Answer: (b) Andhra


208. Which of the following works of Kalidasa gives information about the Andhras?

(a) Sakuntala

(b) Malavikagnimitra

(c) Meghaduta

(d) Kumarasambhava

👁Answer

Correct Answer: (b) Malavikagnimitra


209. Satavahana rule was extended to the Coromandal Coast by

(a) Sri Yajna Satakarni

(b) Pulumayi II

(c) Sri Satakarni

(d) Simuka

👁Answer

Correct Answer: (b) Pulumayi II


210. Chashtana was the Satraps of

(a) Gujarat

(b) Malwa

(c) Kathiawar

(d) Kashmir

👁Answer

Correct Answer: (b) Malwa


211. Srikakulam was the capital of

(a) Sakas

(b) Pahlavas

(c) Andhras

(d) Ashoka

👁Answer

Correct Answer: (c) Andhras


212. In whose court did Asvaghosa live?

(a) Harsha

(b) Samudra Gupta

(c) Kanishka

(d) Ashoka

👁Answer

Correct Answer: (c) Kanishka


213. The Sunga period saw the growth of one of the following religions. Identify.

(a) Brahmanism

(b) Saivism

(c) Buddhism

(d) Nature worship

👁Answer

Correct Answer: (a) Brahmanism


214. Whose general was Appolodotus?

(a) Euthydemus

(b) Demetrius

(c) Diodotus

(d) Antichos

👁Answer

Correct Answer: (b) Demetrius


215. Who erected the Garuda pillar at Besnagar?

(a) Bhagabhadra

(b) Heliodorus

(c) Menander

(d) Antialkidas

👁Answer

Correct Answer: (a) Bhagabhadra


216. During the pre-Gupta age the foreign trade was most extensive with

(a) South East Asian Countries

(b) China

(c) Central Asia

(d) Roman Empire

👁Answer

Correct Answer: (d) Roman Empire


217. Which among the following was not affected by the invasion of the Persians on India?

(a) Script in the North-West

(b) Coinage

(c) Court Ceremonies

(d) Sculpture

👁Answer

Correct Answer: (d) Sculpture


218. Gandhara School of Art was deeply influenced by

(a) Chinese (Mongolian) art

(b) Hellenic art

(c) Ranion (Persian) art

(d) Local (Indian) art

👁Answer

Correct Answer: (b) Hellenic art


219. Which one of the following was not a characteristic of society in Mauryan times?

(a) Slavery

(b) Rigidity of Caste

(c) Prostitution

(d) Widow remarriage

👁Answer

Correct Answer: (d) Widow remarriage


220. The ancient Chola kingdom existed in the delta of the river

(a) Tungabhadra

(b) Cauvery

(c) Krishna

(d) Godavari

👁Answer

Correct Answer: (b) Cauvery


221. Which of the following statements about Arthasastra is not true?

(a) It prescribes the duty of a king

(b) It describes the then economic life of the country

(c) It lays down the principles of politics

(d) It highlights the need for financial reforms

👁Answer

Correct Answer: (d) It highlights the need for financial reforms


222. What is said to be the original home of the Sungas?

(a) Kalinga

(b) Vidisa

(c) Berar

(d) Bharhut

👁Answer

Correct Answer: (b) Vidisa


223. Milindapanho is a

(a) History of a dynasty

(b) Prakrit drama

(c) Sanskrit play

(d) Religious conversation

👁Answer

Correct Answer: (d) Religious conversation


224. Who wrote Ashtadhyayi?

(a) Panini

(b) Katyayana

(c) Jayadeva

(d) Bharatha

👁Answer

Correct Answer: (a) Panini


225. The first Persian ruler who occupied part of Indian territory was

(a) Cyrus

(b) Cambyses

(c) Darius

(d) Xerxes

👁Answer

Correct Answer: (a) Cyrus


226. Alexander the great, was obliged to go back because

(a) he fell ill

(b) he suffered defeat in India

(c) his forces refused to go further

(d) he did not like India

👁Answer

Correct Answer: (c) his forces refused to go further


227. The one most important feature of the Mauryan Administration was

(a) wide powers enjoyed by the provincial governors

(b) the presence of a 'council of ministers'

(c) the presence of vast, numerous powers of the bureaucracy

(d) an extensive network of spy-system

👁Answer

Correct Answer: (c) the presence of vast, numerous powers of the bureaucracy


228. The principles of Ashoka's Dharma (Dhamma) were taken from

(a) Buddhism

(b) Jainism

(c) Brahmanism

(d) The moral virtues of all Indian religions of that period

👁Answer

Correct Answer: (d) The moral virtues of all Indian religions of that period


229. Which social evil was conspicuously absent in ancient India?

(a) Polygamy

(b) Sati system

(c) Devadasi system

(d) Purdah system

👁Answer

Correct Answer: (d) Purdah system


230. The greatest Saka ruler of India, who was a great conqueror, is said to have gained fame by being well-versed in grammar, polity, logic, music etc. and had taken a vow not to kill men except in battle. Who was he?

(a) Chastana

(b) Nahapana

(c) Rudrasimha

(d) Rudradaman

👁Answer

Correct Answer: (b) Nahapana


231. The greatest Kushana ruler whose contribution to Buddhism was even greater than that of Ashoka, was

(a) Kadphises

(b) Kanishka I

(c) Vasishka

(d) Huvishka

👁Answer

Correct Answer: (b) Kanishka I


232. The fourth and the last Buddhist Council was convened by

(a) Ashoka

(b) Menander

(c) Kanishka

(d) Huvishka

👁Answer

Correct Answer: (c) Kanishka


233. The first image of the Buddha-was carved out during the reign of

(a) Ashoka

(b) Pusyamitra Shunga

(c) Kanishka I

(d) Menander

👁Answer

Correct Answer: (c) Kanishka I


234. The Gandhara-Mathura School of Art, which flourished during the Kushana period and the foreign influence of

(a) Greece

(b) Rome

(c) Both (a) and (b) above

(d) China

👁Answer

Correct Answer: (c) Both (a) and (b) above


235. During the reign of Kanishka, Buddhism for the first time went to China and from China it went to

(a) Burma and Tibet

(b) Thailand and Cambodia

(c) Korea and Japan

(d) Indonesia and Vietnam

👁Answer

Correct Answer: (c) Korea and Japan


236. Who of the following was the personal physician of Kanishka and also the author of a famous treatise on the Indian system of medicine?

(a) Charaka

(b) Susruta

(c) Nagarjuna

(d) Jevaka

👁Answer

Correct Answer: (a) Charaka


237. The worship of images (of Buddha) in India began during the period

(a) Mauryan

(b) Sunga

(c) Kushana

(d) Gupta

👁Answer

Correct Answer: (c) Kushana


238. The earliest stratum of the history of the Tamils is known as

(a) Chola Age

(b) Pandyan Age

(c) Sangam Age

(d) Pallava Age

👁Answer

Correct Answer: (c) Sangam Age


239. The Sangam Age in the history of South India represents

(a) The period of Aryanisation of South India

(b) A period when an assembly of a college of Tamil poets was held at Madurai

(c) A literary-cultural phase of the Tamilham during the first three centuries of the Christian era

(d) Both (b) and (c) above

👁Answer

Correct Answer: (d) Both (b) and (c) above


240. During the Sangam Age brisk and nourishing foreign trade was conducted from the south Indian ports of Muziris, Kaveripattnam or Poom-Puhar and Arikamedu to

(a) West Asia

(b) South East Asia

(c) Roman World

(d) Central Europe

👁Answer

Correct Answer: (c) Roman World


241. Which of the following was not one of the ruling dynasties of South India in the Sangam Age?

(a) Chola

(b) Chera

(c) Pandya

(d) Pallava

👁Answer

Correct Answer: (d) Pallava


242. Which of the following is one of the greatest classics of the Sangam literature?

(a) Tikappiyam

(b) Kural

(c) Pattuppattu

(d) Silapadikaram or Manimekalai

👁Answer

Correct Answer: (d) Silapadikaram or Manimekalai


243. Which of the following is the correct chronological sequence of the ruling dynasties of northern India, from the decline of the Mauryas to the rise of the imperial Guptas?

(a) Sungas, Indo-Greeks, Kushans, Sakas and Guptas

(b) Sungas, Kushans, Parthians, Sakas and Guptas

(c) Sungas, Kanvas, Indo-Greeks, Sakas, Parthians and Guptas

(d) Kanvas, Sungas, Indo-Greeks, Sakas, Parthians and Guptas

👁Answer

Correct Answer: (c) Sungas, Kanvas, Indo-Greeks, Sakas, Parthians and Guptas


244. The last great ruling dynasty of Magadha was

(a) Sunga

(b) Kanva

(c) Kusana

(d) Gupta

👁Answer

Correct Answer: (d) Gupta


245. Kanishka is associated with an era which is known as

(a) Vikram era

(b) Saka-Shalivahan era

(c) Saka era

(d) Gupta era

👁Answer

Correct Answer: (c) Saka era


246. The greatest conqueror among the Gupta rulers was

(a) Samudragupta

(b) Chandragupta II

(c) Kumargupta

(d) Skandagupta

👁Answer

Correct Answer: (a) Samudragupta


247. A Gupta king has been called an Indian Napoleon and he was also an accomplished poet and musician (player of Veena) who was he?

(a) Samudragupta

(b) Kumargupta

(c) Chandragupta II

(d) Skandagupta

👁Answer

Correct Answer: (a) Samudragupta


248. The famous Mehrauli Iron Pillar inscription describes the conquest of

(a) Samudragupta

(b) Chandragupta II

(c) Chandragupta Maurya

(d) Chandra of Indraprastha

👁Answer

Correct Answer: (b) Chandragupta II


249. The Gupta king who is known in the Indian legends as Vikramaditya was

(a) Chandragupta I

(b) Samudragupta

(c) Chandragupta II

(d) Skandagupta

👁Answer

Correct Answer: (c) Chandragupta II


250. The Chinese traveller Fa-hien visited India and left a detailed account of the reign of

(a) Samudragupta

(b) Chandragupta II

(c) Kumargupta I

(d) Skandagupta

👁Answer

Correct Answer: (b) Chandragupta II


251. The foremost astronomer and mathematician of the Gupta period was

(a) Aryabhatta

(b) Varahamihira

(c) Brahmagupta

(d) Vanabhata

👁Answer

Correct Answer: (a) Aryabhatta


252. The Gupta artists had attained the highest perfection in

(a) architecture

(b) sculpture

(c) terracotas

(d) painting

👁Answer

Correct Answer: (b) sculpture


253. The most important reason(s) for the decline of the Gupta empire was/were

(a) invasions of the Hunas

(b) weak later Gupta rulers

(c) independence of the later Gupta rulers

(d) (a) (b) and (c) above

👁Answer

Correct Answer: (d) (a) (b) and (c) above


254. After the decline of the Guptas, which of the following cities of North India emerged as the centre of political gravity of North India?

(a) Ajmer

(b) Kannauj

(c) Dhara

(d) Delhi

👁Answer

Correct Answer: (b) Kannauj


256. The Chinese traveller Hiuen Tsang, called the Prince of Pilgrims visited India during the reign of

(a) Harsha

(b) Chandragupta II

(c) Dharampala

(d) Devapala

👁Answer

Correct Answer: (a) Harsha


257. Harshacharita the biography of Harsha, was written by

(a) Banabhatta

(b) Sudraka

(c) Sri Harsha

(d) Gunadhva

👁Answer

Correct Answer: (a) Banabhatta


258. Harsha was defeated by

(a) Sasanka

(b) King of Valabhi

(c) Bhaskarvarman

(d) Pulkesin II

👁Answer

Correct Answer: (d) Pulkesin II


259. Harsha was the last great royal patron of

(a) Jainism

(b) Buddhism

(c) Shaivism

(d) Bhagavatism

👁Answer

Correct Answer: (b) Buddhism


260. After the death of Harsha, a tripartite struggle ensued between the three contemporary powers for the supremacy of Kannauj. Which of the following was not a party in the struggle?

(a) Gurjar Partiharas

(b) Rastrakutas

(c) Palas

(d) Paramaras

👁Answer

Correct Answer: (d) Paramaras


261. What was Chandragupta-II also known as?

(a) Samudragupta

(b) Vikramaditya

(c) Skandagupta

(d) Raanagupta

👁Answer

Correct Answer: (b) Vikramaditya


262. That the Rig Vedic Aryana were a pastoral people is borne out by the fact that

(a) there are many references to the cow in the Rig Veda

(b) Most of the wars were fought for the sake of cows

(c) Gifts made to priests were usually cows and not land

(d) All of the above

👁Answer

Correct Answer: (d) All of the above


263. The Aryans succeeded in their conflicts with the pre-Aryans because

(a) they used chariots driven by horses

(b) they were from an advanced urban culture

(c) they were taller and stronger

(d) they used elephants on a large scale

👁Answer

Correct Answer: (a) they used chariots driven by horses


264. Coins made of metal first appeared in

(a) Harappan Civilisation

(b) Later Vedic Age

(c) Age of the Buddha

(d) Age of the Mauryas

👁Answer

Correct Answer: (c) Age of the Buddha


265. In the early Vedic-period, Varna system was based on

(a) Education

(b) Birth

(c) Occupation

(d) Talen

👁Answer

Correct Answer: (c) Occupation


266. Arrange the following Magadhan dynasties in chronological order:

1.Nandas

2.Sisunagas

3. Mauryas

4.Haryankas

(a) IV, II, III and I

(b) II, I, IV and III

(c) IV, II, I and III

(d) III, I, IV and II

👁Answer

Correct Answer: (c) IV, II, I and III


267. Which of the following are beliefs of Buddhism?

(i) The world is full of sorrows.

(ii) People suffer on account of desire.

(iii) If desires are conquered, nirvana will be attained.

(iv) he existence of God and soul must be recognised.

(a) (i), (ii), (iii) and (iv)

(b) (ii) and (iii)

(c) (i), (ii) and (iii)

(d) (ii), (iii) and (iv)

👁Answer

Correct Answer: (c) (i), (ii) and (iii)


268. The Greeks were driven out of India by

(a) Bindusara

(b) Ashoka

(c) Chandragupta Vikramaditya

(d) Chandragupta Maurya

👁Answer

Correct Answer: (d) Chandragupta Maurya


269. The Great Bath of Indus Valley civilisation is found at

(a) Harappa

(b) Mohenjo-Daro

(c) Ropar

(d) Kalibangan

👁Answer

Correct Answer: (b) Mohenjo-Daro


270. Who was the court poet of Harsha-vardhana?

(a) Bhani

(b) Ravi Kirti

(c) Bana

(d) Vishnu Sharma

👁Answer

Correct Answer: (c) Bana


271. 'Prince of Pilgrims' was the name attributed to

(a) Fa-Hien

(b) I-tsing

(c) Hiuen Tsang

(d) Megasthenese

👁Answer

Correct Answer: (c) Hiuen Tsang


272. The coins of which of the following reveal their love for music?

(a) Maurya

(b) Nandas

(c) Guptas

(d) Cholas

👁Answer

Correct Answer: (c) Guptas


273. The year of accession of Kanishka to throne was

(a) 108 AD

(b) 58 AD

(c) 128 AD

(d) 78 AD

👁Answer

Correct Answer: (d) 78 AD


274. Kalinga was took place in the year

(a) 263 BC

(b) 240 BC

(c) 261 BC

(d) 232 BC

👁Answer

Correct Answer: (c) 261 BC


275. The first Grammarian of the Sanakrit language was

(a) Kalhana

(b) Panini

(c) Maitreyi

(d) Kalidasa

👁Answer

Correct Answer: (b) Panini


276. The famous poet Kalidasa lived in the court of

(a) Chandragupta

(b) Chandragupta-II

(c) Samudragupta

(d) Kumaragupta

👁Answer

Correct Answer: (b) Chandragupta-II


277. Which one of the following vedas contains sacrificial formulae?

(a) Sama Veda

(b) Yajur Veda

(c) Rig Veda

(d) Athrva Veda

👁Answer

Correct Answer: (b) Yajur Veda


278. When did the best productions of Gandhara sculpture appear?

(a) Mauryan Period

(b) Gupta Period

(c) Kushana Period

(d) Harsha Period

👁Answer

Correct Answer: (c) Kushana Period


279. The caves of Ajanta and EIlora belonged to

(a) Jains

(b) Hindus

(c) Buddhists

(d) Sikhs

👁Answer

Correct Answer: (c) Buddhists


280. Name the temple in Indonesia where scenes from Ramayana and Mahabharata are depicted?

(a) Brihadeshwara

(b) Angkor Wat

(c) Kailashnath

(d) Borobudur

👁Answer

Correct Answer: (d) Borobudur


281. The greatest Kushana ruler whose contribution to Buddhism was even greater than that of Ashoka was

(a) Kadphises

(b) Kanishka I

(c) Vaishka

(d) Huvishka

👁Answer

Correct Answer: (b) Kanishka I


282. The worship of images in India began during the _____ period.

(a) Mauryan

(b) Sunga

(c) Kusana

(d) Gupta

👁Answer

Correct Answer: (c) Kusana


283. The concept of Eight-Cold Path forms the theme of

(a) Dipavamsa

(b) Divyavadana

(c) Mahaparinibban Sutta

(d) Dharmachakrapravartana Sutta

👁Answer

Correct Answer: (d) Dharmachakrapravartana Sutta


284. The famous ruler of ancient India who is said to have been converted to Jainism, towards the end of his life, is

(a) Bindusara

(b) Samudragupta

(c) Chandragupta

(d) Ashoka

👁Answer

Correct Answer: (c) Chandragupta


285. The harappan economy was primarily___ in nature.

(a) Rural

(b) Industrial

(c) Urban

(d) Capitalist

👁Answer

Correct Answer: (c) Urban


286. The concept of Anuvrata was advocated by

(a) Mahayana Buddhism

(b) Jainism

(c) Lokayata School

(d) Hinayana Buddhism

👁Answer

Correct Answer: (b) Jainism


287. Who, from among the following rulers, had ruled over the largest part of India?

(a) Kanishka

(b) Chandragupta I

(c) Chandragupta Maurya

(d) Ashoka

👁Answer

Correct Answer: (c) Chandragupta Maurya


288. The Upanishads are a series of books devoted to

(a) Yoga

(b) Social law

(c) Religious rituals

(d) Philosophy

👁Answer

Correct Answer: (d) Philosophy


289. Which of the following temples has acquired the name of the Black Pagoda?

(a) Sun Temple

(b) Lingaraj Temple

(c) Bhuvaneshwari Temple

(d) Jagannathdeva Temple

👁Answer

Correct Answer: (a) Sun Temple


290. Whom was Ashvaghosha a contemporary of?

(a) Menander

(b) Harsha

(c) Kanishka

(d) Ashoka

👁Answer

Correct Answer: (c) Kanishka


291. Name the later Gupta ruler who had performed the Ashvaghosha Yajna (Horse Sacrifice) and assumed the Imperial title of Maharajadhiraj?

(a) Kamarupa

(b) Mahasena Gupta

(c) Adityasen

(d) Kumaragupta III

👁Answer

Correct Answer: (c) Adityasen


292. With what subject does the Mitakshara deal?

(a) Law

(b) Grammar

(c) Medicine

(d) Theology

👁Answer

Correct Answer: (a) Law


293. The Mauryan administration was highly

(a) Decentralized

(b) Bureaucratic

(c) Centralized

(d) Despotic

👁Answer

Correct Answer: (c) Centralized


294. Emperor Harsha's southward march was stopped on the Narmada river by

(a) Pulakesin-I

(b) Pulakesin-Il

(c) Vikramaditya-I

(d) Vikramaditya-II

👁Answer

Correct Answer: (b) Pulakesin-Il


295. The Buddha's Eight Fold Path did not include

(a) Right Resolve

(b) Right Views

(c) Right Speech

(d) Right Table Manners

👁Answer

Correct Answer: (d) Right Table Manners


296. The aim of Ashoka's Dhamma was

(a) Subtle conquest

(b) Religious domination

(c) A casteless society

(d) Non-violence and peace

👁Answer

Correct Answer: (d) Non-violence and peace


297. By whom had the stupa at Sanchi in Madhya Pradesh been built?

(a) Ashoka

(b) Harshavardhana

(c) Kanishka

(d) Chandragupta

👁Answer

Correct Answer: (a) Ashoka


298. The author of Ashtadhyayai is

(a) Charaka

(b) Panini

(c) AIyabhatta

(d) Chanakya

👁Answer

Correct Answer: (b) Panini


299. In the Rigvedic period, after the king the next most Important functionary of the State was the

(a) Senani

(b) Revenue collector

(c) Magician-doctor

(d) Purohita

👁Answer

Correct Answer: (d) Purohita


300. The Indus Valley Civilization has been assigned the period 2500-1800 BC on the basis of

(a) Mystical insight by modern seers

(b) Markings on seals

(c) Radio carbon dating

(d) Travellers written accounts

👁Answer

Correct Answer: (c) Radio carbon dating


Thursday, April 11, 2024

ANCIENT INDIA : MCQs-1

1. Which of the following Vedas deals with magic spells and witchcraft?

(a) Rigveda

(b) Samaveda

(c) Yajurveda

(d) Atharvaveda

👁Answer

Correct Answer: (d) Atharvaveda


2. The later Vedic Age means the age of the compilation of

(a) Samhitas

(b) Brahmanas

(c) Aranyakas

(d) All the above

👁Answer

Correct Answer: (d) All the above


3. The Vedic religion along with its Later (Vedic) developments is actually known as

(a) Hinduism

(b) Brahmanism

(c) Bhagavatism

(d) Vedic Dharma

👁Answer

Correct Answer: (b) Brahmanism


4. The Vedic Aryans first settled in the region of

(a) Central India

(b) Gangetic Doab

(c) Saptasindhu

(d) Kashmir and Punjab

👁Answer

Correct Answer: (c) Saptasindhu


5. Which of the following contains the famous Gayatrimantra?

(a) Rigveda

(b) Samaveda

(c) Kathopanishad

(d) Aitareya Brahmana

👁Answer

Correct Answer: (a) Rigveda


6. The famous Gayatrimantra is addressed to

(a) Indra

(b) Varuna

(c) Pashupati

(d) Savita

👁Answer

Correct Answer: (d) Savita


7. Two highest ,gods in the Vedic religion were

(a) Agni and Savitri

(b) Vishnu and Mitra

(c) Indra and Varuna

(d) Surya and Pushan

👁Answer

Correct Answer: (c) Indra and Varuna


8. Division of the Vedic society into four classes is clearly mentioned in the

(a) Yajurveda

(b) Purusa-sukta of Rigveda

(c) Upanishads

(d) Shatapatha Brahmana

👁Answer

Correct Answer: (b) Purusa-sukta of Rigveda


9. This Vedic God was 'a breaker of the forts' and also a 'war god'

(a) Indra

(b) Yama

(c) Marut

(d) Varuna

👁Answer

Correct Answer: (a) Indra


10. The Harappan or Indus Valley Civilisation flourished during the ____ age.

(a) Megalithic

(b) Paleolithic

(c) Neolithic

(d) Chalcolithic

👁Answer

Correct Answer: (d) Chalcolithic


11. The first metal to be extensively used by the people in India was

(a) Bronze

(b) Copper

(c) Iron

(d) Tin

👁Answer

Correct Answer: (b) Copper


12. Which of the following civilisations is net associated with the Harappan Civilisation?

(a) Mesopotamian

(b) Egyptian

(c) Sumerian

(d) Chinese

👁Answer

Correct Answer: (d) Chinese


13. Of the following scholars who was the first to discover the traces of the Harappan Civilisation?

(a) Sir John Marshall

(b) RD Banerji

(c) A Cunningham

(d) Daya Ram Sahani

👁Answer

Correct Answer: (d) Daya Ram Sahani


14. The Harappan Civilisation achieved far greater advancement than Sumer, Elam etc. on account of its

(a) town planning

(b) metal working

(c) weights and measures

(d) seals and figures

👁Answer

Correct Answer: (a) town planning


15. The town planning in the Harappan Civilisation was inspired by a regard for

(a) beauty and utility

(b) uniformity

(c) sanitation and public health

(d) demographic factor

👁Answer

Correct Answer: (c) sanitation and public health


16. The Indus or Harappan Civilisation is distinguished from the other contemporary civilisations by its

(a) town planning

(b) underground drainage system

(c) uniformity of weights and measures

(d) large agricultural surplus

👁Answer

Correct Answer: (b) underground drainage system


17. Match the location of the following Harappan sites: 
 List-1 (Sites)                      List-2 (States) 
A. Ropar                                 (i) Uttar Pradesh
 B. Alamgirpur                     (ii) Punjab
 C. Kalibangan                     (iii) Gujarat
 D. Dholavira                        (iv) Rajasthan 
 E. Banawali                         (v) Haryana
 Codes:
        A    B    C    D    E
a)    ii     i     iv     ii     v
b)    i     ii     iii     iv    v
c)    ii     i     iii     iv     v
d)    ii     iii     i     v i    v
👁Answer

Correct Answer: (a)


18. The date of the Harappan Civilisation (2300-1750 BC) has been fixed based on

(a) Pottery design

(b) Stratification

(c) Aryan invasion

(d) Radio Carbon-14 dating

👁Answer

Correct Answer: (d) Radio Carbon-14 dating


19. Most of the large Harappan towns had for fortifications which served the purpose of

(a) safety from robbers

(b) protection against cattle raiders

(c) protection against floods

(d) All the above

👁Answer

Correct Answer: (d) All the above


20. Cereal(s) grown by the people of the Harappan Civilisation was/were

(a) Wheat

(b) Rice

(c) Millet

(d) All the above

👁Answer

Correct Answer: (d) All the above


21. The utensils of the Indus Valley people were mainly made of

(a) clay

(b) copper

(c) bronze

(d) bras

👁Answer

Correct Answer: (a) clay


22. Which of the following metals was not known to the Indus valley people?

(a) gold

(b) silver

(c) copper

(d) iron

👁Answer

Correct Answer: (d) iron


23. Which of the following objects was not worshipped by the Indus valley people

(a) Mother Goddess

(b) Pashupati Shiva

(c) Trees such as Peepal and Acacia

(d) Trimurti

👁Answer

Correct Answer: (d) Trimurti


24. At which of the following Harappan sites has a supposed dockyard been found?

(a) Kalibangan

(b) Lothal

(c) Suktagendor

(d) Sotka Koli

👁Answer

Correct Answer: (b) Lothal


25. The economy of the Indus Valley people was based on?

(a) Agriculture

(b) Trade and Commerce

(c) Crafts

(d) All the above

👁Answer

Correct Answer: (d) All the above


26. The Harappan Civilisation declined as a result of

(a) Aryan invasion

(b) Decline in foreign trade

(c) Ecological factors

(d) Not definitely known factors

👁Answer

Correct Answer: (d) Not definitely known factors


27. The most common animal figure found at all the Harappan sites is

(a) unihorn bull

(b) cow

(c) bull

(d) tiger

👁Answer

Correct Answer: (a) unihorn bull


28. The term Aryan, Indo-Aryan or Indo-European denotes a _____concept?

(a) Linguistic

(b) Racial

(c) Religious

(d) Cultural

👁Answer

Correct Answer: (a) Linguistic


29. According to the most widely accepted view, the Aryans originally came from

(a) India

(b) Central Asia

(c) Central Europe

(d) Steppes of Russia

👁Answer

Correct Answer: (b) Central Asia


30. Which of the following Vedas was compiled first?

(a) Rigveda

(b) Samaveda

(c) Yajurveda

(d) Atharvaveda

👁Answer

Correct Answer: (a) Rigveda


31. The Vedic economy was based on

(a) trade and commerce

(b) crafts and industries

(c) agriculture and cattle rearing

(d) all the above

👁Answer

Correct Answer: (c) agriculture and cattle rearing


32. The normal form of government during the Vedic period was

(a) democracy

(b) republics

(c) oligarchy

(d) monarchy

👁Answer

Correct Answer: (d) monarchy


33. Two popular Assemblies of the Vedic period were

(a) Sabha and Mahasabha

(b) Mahasabha and Ganasabha

(c) Sabha and Samiti

(d) Ur and Kula

👁Answer

Correct Answer: (c) Sabha and Samiti


34. The Indo-Greek Kingdom set up in north Afghanistan in the beginning of the second century BC was

(a) Scythia

(b) Zedrasia

(c) Bactria

(d) Aria

👁Answer

Correct Answer: (a) Scythia


35. The beat specimens of Mauryan art are represented by their

(a) Stupas

(b) Pillars

(c) Chaityas

(d) Caves

👁Answer

Correct Answer: (b) Pillars


36. Which of the following does not represent an important source material for the Mauryan period?

(a) Literary works

(b) Foreign accounts

(c) Numismatic evidence

(d) Epigraphic sources

👁Answer

Correct Answer: (c) Numismatic evidence


37. According to Strabo, the Tamil kingdom to first send emissaries to meet Augustin in Athens in 20 BC, was

(a) Pallava

(b) Chola

(c) Pandya

(d) Chera

👁Answer

Correct Answer: (c) Pandya


38. Who among the following was the founder of the Nanda dynasty?

(a) Mahapadma Nanda

(b) Ashoka Nanda

(c) Dhana Nanda

(d) None of the above

👁Answer

Correct Answer: (a) Mahapadma Nanda


39. The word 'Veda' has been derived from the root word 'Vid' which means

(a) Divinity

(b) Sacredness

(c) Doctrine

(d) Knowledge

👁Answer

Correct Answer: (d) Knowledge


40. The Kushan rule was brought to an end by

(a) The Nagas

(b) The Britishers

(c) Samudragupta

(d) The Hindu Shahi Dynasty

👁Answer

Correct Answer: (d) The Hindu Shahi Dynasty


41. Ashoka has been particularly Influenced by the Buddhist monk

(a) Ambhi

(b) Upagupta

(c) Asvaghosha

(d) Vasubandhu

👁Answer

Correct Answer: (b) Upagupta


42. During Kanishka's reign, the centre of political activity shifted from Magadha to

(a) Delhi

(b) Ayodhya

(c) Kannauj

(d) Purushapura (Peshawar)

👁Answer

Correct Answer: (d) Purushapura (Peshawar)


43. Which of the following Sanskrit language?

(a) Kushanas

(b) Mauryas

(c) Guptas

(d) Indo-Greeks

👁Answer

Correct Answer: (c) Guptas


44. Who had got the Konark Sun Temple constructed?

(a) Kanishka

(b) Ashoka

(c) Narasimha Deva II

(d) Rajendra Chola

👁Answer

Correct Answer: (c) Narasimha Deva II


45. Which one of the following sculptures invariably used green schist as the medium?

(a) Maurya sculptures

(b) Mathura sculptures

(c) Bharhut sculptures

(d) Gandhara sculptures

👁Answer

Correct Answer: (c) Bharhut sculptures


46. Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta period?

(a) Saumilla

(b) Sudraka

(c) Shaunaka

(d) Susrutha

👁Answer

Correct Answer: (d) Susrutha


47. In the context of ancient Indian society, which one of the following terms does not belong to the category of the other three?

(a) Kula

(b) Vamsa

(c) Kosa

(d) Gotra

👁Answer

Correct Answer: (c) Kosa


48. Who wrote Mrichchhakatika (Clay Cart)?

(a) Akbar

(b) Kalidas

(c) Sudraka

(d) Dandin

👁Answer

Correct Answer: (c) Sudraka


49. After the partition of India, the largest number of Harappan towns and settlements have been found In

(a) Punjab

(b) Haryana

(c) Gujarat

(d) Uttar Pradesh

👁Answer

Correct Answer: (c) Gujarat


50. The Indus Valley civilisation can be said to belong to the

(a) Paleolithic age

(b) Primitive age

(c) Neolithic age

(d) Bronze age

👁Answer

Correct Answer: (d) Bronze age


51. Who among the following used to hold a religious assembly at Prayag every five year?

(a) Ashoka

(b) Harshvardhana

(c) Kanishka

(d) Chandragupta Vikramaditya

👁Answer

Correct Answer: (b) Harshvardhana


52. Gautam Buddha as a prince was known as

(a) Gautam

(b) Siddhartha

(c) Rahul

(d) Suddhodhana

👁Answer

Correct Answer: (b) Siddhartha


53. The Jatakas are a collection of stories

(a) Meant for children

(b) Based on pet Hindu myths

(c) About Jains saints

(d) Pertaining to several different earlier births of the Buddha

👁Answer

Correct Answer: (d) Pertaining to several different earlier births of the Buddha


54. Architectural developments In India manifested themselves In their full glory during the period of the

(a) Guptas

(b) Nandas

(c) Mauryas

(d) Cholas

👁Answer

Correct Answer: (a) Guptas


55. The deep transforming effect that the Kalinga War had on Ashoka has been described in

(a) Archaeological excavations

(b) Rock edicts

(c) Coins

(d) Pillar edicts

👁Answer

Correct Answer: (b) Rock edicts


56. The proud title of 'Vikramaditya' had been assumed by

(a) Harsha

(b) Chandragupta II

(c) Kanishka

(d) Samudragupta

👁Answer

Correct Answer: (b) Chandragupta II


57. In which region was the first metallic coin used In India?

(a) The Indo-Gangetic plain of central India

(b) The Himalayas

(c) Bihar and Eastern Uttar Pradesh

(d) The Deccan Plateau

👁Answer

Correct Answer: (a) The Indo-Gangetic plain of central India


58. Which of the following was the first metal to be discovered and used as tools by humans?

(a) Iron

(b) Gold

(c) Tin

(d) Copper

👁Answer

Correct Answer: (d) Copper


59. The philosophy propounded in the Upanishads is known as

(a) Advaita

(b) Vedanta

(c) Yoga

(d) Samkhya

👁Answer

Correct Answer: (b) Vedanta


60. After the growth of the Vedic religion the most important development in the history of the so-called Hinduism was the development of

(a) Shaivism

(b) Saktism

(c) Bhagavatism

(d) Tantricism

👁Answer

Correct Answer: (c) Bhagavatism


61. Bhagavatiam refers to worship of

(a) Vasudeva Krishna

(b) Brahma

(c) Brahma-Vishnu-Shiva

(d) Durga as Shakti

👁Answer

Correct Answer: (a) Vasudeva Krishna


62. Vaishnavism, a later development of Bhagavatism, advocates the worship of

(a) Vishnu

(b) Ram and Krishna

(c) Vishnu and his incarnations

(d) Vishnu and Lakshmi

👁Answer

Correct Answer: (c) Vishnu and his incarnations


63. The Hindu social sacraments such as marriage etc. are performed on the basis of the rituals described in the

(a) Rigveda

(b) Yajurveda

(c) Grihyasutras

(d) Upanishad

👁Answer

Correct Answer: (c) Grihyasutras


64. The founder of Jainism was

(a) Rishbha

(b) Neminath

(c) Parsvanatha

(d) Vardhaman Mahavira

👁Answer

Correct Answer: (c) Parsvanatha


65. Vardhamana Mahavira the 24th Tirthankar of Jainism was born at ____ and died at ____.

(a) Vaishali and Rajagriha

(b) Kusinara and Pava

(c) Kundagrama and Pava

(d) Kashi and Champa

👁Answer

Correct Answer: (c) Kundagrama and Pava


66. The 'Three Jewels' (Triratnas) of Jainism are

(a) right faith or intentions, right knowledge and right conduct

(b) right action, right livelihood and right effort

(c) right thoughts, non-violence and non-attachment

(d) right speech, right thinking and right behaviour

👁Answer

Correct Answer: (a) right faith or intentions, right knowledge and right conduct


67. Of the five vows (Panch Anuvratas) of Jainism, four existed before Mahavira. The one which he added was

(a) not to kill (non-injury)

(b) not to steal

(c) non-attachment to worldly things

(d) celibacy

👁Answer

Correct Answer: (d) celibacy


68. In Jainism the aim of life is to attain Nirvana or Moksha for which one has to

(a) follow three jewels and five vows

(b) practice, non-violence and non-injury to all living beings

(c) renounce the world and attain right knowledge

(d) believe in the Jains and absolute non-violence

👁Answer

Correct Answer: (a) follow three jewels and five vows


69. Jainism was divided into two sects - Swetambaras (White-clad) and Digambaras (Sky clad or naked) - During the reign of the

(a) Nandas

(b) Mauryas

(c) Kusanas

(d) Shungas

👁Answer

Correct Answer: (b) Mauryas


70. The name Buddha means

(a) enlightened

(b) learned

(c) divine

(d) sacred

👁Answer

Correct Answer: (a) enlightened


71. Match the events of the Buddha's life with the place a of their occurrence:

List-1                                                     List-2

A. Birth                                                (i) Kusinagar

B. Attainment of knowledge                (ii) Sarnath

C. First Sermon                                    (iii) Bodh-Gaya

D. Death                                                (iv) Lumbini

Codes:
        A    B    C    D   
a)        ii    iii     iv    
b)    ii         iv     iii   
c)    iii     i        iv     

d)    iv     iii     ii    i

👁Answer

Correct Answer: (d)


72. Buddhism was divided into Mahayana and Hinayana during the reign of

(a) Asoka

(b) Kanishka

(c) Menander

(d) Harsha

👁Answer

Correct Answer: (b) Kanishka


73. The great exponent of Mahayana Buddhism was

(a) Ashvaghosa

(b) Vasubandhu

(c) Nagarjuna

(d) Nagasena

👁Answer

Correct Answer: (c) Nagarjuna


74. Jatakas are the stories of

(a) Buddha's life

(b) Buddha's previous lives

(c) The lives of the future Buddhas

(d) Great saints of Buddhism

👁Answer

Correct Answer: (b) Buddha's previous lives


75. Outside India, Buddhism was first accepted in

(a) China

(b) Japan

(c) Sri Lanka

(d) Tibet

👁Answer

Correct Answer: (c) Sri Lanka


76. In the sixth century BC northern India was divided into

(a) sixteen great states

(b) eight republican states

(c) both (a) and (b) above

(d) Anga and Magadha

👁Answer

Correct Answer: (c) both (a) and (b) above


77. Of all the states in northern India in 6th century BC which of the following states emerged as the most powerful?

(a) Anga

(b) Magadha

(c) Kashi

(d) Kosala

👁Answer

Correct Answer: (b) Magadha


78. When Alexander invaded India, Magadha was being ruled by the

(a) Haryankas

(b) Sisunagas

(c) Nandas

(d) Mauryas

👁Answer

Correct Answer: (c) Nandas


79. Chandragupta Maurya with the help of Chanakya decided to overthrow the Nandas because

(a) Chanakya had been humiliated by the Nandas

(b) the Nandas were low-born

(c) the Nandas had accumulated a great deal of wealth by extortion and oppression of the people

(d) Chanakya wanted to restore the ideal of Kshatriya rule

👁Answer

Correct Answer: (c) the Nandas had accumulated a great deal of wealth by extortion and oppression of the people


80. The decline of the Nandas at the hands of Kautilya and Chandragupta Maurya has been vividly portrayed in the Sanakrit play written by Kalidasa

(a) Mudrarakshas

(b) Devichandragupta

(c) Malavikagnimitram

(d) Mrichhakatika

👁Answer

Correct Answer: (c) Malavikagnimitram


81. Kautilya (also known as Vishnugupta and Chanakya) is the author of Arthasastra which has been compared with

(a) Plato's State

(b) Machiavelli's Prince

(c) Karl Marx's Das Kapital

(d) Hitler's Mein Kampf

👁Answer

Correct Answer: (b) Machiavelli's Prince


82. Megasthanes, the ambassador of Selucus at the Mauryan court in Pataliputra, wrote an account of the period in his book

(a) Travels of Megasthanes

(b) Indika

(c) Indicoplecusts

(d) Both (b) and (c)

👁Answer

Correct Answer: (b) Indika


83. Which of the following is the single most important source of the history of Ashoka?

(a) Sri Lankan chronicles Dipavamsa and Mahavamsa

(b) Buddhist works Divyavadana and Ashokavadana

(c) Inscriptions of Ashoka

(d) Archaeological Sources and the Puranas

👁Answer

Correct Answer: (c) Inscriptions of Ashoka


84. After the Kalinga War, Ashoka decided never to wage any war because?

(a) After the conquest of Kalinga the political unity of Mauryan India had been achieved

(b) Ashoka felt apologetic about the destruction of men and material on both sides in the war

(c) He was moved by the violence, slaughter and sufferings to the combatants and non combatants in the war

(d) Shortly after the war he adopted Buddhism which was opposed to violence

👁Answer

Correct Answer: (c) He was moved by the violence, slaughter and sufferings to the combatants and non combatants in the war


85. In his inscriptions Ashoka called himself

(a) Devanampriya Priyadarshi King

(b) Ashoka Priyadarshi

(c) Dhammasoka (Dharmasoka)

(d) Daivaputra

👁Answer

Correct Answer: (a) Devanampriya Priyadarshi King


86. Ashoka’s claim to be one of the greatest rulers in world history life in the fact that

(a) his aims covered both the religious and secular aspects of life

(b) he worked for the material moral and spiritual uplift of the people

(c) after a single conquest he dedicated himself completely to the cause of peace

(d) he attempted to unify the people of different castes and communities into a bound of common moral ideal

👁Answer

Correct Answer: (c) after a single conquest he dedicated himself completely to the cause of peace


87. The moat important official post with vast responsibilities created by Asoka was

(a) Rajuka

(b) Yukta

(c) Dharamamahamatya

(d) Prativedaka

👁Answer

Correct Answer: (c) Dharamamahamatya


88. The Mauryan sculptors had attained the highest perfection in the carving of

(a) floral designs

(b) pillars

(c) animal figures

(d) yaksha figures

👁Answer

Correct Answer: (c) animal figures


89. The most striking feature of the Ashokan pillars is their

(a) monolithic structure

(b) carving

(c) polish

(d) uniformity of workmanship

👁Answer

Correct Answer: (c) polish


90. Which of the following was not one of the actual cause for the decline of the Mauryan empire?

(a) Ashoka's pacifist policies

(b) Division of the empire after Ashoka

(c) Foreign aggressions particularly Greek

(d) Economic and financial crisis

👁Answer

Correct Answer: (a) Ashoka's pacifist policies


91. Who usurped power from the Mauryas after killing the last Mauryan ruler Brihadratha?

(a) Pushyamitra Sunga

(b) Agnimitra

(c) Vasumitra

(d) Jyesthamitra

👁Answer

Correct Answer: (a) Pushyamitra Sunga


92. The most famous Indo-Greek ruler of India, famous for his sense of Justice and dialogues with a Buddhist monk Nagasena (as described in the Buddhist work Milinda Panho) was

(a) Demetrius

(b) Menander

(c) Eukratises

(d) Heliocles

👁Answer

Correct Answer: (b) Menander


93. The first great empire to the south of the Vindhayas was of the

(a) Cholas

(b) Cheras

(c) Pandyas

(d) Satavahanas

👁Answer

Correct Answer: (d) Satavahanas


94. The greatest claim to fame of the Satavahanas is on account of

(a) Pursuing a tolerant religious policy and giving common patronage to Buddhism and Brahmanism

(b) Adoption of Prakrit as their court language in preference to Sanskrit

(c) Great economic prosperity and brisk inland and foreign trade

(d) Great contribution to Indian art as evident from the art of Amravati and Nagarjunakonda

👁Answer

Correct Answer: (c) Great economic prosperity and brisk inland and foreign trade


95. Mohenjo-Daro is situated in

(a) Montgomery district

(b) Larkana district

(c) Chandigarh area

(d) Gujarat

👁Answer

Correct Answer: (b) Larkana district


96. Which of the following is the oldest of the Vedas?

(a) Sama Veda

(b) Atharva Veda

(c) Yajur Veda

(d) Rig Veda

👁Answer

Correct Answer: (d) Rig Veda


97. The family of the Rig Vedic Aryans was

(a) Patrilineal

(b) Patriarchal

(c) Matriarchal

(d) Matrilineal

👁Answer

Correct Answer: (b) Patriarchal


98. Gautama Buddha was brought up by

(a) Mahaprajapati

(b) Mayadevi

(c) Kundavi

(d) Sangamitra

👁Answer

Correct Answer: (a) Mahaprajapati


99. Mahavira was

(a) the 20th Tirthankara

(b) the 21st Tirthankara

(c) the 23rd Tirthankara

(d) the 24th Tirthankara

👁Answer

Correct Answer: (d) the 24th Tirthankara


100. The Phrsae the 'Light of Asia' is applied to

(a) Alexander

(b) Chandragupta Maurya

(c) Mahavira

(d) The Buddha

👁Answer

Correct Answer: (d) The Buddha


QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Alpha-Numeric Reasoning Questions Alpha-Numeric Reasoning Questions Sets 1-5...

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.