Sunday, April 7, 2024

Army Public School AWES PGT History 2013 Previous Year Paper with Answers

1. What is Stratigraphy?

a. Study of artefacts

b. Study of historical layers

c. Study of coins

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: b. Study of historical layers


2. ‘Chanhudaro’ was famous for

a. Ship building

b. Textile

c. Craft

d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: c. Craft


3. The Indus Valley settlement where evidence of a ploughed field was found

a. Kalibangan

b. Mohenjodaro

c. Harappa

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: a. Kalibangan


4. ‘Epigraphy’ is

a. Study of inscriptions

b. Study of legal texts

c. Study of coins

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: a. Study of inscriptions


5. ‘Oligarchy’ is a form of government where power is exercised by

a. A group of women

b. The king

c. A group of men

d. The priests

👁Answer

Correct Answer: c. A group of men


6. Which English man deciphered Kharosthi Script?

a. Alexander Cunningham

b. James Prinsep

c. Arthur John

d. R.E.M. Wheeler

👁Answer

Correct Answer: b. James Prinsep


7. Megasthenes, a Greek ambassador visited the court of

a. Ashoka

b. Samudragupta

c. Skandgupta

d. Chandragupta Maurya

👁Answer

Correct Answer: d. Chandragupta Maurya


8. The ‘Prayag Prashasti’ also known as the Allahabad Pillar Inscription was composed by whom in Sanskrit?

a. Harishena

b. Chanakya

c. Panini

d. Banabhatta

👁Answer

Correct Answer: a. Harishena


9. What does the word ‘Ashoka’ literally mean in Sanskrit?

a. Beloved of Gods

b. One with a pleasing appearance

c. Beautiful face

d. Without sorrow

👁Answer

Correct Answer: c. Beautiful face


10. Name the Chinese pilgrim who came to India in 5th century

a. I-Tsing

b. Hieun Tsang

c. Fa Hien

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: c. Fa Hien


11. Who is a literary figure of Gupta Age?

a. Bhairavi

b. Kalidasa

c. Vishakha Dutt

d. All of these

👁Answer

Correct Answer: b. Kalidasa


12. These rulers considered themselves godlike & adopted the title ‘devaputra’ or ‘son of god’

a. Mauryas

b. Guptas

c. Kushana

d. Shakas

👁Answer

Correct Answer: c. Kushana


13. Endogamy refers to marriage

a. Within a unit (like kin, group, caste)

b. Outside the unit

c. Where the man has several wives

d. Where the woman has several husbands

👁Answer

Correct Answer: a. Within a unit (like kin, group, caste)


14. V. S. Sukthankar was a great scholar of

a. English

b. French

c. Tamil

d. Sanskrit

👁Answer

Correct Answer: d. Sanskrit


15. Buddha’s teachings were compiled by his disciples and are known as

a. Dipavamsa

b. Tripitaka

c. Mahavamsa d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: b. Tripitaka


16. In the social structure of ancient India who were called ‘Anirvasit’?

a. Brahmin and Kshatriya

b. Vaishyas and Shudras

c. Only Shudras

d. People outside Varna

👁Answer

Correct Answer: c. Only Shudras


17. Who is the first Tirthankar?

a. Rishabhdev

b. Neminath

c. Parsvanath

d. Vardhaman

👁Answer

Correct Answer: c. Parsvanath


18. Which statement is not correct?

a. Buddhism and Jainism grew in sixth century B. C.

b. Buddhism and Jainism were against Brahmanism

c. Buddhism and Jainism followed the same concept of Ahimsa

d. Buddha and Mahavira both were Kshatriyas by birth

👁Answer

Correct Answer: c. Buddhism and Jainism followed the same concept of Ahimsa


19. ‘Mrichchhakatika’ a famous play was written in Sanskrit by

a. B.B. Lal

b. Shudraka

c. Prabhavati Gupta

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: b. Shudraka


20. Ibn- Batuta came to India from

a. Morocco

b. Italy

c. Samarkand

d. Turkey

👁Answer

Correct Answer: a. Morocco


21. In Sufism, the term ‘wali’ signifies

a. Friend of God

b. Successor

c. A chain

d. Pilgrimage

👁Answer

Correct Answer: a. Friend of God


22. This Sikh Guru laid the foundation of the ‘Khalsa Panth’

a. Guru Tegh Bahadur

b. Guru Gobind Singh

c. Guru Nanak

d. Guru Arjan Dev

👁Answer

Correct Answer: b. Guru Gobind Singh


23. The Vaishnav Bhakti saints in South India were called

a. Alvars

b. Nayanars

c. Saguna

d. Nirguna

👁Answer

Correct Answer: a. Alvars


24. The followers of Basavanna who led a movement in Karnataka were called

a. Lingayats

b. Naths

c. Brahmins

d. Jogis

👁Answer

Correct Answer: a. Lingayats


25. Military commanders who were given territories to govern in Vijayanagara were called

a. Rayas

b. Amirs

c. Amara- Nayakas

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: c. Amara- Nayakas


26. The very huge main entrance gate of the temples in South India is known as

a. Shikhar

b. Garbhagrah

c. Gopuram

d. Mandapas

👁Answer

Correct Answer: c. Gopuram


27. Non- resident cultivators who belong to some other village but cultivated land elsewhere on contractual basis, during Mughal period were known as

a. Khud- Kashta

b. Pahi- kashta

c. Majur

d. Ryots

👁Answer

Correct Answer: b. Pahi- kashta


28. The last Mughal ruler was

a. Bahadur Shah I

b. Bahadur Shah II

c. Jahandar Shah

d. Muhammad Shah

👁Answer

Correct Answer: b. Bahadur Shah II


29. Land which was never allowed to lie fallow was called

a. Chachar

b. Banjar

c. Parauti

d. Polaj

👁Answer

Correct Answer: d. Polaj


30. What was ‘Zawabit’?

a. Secular Law

b. Islamic Law

c. Persian Law

d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: a. Secular Law


31. Relation between Gulbadan Begum (author of a famous book) and Babur was of

a. Daughter and father

b. Sister and brother

c. Mother and son

d. None of them

👁Answer

Correct Answer: d. None of them


32. ‘Akbar Nama’ of Abul Fazal is divided into three books, of which, first two are chronicles. The third book is the

a. Badshah Nama

b. Ain-i-Akbari

c. Char Chaman

d. Alamgir Nama

👁Answer

Correct Answer: b. Ain-i-Akbari


33. ‘Chahar Taslim’ is a mode of salutation which meant

a. Complete prostration

b. Kissing the ground

c. Salutation done four times

d. All of above

👁Answer

Correct Answer: c. Salutation done four times


34. In Bengal, during British Rule, Jotedars was a class of rich

a. Peasants

b. Big Zamindars

c. Big and powerful labourers

d. Company’s big officials

👁Answer

Correct Answer: c. Big and powerful labourers


35. Francis Buchanan who came to India between 1794-1815 was a

a. Philosopher

b. Viceroy

c. Physician

d. Queen Victoria’s relative

👁Answer

Correct Answer: c. Physician


36. The ruler who made Persian the leading language of the Mughal court was

a. Babur

b. Akbar

c. Shah Alam II

d. Humayun

👁Answer

Correct Answer: a. Babur


37. Sidhu Manjhi was the leader of the

a. Bhil Rebellion

b. Santhal Rebellion

c. Kol Rebellion

d. The Paharias Rebellion

👁Answer

Correct Answer: b. Santhal Rebellion


38. The revenue system introduced in the Bombay Deccan came to be known as

a. Mahalwari Settlement

b. Permanent Settlement

c. Ryotwari Settlement

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: c. Ryotwari Settlement


39. What is Bell of Arms?

a. It is a storeroom in which weapons are kept

b. It is a darkroom where government secret reports are kept

c. It is a big hall where special prayers are held with drums and bells

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: a. It is a storeroom in which weapons are kept


40. Which town was not related with Revolt of 1857?

a. Meerut

b. Delhi

c. Amritsar

d. Lucknow

👁Answer

Correct Answer: c. Amritsar


41. Who was Kunwar Singh?

a. He was a local zamindar in Arrah in Bihar

b. He was a rich zamindar in Aligarh in Uttar Pradesh

c. He was a Talukdar in Awadh

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: d. None of the above


42. With reference to Awadh, who uttered the statement, ‘A cherry that will drop into our mouth one day’?

a. Lord Dalhousie

b. Lord William Bentinck

c. Lord Hardinge

d. Lord Wellesley

👁Answer

Correct Answer: a. Lord Dalhousie


43. Who has written the popular lines "khoob lari mardani who toh Jhansi wali rani thi"?

a. Prithvi Raj Chauhan

b. Mahadevi Verma

c. Subhadra Kumari Chauhan

d. Maithali Saran Gupta

👁Answer

Correct Answer: c. Subhadra Kumari Chauhan


44. Ganj refers to a

a. Very big but mobile market

b. Small fixed market

c. Temporary market of a metro

d. Market of Banjaras and nomads

👁Answer

Correct Answer: b. Small fixed market


45. Who set up their commercial base in 1605 in Masulipatnam?

a. The French

b. The Dutch

c. The Portuguese

d. The English

👁Answer

Correct Answer: b. The Dutch


46. The Gurkha War of 1815- 16 led to British interest in

a. Kathmandu

b. Mussoori

c. Shimla

d. Nainital

👁Answer

Correct Answer: a. Kathmandu


47. Binodini Dasi (1863- 1941) was a pioneering figure in

a. Hindi Theatre

b. Bengali Theatre

c. Marathi Theatre

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: b. Bengali Theatre


48. King George V and Queen Mary came to India in

a. 1911

b. 1905

c. 1916

d. 1928

👁Answer

Correct Answer: a. 1911


49. Ionic capital, Doric capital, Corinthian capital are the three organizational systems of

a. Ancient Dutch Architecture

b. Ancient British Architecture

c. Ancient Greek Architecture

d. Ancient French Architecture

👁Answer

Correct Answer: c. Ancient Greek Architecture


50. The Rowlatt Act

a. Was termed the ‘Black Act’

b. Provided for detention without trial

c. Was opposed by Gandhiji

d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: d. All of the above


51. Civil Disobedience Movement was started in 1930 with

a. Rowlatt Satyagraha

b. Champaran Movement

c. Dandi March

d. Khilafat Movement

👁Answer

Correct Answer: c. Dandi March


52. Purna Swaraj was accepted by Congress under the Chairmanship of

a. Jawaharlal Nehru

b. Mahatma Gandhi

c. Motilal Nehru

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: a. Jawaharlal Nehru


53. The Muslim League was initially floated in 1906 in

a. Delhi

b. Dhaka

c. Bombay

d. Calcutta

👁Answer

Correct Answer: b. Dhaka


54. The name ‘Pakistan’ or ‘Pak- stan’ was coined by

a. Shafaqat Ali

b. Choudhry Rehmat Ali

c. Kifayat Ali

d. M.A. Jinnah

👁Answer

Correct Answer: b. Choudhry Rehmat Ali


55. The Prime Minister of Britain at time of India’s freedom was

a. Churchill

b. Attlee

c. Disraeli

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: b. Attlee


56. The Khilafat movement subsided following the

a. Withdrawal of support by Congress

b. Abandonment of the policy of discrimination against the Muslims by the British

c. Reservation of seats for Muslims in Central and Provincial legislatures under the Act of 1919

d. Assumption of power by Mustafa Kamal Pasha in Turkey and abolition of Caliphate

👁Answer

Correct Answer: d. Assumption of power by Mustafa Kamal Pasha in Turkey and abolition of Caliphate


57. On September 20, 1932 Mahatma Gandhi began a fast unto death in Yervada Jail against

a. British repression of the satyagrahis

b. Violation of the Gandhi- Irwin Pact

c. Communal Award of Ramsay Mac Donald

d. Communal riots in Calcutta

👁Answer

Correct Answer: c. Communal Award of Ramsay Mac Donald


58. "To sound the order of retreat just when public enthusiasm was reaching the boiling point was nothing short of a national calamity." Who said it regarding the unilateral withdrawal of the Non-Cooperation movement by Gandhi in February, 1922?

a. S.C. Bose

b. J.L. Nehru

c. Mohammad Ali

d. C.R. Das

👁Answer

Correct Answer: a. S.C. Bose


59. Who declared, "The only hope for India is from the masses. The upper classes are physically and morally dead"?

a. Gopalkrishna Gokhale

b. Bal Gangadhar Tilak

c. Mahatma Gandhi

d. Swami Vivekananda

👁Answer

Correct Answer: d. Swami Vivekananda


60. What was the chief programme of the Swaraj party?

a. Council entry

b. Constitutional opposition

c. Rural reconstruction programme

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: a. Council entry


61. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution?

a. Aruna Asaf Ali

b. Rajendra Prasad

c. J.L. Nehru

d. B.R. Ambedkar

👁Answer

Correct Answer: d. B.R. Ambedkar


62. Who was the Congress President when India became free?

a. Mahatma Gandhi

b. Jawaharlal Nehru

c. J.B. Kripalani

d. Sardar Patel

👁Answer

Correct Answer: c. J.B. Kripalani


63. The ‘Quit India’ campaign was launched by the Congress after the failure of the

a. Cripps Mission

b. Shimla Conference

c. Cabinet Mission

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: a. Cripps Mission


64. The boundary between India and Pakistan was demarcated by

a. Lord Mountbatten

b. Sir Cyril Radcliffe

c. Sir Strafford Cripps

d. Sir Pethic Lawrence

👁Answer

Correct Answer: b. Sir Cyril Radcliffe


65. What were the Hindu counterparts to the movements of Tabligh and Tanzim?

a. Satya Shodhak Movement

b. Shuddhi and Sangathan

c. Self Respect Movement

d. Rashtriya Svayamsevak Sangh

👁Answer

Correct Answer: b. Shuddhi and Sangathan


66. In March 1908, who was elected as the ‘Permanent’ President of the Muslim League?

a. Nawab Salimullah

b. Syed Ahmad Khan

c. Aga Khan

d. Syed Amir Ali

👁Answer

Correct Answer: c. Aga Khan


67. The Governor General of India who initiated the introduction of English in India was

a. Lord Curzon

b. Lord Macaulay

c. Lord Bentinck

d. Lord Hastings

👁Answer

Correct Answer: c. Lord Bentinck


68. The second Muslim President of the INC was

a. Ajmal Khan

b. M.A. Jinnah

c. Abdul Kalam Azad

d. Rahimullah Sayani

👁Answer

Correct Answer: d. Rahimullah Sayani


69. Who was the Viceroy of India when the Quit India Movement started in 1942?

a. Linlithgow

b. Willingdon

c. Wavell

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: a. Linlithgow


70. ‘Kesari’ was

a. An organization for social reform started by Tilak

b. An English language paper owned by S N Banerji

c. A Marathi newspaper

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: c. A Marathi newspaper


71. With Mahmud, came a scholar to India who wrote ‘Kitab-ul-Hind’. His name was

a. Utbi

b. Al-Barauni

c. Al-Masudi

d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: b. Al-Barauni


72. What is Ethnography?

a. The study of evolutionary aspects of human biology

b. The study of contemporary ethnic groups

c. The study of cultural groups

d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: c. The study of cultural groups


73. Mesolithic Period was the period when

a. Fire was discovered

b. Wheel was invented

c. Farming began

d. Man began to use fine tools

👁Answer

Correct Answer: d. Man began to use fine tools


74. Sacred Temples ‘Ziggurats’ are also known as

a. Hills of Heaven

b. A city of Heaven

c. A city of Gold

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: a. Hills of Heaven


75. Who was the famous king who got prepared the world’s first Code of Laws?

a. Zimrilim

b. Hammurabi

c. Al- Zakt

d. None of them

👁Answer

Correct Answer: b. Hammurabi


76. The term ‘Patrician’ is used for

a. Rich landlords and nobility

b. The peasant class

c. The class of tenants

d. The class of artisans

👁Answer

Correct Answer: a. Rich landlords and nobility


77. The term ‘Pax- Romana’ means

a. Agricultural Movement

b. Industrial Growth

c. Peace and prosperity

d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: c. Peace and prosperity


78. What is meant by Aramaic?

a. Language related to Spain

b. Language related to Hebrew

c. Language of Egypt

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: b. Language related to Hebrew


79. Arabic literary work ‘Rubaiyat’ was a work by

a. Al- Firdausi

b. Omar Khayyam

c. Al- Razi

d. Ibn- Sina

👁Answer

Correct Answer: b. Omar Khayyam


80. What is meant by the term ‘Abbasid Revolution’?

a. The revolution that broke out in the distant region of Khurasan (Eastern Iran)

b. The revolution which portrayed the Umayyad regime as evil

c. The revolution that led to a change of dynasty, political structure and culture of Islam

d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: c. The revolution that led to a change of dynasty, political structure and culture of Islam


81. What is ‘Shahnama’?

a. An epic of 50,000 couplets which poetically depicts Iran’s creation

b. An epic of ‘Moroccan Literature’

c. A compilation of Arabic short stories

d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: a. An epic of 50,000 couplets which poetically depicts Iran’s creation


82. Barbarian is a Greek term which meant

a. Cruel and greedy

b. Non- Greek

c. Unable to speak and reason

d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: d. All of the above


83. Whose house was called a ‘Manor’?

a. One who owned vast tracts of land and pastures

b. One who had his own dwellings and homes

c. The one who owned the home and fields of his tenant- peasants

d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: d. All of the above


84. Who were ‘Serfs’?

a. The lowest category of peasants

b. The highest category of peasants

c. A category of tenants

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: a. The lowest category of peasants


85. The first printing press was started by

a. Erasmus

b. Gutenberg

c. Machiavelli

d. Francesco Barbaro

👁Answer

Correct Answer: b. Gutenberg


86. The famous painting of ‘Last Supper’ was the work of

a. Michelangelo

b. Raphael

c. Leonardo-da-Vinci

d. Thomas Moore

👁Answer

Correct Answer: c. Leonardo-da-Vinci


87. What is meant by ‘Protestant Reformation’?

a. Movement against corrupt practices of the church

b. Movement against superstition

c. Movement against immoral life of clergymen

d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: c. Craft


Answer: d)

88. Who discovered that the earth rotates upon its axis and revolves round the sun?

a. Galileo

b. Copernicus

c. Leonardo- da- Vinci

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: b. Copernicus


89. Ghana was called ‘the Land of Gold’ because

a. Ghana captured and controlled some areas of gold deposits

b. Gold was the most important trading item

c. Gold made Ghana very powerful and prosperous

d. All of the above

👁Answer

Correct Answer: c. Gold made Ghana very powerful and prosperous


90. The Incas were based at

a. Brazil

b. Peru

c. Mexico

d. Columbia

👁Answer

Correct Answer: b. Peru


91. Christopher Columbus began his journey across Atlantic in the ship called

a. Santa Maria

b. Santa Barbara

c. Imago Mundi

d. Santa Monica

👁Answer

Correct Answer: a. Santa Maria


92. The theory of ‘Laissez Faire’ was advocated by

a. Adam Smith

b. Arnold Toynbee

c. John Kay

d. Friedrich Engels

👁Answer

Correct Answer: a. Adam Smith


93. Who was the President of the Chinese Revolutionary League?

a. Dr. Sun Yat Sen

b. Mao Zedong

c. Tong Meng Hui

d. Yuan Shikai

👁Answer

Correct Answer: a. Dr. Sun Yat Sen


94. What was the ‘Gold Rush’ in 1840’s?

a. Europeans hurried to America in search of Gold

b. Industrial Revolution

c. Agricultural expansion

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: a. Europeans hurried to America in search of Gold


95. Guomindang’s social base in China was in

a. Urban Areas

b. Rural Areas

c. Both of them

d. None of them

👁Answer

Correct Answer: a. Urban Areas


96. What were ‘Shinkansen’ which were started in 1964 in Tokyo?

a. Advanced industrial machines

b. Bullet trains

c. Agricultural tools

d. None of the above

👁Answer

Correct Answer: b. Bullet trains


97. Who amongst the following is considered as ‘Father of History’?

a. Hammurabi

b. Hippocrates

c. Homer

d. Herodotus

👁Answer

Correct Answer: d. Herodotus


98. The ‘Boston Tea Party’ is associated with

a. Unification of Italy

b. French Revolution

c. Russian Revolution

d. American War of Independence

👁Answer

Correct Answer: d. American War of Independence


99. ‘Ping Pong’ Diplomacy was related to relationship between

a. USA and Vietnam

b. Vietnam and France

c. USA and Korea

d. USA and China

👁Answer

Correct Answer: d. USA and China


100. Marshal Tito was elected in 1945 as the President of

a. Czechoslovakia

b. Poland

c. Yugoslavia

d. Bulgaria

👁Answer

Correct Answer: c. Yugoslavia


Practice makes the man perfect!
The more you will practice, the more accuracy you will gain which will eventually lead you to a high score in the exam. Practice will help you in avoiding silly mistakes and making unnecessary guess works while attempting the History Paper of AWES PGT 2018 Exam. Therefore, practicing previous year papers will help you in achieving accuracy and high score in AWES PGT/ PGT/ PRT 2018 Exam.

Friday, April 5, 2024

Indian History MCQ Quiz -9

1. Which of the following is incorrect?

(A) Widow marriage was allowed among the Rigvedic Aryans

(B) The Parda system did not exist among the Rigvedic Aryans

(C) Sati custom was common among the Rigvedic Aryans

(D) Rigvedic women had a right to participate in religious ceremonies

👁Answer

Correct Answer: (C) Sati custom was common among the Rigvedic Aryans


2. Garments of Indus valley people were of—

(A) Cotton only

(B) Cotton & silk

(C) Cotton & wool

(D) Cotton, wool & silk

👁Answer

Correct Answer: (C) Cotton & wool


3. Which one of the following is a commentary on the Digha Nikaya?

(A) Dipavamsa

(B) Lalitvistara

(C) Nitiprakaranam

(D) Sumangala vilisini

👁Answer

Correct Answer: (A) Dipavamsa


4. An anthropomorphic figure of copper has been reported from the Harrappan levels at—

(A) Lothal

(B) Kalibanga

(C) Harrappa

(D) Rojadi

👁Answer

Correct Answer: (C) Harappa


5. Which of the following Harappan crops are believed to have diffused from West Asia?

1. Wheat

2. Rice

3. Cotton

4. Barley

Choose the correct answer form the & codes given below—

(A) 1 &4

(B) 2 &3

(C) 1, 3&4

(D) 1, 2&4

👁Answer

Correct Answer: (A) 1 &4


6. The Jaina system of thought closely resembles —

(A) Vedanta

(B) Sankhya

(C) Vaisheshik

(D) Yogachar

👁Answer

Correct Answer: (B) Sankhya


7. The Predominant funerary practice at Harappa was —

(A) Cremation

(B) Burying ash kept in an urn

(C) Extended burial of the body along with pottery

(D) Making a memorial to mark the site

👁Answer

Correct Answer: (C) Extended burial of the body along with pottery


8. Which one of the following place has yielded archaeological evidence regarding pit dwellings?

(A) Rakhigarhi

(B) Gufkral

(C) Mehargarh

(D) Balakot

👁Answer

Correct Answer: (B) Gufkral


9. The crops cultivated by the harrapans included—

(A) Wheat, Barley, Mustard

(B) Barley, Groundnut, Rice

(C) Wheat, Rice, Sugarcane

(D) Wheat, Cotton, Sugarcane

👁Answer

Correct Answer: (A) Wheat, Barley, Mustard


10. Which of the following were among the objects of terracotta fashioned by the Harrapans?

1. Bullal

2. Toys

3. Votive animals

4. Axe heads

5. Human forms

6. Pipal leaves

(A) 1, 2&4

(B) 2, 3&5

(C) 3, 4&6

(D) 4, 5&6

👁Answer

Correct Answer: (B) 2, 3&5


11. Which of the, following Harrapan sites are located in the Kutch region?

(A) Desalpur & Surkotda

(B) Rangpur & Rojadi

(C) Allabadino & Balakot

(D) Lothal & Surkotda

👁Answer

Correct Answer: (A) Desalpur & Surkotda


12. Match List I with List II

List I

(a) Double burial

(b) Fire altars

(c) Workmen’s Quarters

(d) Bead Making

List II

1. Chanhudaro

2. Kalibanga

3. Lothal

4. Banwali

5. Harrappa

Codes:

    a     b     c     d

A 3    2    5    1

B 3    4    1    2

C 5    2    3    5

D 2    3    5    1

👁Answer

Correct Answer: Ans. (A)


13. Which one of the following is a site of the Harappan civilization wherein a Persian Gulf seal has been unearthed?

(A) Mohenjodaro

(B) Dholavira

(C) Lothal

(D) Kalibanga

👁Answer

Correct Answer: (B) Dholavira


14. The largest number of discourses delivered by Buddha were at—

(A) Sravasti

(B) Kausambi

(C) Rajgriha

(D) Somnath

👁Answer

Correct Answer: (A) Sravasti


15. The crop which does not seem to have been known to the people of the Harrappan culture is —

(A) Rice

(B) Cotton

(C) Ragi

(D) Barley

👁Answer

Correct Answer: (C) Ragi


16. Which of the following were exported from meluhha sometimes identified as an Harrappa area?

1. Black wood

2. Ivory

3. Gold

4. Lead

(A) 1, 2&3

(B) 1, 2&4

(C) 1, 3&4

(D) 2, 3&4

👁Answer

Correct Answer: (A) 1, 2&3


17. The most common type of Harrappan seals are —

(A) Square

(B) Round

(C) Cylindrical

(D) Oval

👁Answer

Correct Answer: (A) Square


18. Which one of the following cities was most extensive in area?

(A) Mohenjodaro

(B) Harrappa

(C) Dholavira

(D) Kalibanga

👁Answer

Correct Answer: (A) Mohenjodaro


19. According to a late tradition, the spread of Jainism in Karnataka is attributed to—

(A) Chandragupta maurya

(B) Mahavira

(C) Ashoka

(D) Parashavanath

👁Answer

Correct Answer: (A) Chandragupta maurya


20. Which of the following metal (S) was/were not used by the Harrappans?

(A) Copper

(B) Gold & Copper

(C) Iron & Tin

(D) Silver & Bronze

👁Answer

Correct Answer: (C) Iron & Tin


21. Match List I with List II & select the correct answer—

List I

(a) Harrappa

(b) Lothal

(c) Kalibanga

(d) Mohenjodaro List II

1. Cemetery R37

2. Dockyard

3. Figure of dancing girl

4. Ploughed field

Codes:

          a     b     c     d

(A)    1    2    3    4

(B)    2    1    4    3

(C)    3    4    1    2

(D)    1    2    4    3

👁Answer

Correct Answer: Ans. (D)


22. Kaivalya means—

(A) Omniscience

(B) Followers of Buddhism

(C) Omnipresent

(D) Followers of Jainism

👁Answer

Correct Answer: (A) Omniscience


23. Which one of the following statements about the Indus culture is the least possible?

(A) The Indus culture originated from the Kalibanga culture

(B) The Indus culture originated from the peasant cultures of sind & Baluchistan

(C) The Indus culture is an expression of Sothi culture

(D) The Indus culture sprang directly as an urban culture

👁Answer

Correct Answer: (B) The Indus culture originated from the peasant cultures of sind & Baluchistan


24. A bronze chariot of Harappan times yoked to a pair of bullocks & driven by a nude human figure has been discovered at—

(A) Sanghol

(B) Rojadi’

(C) Kunal

(D) Daimabad

👁Answer

Correct Answer: v


25. A highly advanced water management system of Harrapan times has been unearthed at—

(A) Dholavira

(B) Lothal

(C) Kalibanga

(D) Alamgirpur

👁Answer

Correct Answer: (B) Lothal


Indian History MCQ Quiz -8

1. ‘Brihadaranyaka’ is—

(A) A Sanskriti

(B) An Upnishada

(C) A treatise on Political Science

(D) A Mahakavya

👁Answer

Correct Answer: (B) An Upnishada


2. The Philosophy of the Gita is—

(A) Primarily that Bhakti God

(B) That of combining Bhakti with Jnan (Gyan)

(C) That of Bhakti with Karma

(D) That of combining of Bhakti, man (Gyan) and Karma

👁Answer

Correct Answer: (D) That of combining of Bhakti, man (Gyan) and Karma


3. Who wrote ‘Vasavadatta’?

(A) Bhas

(B) Dandin

(C) Subandhu

(D) Kalidas

👁Answer

Correct Answer: (A) Bhas


4. The author of Natyashastra was—

(A) Vasumitra

(B) Nagarjuna

(C) Bhasa

(D) Asvaghosa

👁Answer

Correct Answer: (D) Asvagbosa


5. Archaeological evidence from Nagal, Katpalon, Dhradheri & Bhagwanpura indicate that the late Harrappans & the Painted Grey- ware using people—

(A) Never lived together

(B) Came into contact, but never lived together

(C) Came into contact, but lived in different settlements in the same area

(D) Came into contact & lived in the same settlements

👁Answer

Correct Answer: (C) Came into contact, but lived in different settlements in the same area


6. Which one of the following is the largest burnt-brick structure built in the entire range of the Harrappa culture?

(A) The Greatest Bath

(B) Granary

(C) Assembly Hall

(D) Lothal Dockyard

👁Answer

Correct Answer: (B) Granary


7. The account of the local Administration was written in—

(A) Arthashastra

(B) Vishnu Purana

(C) Mudrarakshasa

(D) Account of Magasthanese

👁Answer

Correct Answer: (D) Account of Magasthanese


8. Among the four sites mentioned below, the earliest cultural phase comes from—

(A) Banwali

(B) Kotdiji

(C) Surkotda

(D) Mehargarh

👁Answer

Correct Answer: (D) Mehargarh


9. The Kamasutra was written by—

(A) Katyayani

(B) Vatsayayan

(C) Bhadrabahu

(D) Patanjali

👁Answer

Correct Answer: (B) Vatsayayan


10. The author of Kalpasutra was—

(A) Bhadrabahu

(B) Panini

(C) Subandhu

(D) Patanjali

👁Answer

Correct Answer: (A) Bhadrabahu


11. ‘Dipavamsa’ was written in—•

(A) Sanskrit

(B) Prakrit

(C) Pali

(D) Arabic

👁Answer

Correct Answer: (C) Pali


12. Mathematics was treated as a distinct subject by—

(A) Braham Gupta

(B) Varahmihira

(C) Vijayanandin

(D) Aryabhatta

👁Answer

Correct Answer: (D) Aryabhatta


13. ‘Navniketanam’ is a treatise on—

(A) Polity

(B) Economics

(C) Medicine

(D) Philosophy

👁Answer

Correct Answer: (C) Medicine


14. The author of Kadambari who was also contemporary of Harsha was—

(A) Banabhatta

(B) Mayur

(C) Divakar

(D) Jayasena

👁Answer

Correct Answer: (A) Banabhatta


15. Rajtarangini was written by—

(A) Kalhana

(B) Jona-raja

(C) Halayudha

(D) Jayadeva

👁Answer

Correct Answer: (A) Kalhana


16. Ramayan in Tamil was written by—

(A) Kamban

(B) Kulhan

(C) Jayangondur

(D) Kalladanor

👁Answer

Correct Answer: (A) Kamban


17. Consider the following statements regarding the identification with Siva, of a figure represented on Harrappan seals

1. It is shown in the form of a linga

2. It is shown seated in yogic posture

3. It is surrounded by animals

4. It is shown with a female figure identifiable with Parvati

Which of the above are correct reasons for identifying the figure with Siva?

(A) 1&4

(B) 2&3

(C) 2&4

(D) 3&4

👁Answer

Correct Answer: (B) 2&3


18. Indus valley did not maintain trade relation with—

(A) Rajasthan

(B) Afghanistan

(C) Iran

(D) Romans

👁Answer

Correct Answer: (C) Iran


19. The Author of Hamir Mahakavya was—

(A) Chandvardai

(B) Jaisiugh Suri

(C) Nayachandra Suri

(D) Hemachandra

👁Answer

Correct Answer: (C) Nayachandra Suri


20. Rajatarangini describes the history of—

(A) Bengal

(B) Gujarat

(C) Kashmir

(D) Maiwa

👁Answer

Correct Answer: (C) Kashmir


21. Who wrote Vasavdatta-Nalyadhara?

(A) Bhasa

(B) Vakpati

(C) Subaudhu

(D) Vatsyayan

👁Answer

Correct Answer: (C) Subaudhu


22. Give the chronological order—

I Kautilya

II Jayadeva

III Banabhatta

IV Harisena

Code:

(A) II, I, III, IV

(B) I, II, III, IV

(C) IV, II, I, III

(D) III, II, I, IV

👁Answer

Correct Answer: (B) I, II, III, IV


23. The subject matter of “Tolkappiam” is—

(A) Epic story

(B) Drama

(C) Grammar

(D) Battle

👁Answer

Correct Answer: (D) Battle


24. Which one of the following statements about untouchability is not correct?

(A) It was widely practiced in the Indus valley civilization

(B) The Rigveda does not show any ac quaintance with it

(C) It is cleared referred to in the Buddhist Jatakas

(D) It come to be applied to several castes only in the post Gupta period

👁Answer

Correct Answer: (A) It was widely practiced in the Indus valley civilization


25. Which is the only Indus site with a dockyard?

(A) Amri

(B) Surkotda

(C) Lothal

(D) Kalibanga

👁Answer

Correct Answer: (C) Lothal


Indian History MCQ Quiz -7

1. The Rajarajeshvar temple was constructed by —

(A) Parantaka Chola

(B) Mahendra Vermana Pahallava

(C) Rajaraja Chola

(D) Aditya Cholas

👁Answer

Correct Answer: (C) Rajaraja Chola


2. There was an administrative unit under the Cholas named Kurram. What did it signify?

(A) A village

(B A province

(C) A district

(D) A group of villages

👁Answer

Correct Answer: (D) A group of villages


3. University of Vikramsila enjoyed the petronage of —

(A) Palas

(B) Senas

(C) Pratiharas

(D) King Yasovarman of Kannauj

👁Answer

Correct Answer: (A) Palas


4. The finest specimen of Pahallavas architecture are —

(A). Temples at Madura

(B) Temples of Tanjore

(C) Kailashnath temple of Ellora

(D) Rock-cut Nath temples at Mahabalipuram

👁Answer

Correct Answer: (D) Rock-cut Nath temples at Mahabalipuram


5. A new addition to social customs during Rajput age was —

(A) Sati system

(B) Prostitution

(C) Child marriage

(D) Jauhar

👁Answer

Correct Answer: (D) Jauhar


6. Asvamedha Yajna from among Chalukya rulers was performed by —

(A) Pulkesin I

(B) Kirtivarman I

(C) Pulkesin II

(D) Vikramaditya I

👁Answer

Correct Answer: (A) Pulkesin I


7. The Palas of Bengal patronised —

(A) Hinduism

(B) Jainism

(C) Hinyana Buddhism

(D) Tantrika Buddhism

👁Answer

Correct Answer: (D) Tantrika Buddhism


8. Under whose patronage was the Kailash temple of Ellora constructed?

(A) The Chalukayas

(B) The Rashtrakutas

(C) The Pahallavas

(D) The Cholas

👁Answer

Correct Answer: (B) The Rashtrakutas


9. Intercaste marriages, during the Rajput age was possible among —

(A) Brahmanas and Kshatriyas

(B) Kshatriyas and Vaisyas

(C) Vaisyas and Sudras

(D) None of these

👁Answer

Correct Answer: (C) Vaisyas and Sudras


10. Who among the Pala rulers established the University of Vikramsila?

(A) Dharampala

(B) Devapala

(C) Narayan Pala

(D) Mahipala I

👁Answer

Correct Answer: (D) Mahipala I


11. Hazrat Mohammad was born at Mecca in Arabia in —

(A) 590 A.D.

(B) 570 A.D.

(C) 520 AD

(D) 500 A.D.

👁Answer

Correct Answer: (B) 570 A.D.


12. ‘Hijrat’ the Muslim era began in —

(A) 622 A.D.

(B) 612 A.D.

(C) 630 A.D.

(D) 600 A.D.

👁Answer

Correct Answer: (A) 622 A.D.


13. Which one was the Port of Cheras?

(A) Kaveripattanam

(B) Muzisir

(C) Korkai

(D) Tandai

👁Answer

Correct Answer: (B) Muzisir


14. In the age of Cholas Uraiyur was famous for —

(A) Cotton

(B) Ship building

(C) Pearls

(D) Spices

👁Answer

Correct Answer: (D) Spices


15. Match the following —

(a) Karle cave 1. Satavahanas

(b) Kailashnath temple at Ellora 2. Rashtrakutas

(c) Raja Raieshwar Temple 3. Raja Raja I

(d) Pillar Edicts 4. Mauryas

Codes:

    (a)     (b)     (c)     (d)

(A) 1     4         3     2

(B) 1     2         3     4

(C) 4     3         1     2

(D) 3     1         4     2

👁Answer

Correct Answer: (B) 1 2 3 4


16. Match the following:

(a) Kumaramatayas        1. Guptas

(b) Mahamatayas           2. Mauryas

(c) Nimataras                 3. Cholas

(d) Sumant                     4. Marathas

Codes:

        (a)     (b)     (c)     (d)

(A) 1         2        3      4

(B) 2         1         4     3

(C) 1         2        4     3

(D) 2        1        3     4

👁Answer

Correct Answer: (B) 2 1 4 3


17. The East India Company began to use the term ‘Investments in India’ for—

(A) Their bullion imports to purchase Indian goods

(B) The loot from Buxar for purchasing Indian goods

(C) The profits made from duty free inland trade and the surplus from Diwani revenue

(D) The borrowed money from Indian money lenders for purchases in India money

👁Answer

Correct Answer: (C) The profits made from duty free inland trade and the surplus from Diwani revenue


18. An Important character of the Chola empire was —

(A) Trade with S. E. Asia

(B) Local self-govemment

(C) Elected monarchs

(D) Conquerred the whole of cyclon

👁Answer

Correct Answer: (B) Local self-govemment


19. The Ellora caves were built by—

(A) Chalukyas

(B) Pratiharas

(C) Rashtrakutas

(D) Palas

👁Answer

Correct Answer: (C) Rashtrakutas


20. The First English Captain to disembark at Surat and who also visited the court of Emperor Jahangir at Agra was—

(A) Thomas Stephens

(B) Hawkins

(C) Ralph Fitch

(D) Jon Mildenhall

👁Answer

Correct Answer: (A) Thomas Stephens


21. The remittance problems from India was initially tackled by the East India Company government through the—

(A) Development of more exports of grains from India

(B) Exports of more cotton and silk goods to Europe

(C) Development of indigo and export of opium to China

(D) Development of jute and promotion of its export to Europe

👁Answer

Correct Answer: (A) Development of more exports of grains from India


22. Under Cholas village administration the land revenue was collected by —

(A) Ur

(B) Mahasabha

(C) Uparika

(D) A Special Dal

👁Answer

Correct Answer: (D) A Special Dal


23. The chief ideas of worship during the Rajput age were —

(A) Ram and Krishna

(B) Vishnu and Shiva

(C) Brahma and Sun

(D) Brahma and Ganesha

👁Answer

Correct Answer: (C) Brahma and Sun


24. The chief feature of the temples constructed by the Cholas was their—

(A) Gopurams or gateways

(B) Vimanas or Towers

(C) Assembly-halls for the devotees

(D) Massive pillars

👁Answer

Correct Answer: (B) Vimanas or Towers


25. What is the correct chronological order of the following British Officials in India?

1. Sir John Shore

2. Marquis Cornwallis

3 Earl of Minto

4. Marquess of Wellesley

Select the correct answer using the codes given below—

Codes:

(A) 2,1,4,3

(B) 1,2,3,4

(C) 1,2,4,3

(D) 2,1,3,4

👁Answer

Correct Answer: (A) 2,1,4,3


BRIDGE COURSE PROGRAMME CLASS 6

Sr. No. Subject Download Link
1. VOCATIONAL EDUCATION Click Here
2. HINDI Click Here
3. MATHEMATICS Click Here
4. SCIENCE Click Here
5. SOCIAL SCIENCE Click Here
6. ORIENTATION and BRIDGE COURSE GUIDELINES Click Here

Thursday, April 4, 2024

Indian History MCQ Quiz -6

1. Consider the following statement about Tipu Sultan—

1. He made no treaty with the British

2. He had no quarrel with the Marathas

3. He sought French alliance

4. He fell fighting against the British

of these statements—

(A) 1, 2 and 3 are correct

(B) 2, 3 and 4 are correct

(C) 3 and 4 are correct

(D) 1 and 4 are correct

👁Answer

Correct Answer: (C) 3 and 4 are correct


2. The Sabha during the Chola period comprised of—

(A) Brahmana

(B) Village Elders

(C) Sudras

(D) All of these

👁Answer

Correct Answer: (B) Village Elders


3. Raushan Akhtar ascended the throne with the title—

(A) Jahandar Shah

(B) Shah Jahan II

(C) Mohammad Shah

(D) Alamgir II

👁Answer

Correct Answer: (C) Mohammad Shah


4. Among the officers of Muhhammad of Ghor, Bihar and part of Bengal were conquered by—

(A) Qutubuddin Aibak

(B) Tajuddin Yajdij

(C) Muhammad Bakhtiyar Khilji

(D) Tughrill Khan

👁Answer

Correct Answer: (C) Muhammad Bakhtiyar Khilji


5. What was the main cause of conflict between Mir Quasim and the East India Company?

(A) Mir Qasim’s alliance with the Mughal Emperor and the Nawab of Oudh

(B) Abuse of Dastaks by the English

(C) Mir Quasim’s conspiracy with the French

(D) Mir Jafar’s conspiracy with the East India Company

👁Answer

Correct Answer: (B) Abuse of Dastaks by the English


6. Kalidas in his works shows a leaning towards worship of—

(A) Shiva

(B) Vishnu

(C) Durga

(D) Brahma

👁Answer

Correct Answer: (C) Durga


7. The Founding Charter of the English East India Company was granted by—

(A) Henry VIII

(B) Elizabeth I

(C) James I

(D) Charles I

👁Answer

Correct Answer: (B) Elizabeth I


8. Marathi Chronicles were known as—

(A) Khyat

(B) Bakhar

(C) Burunji

(D) Babi

👁Answer

Correct Answer: (B) Bakhar


9. Which of the following is correct?

(A) Prayag Assembly — Akbar

(B) Expedition to South East Asia — Rajendra Chola

(C) Southern expedition — Ashoka

(D) Vaikonta Perumal — Nandivarman Temple

👁Answer

Correct Answer: (B) Expedition to South East Asia — Rajendra Chola


10. The founder of the autonomous kingdom of Avadh was—

(A) Ahmed Shah Abdali

(B) Safdarjung

(C) Saadat Khan Burhan-ul-Mulk

(D) Zulfiqar Khan

👁Answer

Correct Answer: (C) Saadat Khan Burhan-ul-Mulk


11. Who among the following rulers of the Travancore kingdom extended his dominion, organised a standing army and a rational administration and encouraged foreign trade in the middle of 18th century?

(A) Rama Varma

(B) Zamorin of Calicut

(C) Martanda Varma

(D) Nanjaraj

👁Answer

Correct Answer: (C) Martanda Varma


12. Ashtaelic Gajangals were present in the courts of —

(A) Devarya II

(B) Sambasivarya

(C) Krishnadevraya

(D) Vaktaka I

👁Answer

Correct Answer: (C) Krishnadevraya


13. The Maratha who helped the Sayyad brothers in overthrowing Farukh Siyar in 1719 was—

(A) Shivaji

(B) Sahuji

(C) Balaji Vishwanath

(D) Baji Rao I

👁Answer

Correct Answer: (C) Balaji Vishwanath


14. Dewan Velu Thampi of Travancore organised the Revolt in—

(A) 1800

(B) 1805

(C) 1809

(D) 1811

👁Answer

Correct Answer: (C) 1809


15. Which among the following ruling dynasties, successfully obstructed the efforts of the Pratihars in establishing a strong empire in North India?

(A) The Palas

(B) The Chalukyas of Badami

(C) The Rashtrakutas

(D) The Senas

👁Answer

Correct Answer: (C) The Rashtrakutas


16. The cavalry of Shivaji was known as—

(A) Risala

(B) Sir-i-Naubat

(C) Bergir

(D) Paga

👁Answer

Correct Answer: (D) Paga


17. Consider the following events—

1. Girni Kamgar Union

2. Surma valley peasant movement

3. Tuticorin strikes

4. Guruvayur temple entry jatha

5. Jaito Morcha

The correct chronological order of these events is —

Codes:

(A) 3, 5,4,2,1

(B) 5, 3,1,4,2

(C) 3, 5,1,4,2

(D) 5, 3,2,4,1

👁Answer

Correct Answer: (C) 3, 5,1,4,2


18. The Kalyana-Mandapa was notable feature of temple architecture in the kingdom of—

(A) Pahallavas

(B) Cholas

(C) Kadambas

(D) Vijaynagar

👁Answer

Correct Answer: (B) Cholas


19. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists—

List-I List-II

(a) James Outram

(b) John Nicholson

(c) Cohn Campbell

(d) Hugh Rose

1. Delhi

2. Lucknow

3. Jhansi

4. Kanpur

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 4 3

(C) 2 1 3 4

(D) 1 2 4 3

👁Answer

Correct Answer: (B) 2 1 4 3


20. Ghasiti Begam, Shaukat Jang, Rajballabh and Yar Latif Khan were sore enemies of—

(A) Nawab Alivardi Khan

(B) Nanda Kumar

(C) Siraj-ud-daulah

(D) Shuja-ud-daulah

👁Answer

Correct Answer: (C) Siraj-ud-daulah


21. The head of a guild in ancient and early medieval India was called—

(A) Adhipati

(B) Gahapati

(C) Jethaka

(D) Adhikari

👁Answer

Correct Answer: (C) Jethaka


22. The British East India Company became Zamindar in Bengal after renting the village of—

(A) Govindpur, Sutanati and Kolkata

(B) Chandranagar, Sutanati and Kolkata

(C) Chandranagar, Sutanati and Govindpur

(D) Kolkata, Govindpur and Plassey

👁Answer

Correct Answer: (A) Govindpur, Sutanati and Kolkata


23. Balwant Singh was the first Raja of—

(A) Kanpur

(B) Mewar

(C) Jaisalmer

(D) Banaras

👁Answer

Correct Answer: (D) Banaras


24. The Chola ruler who wrested tondaimandalam from the Rashtrakutas was—

(A) Parantaka I

(B) Sundrachola

(C) Raja Raja I

(D) Kulottunga I

👁Answer

Correct Answer: (A) Parantaka I


25. Gopis (cowherd girls) became an important part of the Krishna legend in art and literature in—

(A) The Sunga period

(B) The Kushana period

(C) The Gupta period

(D) The early Medieval period

👁Answer

Correct Answer: (D) The early Medieval period


QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Alpha-Numeric Reasoning Questions Alpha-Numeric Reasoning Questions Sets 1-5...

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.