Tuesday, October 14, 2025

Verbal Reasoning Quiz (Sets 6-10)

Verbal Reasoning Quiz (Sets 6-10)

Score: 0/25

Certain number of persons sitting in a linear row and all of them are facing in north direction. Only ten persons sit to the left of E. F sits eight to the left of E. The person A sits fourth to the right of B. C sits to the immediate left of D. D sits third from the extreme right end of the row. Number of person sit between E and D is same as B and E. Only six people sit between A and C.

26. How many seats are there in the linear row?

Correct Answer: D. 19

27. What is the position of C with respect to E?

Correct Answer: A. Third to the right

28. How many seats are there between A and E?

Correct Answer: D. Only 3

29. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: A. F

30. How many seats are there to the left of B?

Correct Answer: C. Four

Vicky, Sonu, Nupur, Kumar, Vikas, Nonu, Ela, and Kusum are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Not all are facing the centre. Immediate neighbours facing the same direction means if one neighbour faces the centre then the other neighbour also faces the centre and if one neighbour faces outward then the other neighbour also faces outward. Immediate neighbour faces the opposite direction means if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outward and vice versa. Vicky sits third to the right of Vikas. Vicky is not an immediate neighbour of either Ela or Sonu. Kumar and Vicky face the direction same as that of Vikas. Only one person sits between Sonu and Nonu. Kusum sits third to the right of Nonu. Kumar sits on the immediate right of Kusum. Kusum faces outward. Nupur sits second to the left of Ela. Ela is not an immediate neighbour of Nonu. Nupur faces a direction opposite that of Nonu. The immediate neighbours of Nupur face opposite direction.

31. Four of the following five are alike in a certain way based on the directions they are forming and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Correct Answer: D. Vikas, Vicky

32. Who among the following sit exactly between Kusum and Nonu when counted from the right of Kusum?

Correct Answer: B. Kumar and Ela

33. What is Nupur’s position with respect to Vikas?

Correct Answer: D. Third to the left

34. Who amongst the following are immediate neighbours of Ela?

Correct Answer: E. None of these

35. Which of the following persons is sitting fourth to right of Sonu?

Correct Answer: B. Kumar

Eight persons S, T, U, V, W, X, Y, and Z are sitting (not necessarily in the same order) around a circular table facing the centre in the ‘Central Library’. All of them like different novelists viz. Arvind Adiga, Chetan Bhagat, Jhumpa Lahiri, Amish Tripathi, Amitav Ghosh, Ruskin Bond, V.S. Naipaul, and Arundhati Roy but not necessarily in the same order. The one who likes Chetan Bhagat is to the immediate right of W and W does not like Arvind Adiga. T is sitting fourth to the right of Z. X likes Amish Tripathi and is sitting third to the right of the one who likes Chetan Bhagat. The one who likes Ruskin Bond is sitting second to the left of the one who likes Amish Tripathi. The one who likes V.S. Naipaul is sitting second to the left of W. S who likes Jhumpa Lahiri is sitting exactly between X and Z. The one who likes Amitav Ghosh is sitting second to the right of the one who likes Jhumpa Lahiri. U is sitting third to the left of X. W is sitting third to the left of Y. Neither T nor Z is an immediate neighbour of W.

36. What is the position of the one who likes Jhumpa Lahiri with respect to the one who likes Ruskin Bond?

Correct Answer: B. Third to the right

37. Which of the following novelists is liked by W?

Correct Answer: D. Arundhati Roy

38. How many persons are sitting between U and the one who likes Amitav Ghosh, when counted from the left of the latter?

Correct Answer: C. Three

39. X is related to Arundhati Roy in a way, S is related to Chetan Bhagat in the same way then who is related to Arvind Adiga in the same way?

Correct Answer: B. T

40. Which of the following combinations is wrongly matched?

Correct Answer: E. All are correctly matched

Eight persons – A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting in a straight line facing north. All have different ages (in years) – 7, 10, 13, 18, 28, 30, 36, and 42 but not necessarily in the same order. G is sitting second to left of the one who is 18 years old. Two persons are sitting between G and B. Person having age 13 is sitting immediate right of B. D is immediate neighbor of B. G is as much younger than D as he is older than H. None of G, H, and D are sitting immediate to one another. C is sitting third to right of the one who is 7 years old. A is sitting second to right of the one who is 36 years old. At least three persons are sitting between G and A. F is sitting third to right of the one who is 10 years older than him. A is not the oldest.

41. Four of the following five are alike and thus form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Correct Answer: B. E

42. What is the position of the one whose age is 28 years with respect to the one who is the oldest among all?

Correct Answer: C. Second to the right

43. Who among the following sit(s) at the extreme end?

Correct Answer: E. Both A and C

44. What is the difference between the ages of D and C?

Correct Answer: D. 15

45. Who among the following is 30 years old?

Correct Answer: D. F

Six vessels were placed in a row. The vessels were named A, B, C, D, E, and F. They contained different volumes of Milk from 1 to 6 liters but not necessarily in the same order. The vessels are differentiated with respect to following colors Blue, Green, Red, Black, Purple, and Yellow but not necessarily in the same order. Consider all the vessels were facing north direction. The vessel F was third to the right of Black colored vessel. The Purple colored vessel had thrice the volume of Milk as in the Vessel E. The vessel D was placed exactly between the Red colored vessel and the vessel A. The Green vessel had 4 liters of Milk and it was at either of the extreme ends. Total volume of Milk in the vessel F and the volume of Milk to its immediate right were equal to the volume of Milk in the vessel A. The vessel D and the vessel E were at a gap of two vessels. The vessel C was second to the left of the vessel having 6 liters of Milk. The vessel D had 3 liters of Milk. The Blue vessel had more volume of Milk then vessel E.

46. Which among the following vessels has 6 liters Milk?

Correct Answer: D. Purple colored vessel

47. Which among the following vessels is placed 2nd to the left of Purple colored vessel?

Correct Answer: B. Vessel C

48. How much liters of milk is there in the Black colored vessel?

Correct Answer: C. 5 liters

49. How many vessels are placed between Yellow and Blue colored vessel?

Correct Answer: D. Two

50. What is the sum of the quantity of Milk in Yellow and Black colored vessel?

Correct Answer: C. 8 liters
Verbal Reasoning Quiz

Verbal Reasoning Quiz

Score: 0/25

There are eight persons – Mita, Niya, Om, Pari, Qiya, Rati, Shri, and Tiya. All of them are sitting in a straight row and are facing in the South direction but not necessarily in the same order. There are only two persons between Rati and Pari. The number of persons between Qiya and Mita is same as the number of persons between Pari and Shri. Om is not a neighbor of Shri who is immediate left of Niya. Qiya is second to the left of Rati who is fourth from the right corner. Mita sits at any corner of the row. Tiya sits immediate right of Qiya.

1. How many persons are seated to the left of Niya?

Correct Answer: C. Four

2. Four of the following five are alike in some way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: B. Rati

3. Who among the following is/are immediate neighbour(s) of Qiya?

Correct Answer: C. Both A and B

4. Who among the following sits second to the left of the person who sits third from the right end?

Correct Answer: B. Tiya

5. Who among the following sits third to the left of Rati?

Correct Answer: D. Mita

Nine persons Anu, Bablu, Cheenu, Dona, Esha, Faria, Gaurav, Harish, and Ishita are sitting in a row and all are facing north. It is known that Cheenu sits exactly in the middle and there is no person to the right of Ishita. Dona is fourth to the right of Faria. Gaurav and Harish are sitting next to each other. Esha is the neighbor of Dona but not of Cheenu. Harish doesn't sit at any extreme corner. Dona is not sitting adjacent to either Cheenu or Ishita. Anu is second to the right of Harish.

6. Who is sitting to the immediate left of Cheenu?

Correct Answer: E. None of these

7. Who is sitting between Bablu and Esha?

Correct Answer: E. None of these

8. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which of the following does not belong to that group?

Correct Answer: E. Esha and Ishita

9. Who is sitting third to the right of Harish?

Correct Answer: B. Dona

10. Who is sitting at the left most seat of the row?

Correct Answer: B. Bablu

Ten friends Shiv, Anant, Rajat, Ankit, Vishal, Vijay, Shivam, Sanju, Karan, and Tappu sit around a rectangular table such that two persons sit along each length of the table, one person sits along each breadth of the table, and one person sits at the corner. Each of them faces towards the table. Anant, Vishal, and Tappu sit in the same row. Shiv and Vijay sit in the same row. Vishal and Karan sit at the corner but they do not sit in the same row. Shivam sits opposite to Sanju and Anant sits opposite to Ankit but none of them sits at the corner and exactly two of them sit along the length. Sanju sits third to the right of Karan and is adjacent to Vijay. Vishal is not a neighbour of Vijay.

11. Who sits to the immediate left of Vijay?

Correct Answer: C. Sanju

12. Four of the following five are alike in some way and hence form a group. Which of the following is the one that does not belong to the group?

Correct Answer: E. Tappu

13. Who among the following was sitting third to the left of Shivam?

Correct Answer: A. Ankit

14. What is the minimum number of persons sitting between Tappu and Shivam?

Correct Answer: D. Two

15. Who among the following was sitting second to the right of Rajat?

Correct Answer: C. Vijay

Eight boxes of different colors viz. Red, Black, White, Yellow, Violet, Brown, Grey, and Pink are placed at equidistance on a circular table facing the centre, but not necessarily in the same order. Their weights (in kg) are – 19, 23, 26, 28, 31, 38, 43, and 49, again not necessarily in the same order. Black box is third to the left of the box weighing 38 kg. Grey box is third to the left of Yellow box. The box weighing 38 kg is a neighbor of both Brown box and Grey box. Brown box is second to the left of Grey box. Pink box is second to the right of Red box. Box weighing 49 kg is second to the left of Violet box. Only one box is there between Yellow and White boxes. Black box which is the fourth highest weighted box in the group is immediately heavier than Violet box but immediately lighter than Red box. White box is neither the heaviest nor the lightest. Yellow box is of 26 kg. Pink box’s weight is not an even number. The box weighing 26 kg and 19 kg are not immediate neighbors. The sum of White box and Brown box is 62 kg.

16. Which among the following boxes is placed between the box weighing 38 kg and the pink box?

Correct Answer: E. None of these

17. If the positions of Brown and Grey boxes are interchanged then which among the following is true?

Correct Answer: C. Either I or III

18. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: D. Red Box

19. Sum of the weight of which of the following pairs comes to 74 kg?

Correct Answer: C. Black and White

20. Which of the following boxes is the third lightest?

Correct Answer: D. Pink box

Eight persons – A, B, C, D, P, Q, R, and S are sitting in a row in which some of them are facing north while some of them are facing south. Only 3 persons sit to the left of R. 3 persons sit between R and Q. B is 2nd to the left of Q. More than 2 people sit between B and S. D is 2nd to the left of S. Neighbours of R are facing south. Neighbours of P face the same direction. C is 2nd to the right of A. A and P face opposite directions and similarly B and Q face opposite directions too.

21. How many person(s) sit to the left of P?

Correct Answer: B. 2

22. Who among the following is third to the right of B?

Correct Answer: A. R

23. Which of the following combinations correctly show the neighbour(s) of D?

Correct Answer: D. P, R

24. Who among the following sits at the extreme left end of the row?

Correct Answer: D. A

25. How many person(s) sit between D and A?

Correct Answer: D. 4

QUIZ ON SOCIAL SCIENCE

Alpha-Numeric Reasoning Questions Alpha-Numeric Reasoning Questions Sets 1-5...

Latest NewsWELCOME TO SMARTPEOPLESMARTLEARNING.BLOGSPOT.COM
Thank You for site Visit. Follow our blog.